ضرغام اظهار کرد:
کارکرد نامطلوب کارگروه علوم انسانی صندوق حمایت از پژوهشگران
گروه دانشگاه: رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با بیان اینکه برای علوم انسانی اولویت خاصی قائل هستیم، گفت: تمام تلاش ما آن است که کارگروه علوم انسانی هم مثل سایر رشتهها رشد داشته باشد؛ در عین حال از کارکرد کارگروه علوم انسانی راضی نیستیم.
نصرالله ضرغام، رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، اظهار کرد: در سال 94 در رابطه با حمایتهایی که از توسعه علم و فناوری میکنیم در اجرای برنامه پسادکتری رشد بسیار خوبی را داشتیم و بالغ بر هزار نفر حمایت از برنامه پسادکتری به متقاضیان آزاد یا در قالب تفاهمنامههایی که با مراکز علمی مختلف اعم از آموزشی و پژوهشی منعقد کردیم به افرادی که در مقطع دکتری از دانشگاههای معتبر فارغالتحصیل شدهاند اعطا کردیم و قطعاً نتایج اجرای این پروژههای پسا دکتری در روند علم و فناوری کشور بسیار مؤثر خواهد بود.
تعریف سینرژی گرنت بهمنظور ایجاد همکاری بین پژوهشگران رشتههای مختلف
وی افزود: فعالیت شاخص دیگری که صورت گرفت تعریف سینرژی گرنت بود به این منظور که بین پژوهشگران مختلف در رشتههای گوناگون همکاری وجود داشته باشد؛ اولین پروژه تحقیقاتی را با دادن سینرژی گرنت تعریف کردیم و آغاز شده است.
ضرغام بیان کرد: مورد دیگر در رابطه با اجرای پروژههای تحقیق Mega Science بود که 10 پروژه پیشنهاد دادیم تا با بنیاد علوم بنیادین روسیه بهصورت مشترک اجرا کنیم. کار دیگری که سنوات گذشته نبوده و در سال 94 داشتیم، مسئله حمایت از برگزاری کارگاهها و کنگرههای علمی در کشور بود. کار جدید دیگری که فکر میکنم توسعه آن بسیار تأثیرگذار خواهد بود، مسئله تشکیل هستههای علمی است. مطلب دیگری که به آن پرداختیم و سال آینده انشاءالله وسیعتر و گستردهتر ادامه پیدا میکند، رفتن به سراغ ظرفیتهای پژوهشی بالقوه کشور است که این ظرفیتها در خانهها، مهدکودکها، در مدارس، در رسانهها و در جامعه وجود دارد، در این زمینه در حال تعریف کارهای مطالعاتی هستیم، خروجی این کارهای مطالعاتی بهصورت بستههای آموزشی به طرق مختلف از طریق مراکز علمی دانشگاهی، رسانهها بهویژه رسانه ملی، شورای محلهها در شهرها و حتی از طریق کارشناسان ترویج در اختیار والدین، مربیان مهد کودکها و معلمان قرار میگیرد.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با بیان اینکه سعی داریم علم را مردمی و اجتماعی کنیم، گفت: سعی داریم سطح دانش مردم را در زمینه سبک زندگی، محیط زیست، اقتصاد و مدیریت خانواده، سرمایه انسانی و اجتماعی بالا ببریم و همه اینها را در راستای بالفعل کردن ظرفیتهای بالقوه پژوهشی میدانیم و در حقیقت بذرهایی میکاریم که در آینده ثمر و میوه خواهد داد.
وی ادامه داد: به این معنی که ما فقط سراغ ظرفیتهای بالفعل پژوهشی برای حمایت نرفتهایم، علاوه بر اینکه آنها را حمایت میکنیم به سراغ ظرفیتهای بالقوه نیز رفتهایم؛ این کاری بوده که هیچ وقت نشده ولی ضرورت دارد بهطور گسترده و وسیع در این زمینه کار شود و با این کار آیندهای بسیار زییا، علمی و فناور و نوآور برای کشور قطعاً رقم زده خواهد شد. با این کار به نوعی آیندهنگاری و آیندهنگری در توسعه علم و فناوری دست مییابیم. یک کار جدید دیگر ما نیز حمایت از رسالههای دکتری دانشجویان دکتری بود؛ ضمن اینکه ما امسال همکاریهایمان را با مراکز علمی خارج از کشور گسترش دادیم تا بتوانیم از ظرفیتهای علمی و مالی آنها هم برای انجام مأموریتهایمان بهخوبی استفاده کنیم. در سایر کارهایی هم که انجام دادیم نظیر حمایت از اجرای پروژههای تحقیقاتی و سفارش پروژههای تحقیقاتی رشد کمی و کیفی خوبی داشتیم.
ضرغام بیان کرد: همچنین در سال 94 میزان حمایت از ثبت اختراعات را افزایش دادیم، پیش از این 50 درصد کمک میشد اما در حال حاضر 100 درصد ثبت اختراعات خارج از کشور را پرداخت میکنیم. مرکز نوآوریمان فرآیند پروژهها را طی و مصوب میکند تا یافتههای پژوهشی سریعتر مسیر تبدیل به محصول را طی کنند، سال آینده هم همین روند ادامه پیدا خواهد کرد. سعی میکنیم نحوه و شیوه حمایتیمان را با بررسی، مطالعه و استفاده از تجارب دیگر کشورها هر سال نسبت به سال گذشتهاش، بیشتر، گستردهتر و وسیعتر سازیم.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور بیان کرد: در دادن کرسیهای پژوهشی نیز رشد جهشی داشتهایم شاید به اندازه کل سالهایی که از عمر صندوق گذشته امسال کرسی به دانشمندان کشور اعطا کردهایم، حرکتی را نیز آغاز کردهایم که تلفیقی از علوم انسانی، علوم پایه و علوم مهندسی است که با شرکت پژوهشگران این رشتهها انجام میشود، دو کرسی در این زمینه اعطا کردهایم و نتایج این کرسی در سطح جهانی قطعاً قابل استفاده خواهد بود. قدری که کار پیش برود انشاءالله جزئیات آن را بیان خواهم کرد. اینها کارهای نویی بوده که در سال 94 اجرایی شدهاند، علاوه بر آنها حمایتهایی که قبلاً داشتیم نیز هنوز ادامه دارد.
ضرغام با اشاره به چشماندازهای تعریف شده صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، گفت: برنامه راهبردیمان را تدوین کردهایم و اجرا خواهیم کرد، 10 هدف راهبردی و 12 راهبرد تعریف شده، همچنین پروژههایی که برای عملیاتی کردن هست را تعریف کردهایم و تنها دو پروژه مانده که در حال مصوب ساختن پروپوزال آنها هستیم تا اجرایی شوند، سال آینده دامنه حمایت ما نسبت به پژوهشگران بیشتر خواهد شد، سال آینده مدارس را نیز زیر پوشش حمایتی قرار میدهیم و پژوهشسراهایی خواهیم داشت که تابحال چنین چیزی نبوده است. دانشآموزان و قبل از آن کودکان ما بهصورت بالقوه میتوانند دانشمندان و کارشناسان آینده این مملکت باشند؛ بنا بر این از حالا باید با آنها کار کنیم، کار ارزشمندی که در آموزش و پرورش انجام شده ایجاد این پژوهشسراهاست که دانشآموزان ما از زمان دانشآموزی با مقوله مطالعه و بررسی، اختراع و ثبت اختراع، نوآوری و خلاقیت آشنا شوند و این ظرفیتهایی که با این آشنایی ایجاد میشود مدیریت و هدایت شود و به ثمر برسد، ثمر رسیدن کودکان و دانشآموزان خود تشدید کننده این حرکت خواهد بود.
وی بیان کرد: در سال 2014 طبق گزارش تامسون رویترز بالاترین حامی پژوهش در ایران بودهایم، فکر میکنم وقتی پروژهها به نتیجه برسد و نتایج آن بیرون بیاید نقش ما پررنگتر خواهد بود و تأثیر ما در توسعه علم و فناوری و در تحقق اهداف اسناد بالادستی پررنگتر خواهد شد.
وضع کارگروه علوم انسانی در مقایسه با سایر کارگروهها راضیکننده نیست
ضرغام با بیان اینکه برای علوم انسانی اولویت خاصی قائل هستیم و علوم انسانی و هنر را دارای اولویت خاص میدانیم، عنوان کرد: تمام تلاشمان آن است که مثل سایر رشتهها این بخش هم رشد داشته باشد و ما آنها را حمایت کنیم؛ منتهی در حقیقت هنوز راضی نیستیم، وقتی با سایر کارگروههایمان مقایسه میکنیم از کارکرد کارگروه علوم انسانی راضی نیستیم، بالاخره هم نیاز جامعه بیشتر است و هم اینکه اگر علوم انسانی نباشد سایر علوم نیز نمیتوانند در مسیری که طی میکنند منجر به خوشبختی و آرامش شوند، علوم انسانی علومی است که باید وجود و حضورش در تمام رشتهها ملموس باشد.
وی در پایان گفت: امیدوارم سال 95، سال بسیار خوبی برای کل هموطنان عزیزمان بهویژه برای فناوران نوآوران و مخترعان کشور باشد.