کد خبر: 3484702
تاریخ انتشار : ۰۹ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۹
طب سنتی وزارت بهداشت در سالی که گذشت؛

از حضور فعال در نمایشگاه قرآن تا انکار طب اسلامی

گروه سلامت: معاونت طب سنتی و اسلامی وزارت بهداشت روزهای نخست سال 94 را با برگزاری کارگاه نقش آموزه‌های طب سنتی در تغذیه سالم آغاز و روزهای پایانی را با انکار رشته‌ طب اسلامی پایان برد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) معاونت طب سنتی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی در سالی که گذشت چندین برنامه را اجرا کرد.

این معاونت برنامه‌های خود را در سال 94 همزمان با هفته سلامت و برنامه‌های سازمان بهداشت جهانی مبنی با شعار «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» با برگزاری کارگاه آموزشی تغذیه سالم آغاز کرد، در این کارگاه موضوعاتی مانند رویکرد طب سنتی و اسلامی به ایمنی غذا، ایمنی مواد غذایی در مزرعه، تدابیر اصلی سبک زندگی و تغذیه و سلامت پوست و مو مورد بحث گذاشته شد.

این معاونت همچنین با اعلام اینکه یکی از برنامه‌های سال 94 توجه به ظرفیت‌های طب سنتی و عمل به سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب است تا حدودی سیاست و برنامه‌های خود را مشخص کرد، از سوی دیگر محمود خدادوست، معاون طب سنتی وزارت بهداشت در نخستین گفت‌وگوی رسانه‌ای خود در سال 94 مهمترین برنامه‌ معاونت تحت سرپرستی خود و دانشکده‌های طب سنتی را سامان‌دهی ارائه دهنگان خدمات طب سنتی دانست و اظهار کرد: در حال حاضر در ایران مرکز و یا افرادی که دارای مجوز از اداره نظارت و درمان دانشگاههای علوم پزشکی باشند وجود ندارد این در حالیست که باید برای مردم وجود مراکز و سطح ارائه خدمات آنها باید مشخص باشد امید می‌رود به وسیله آیین نامه که تدوین شده است این کار صورت پذیرد.

وی اعلام کرد: با ابلاغ این آیین نامه از این پس از کلیه پزشکانی که می خواهند در این حوزه فعالیت داشته باشند آزمون گرفته و در صورت قبولی در آزمون به آنها مجوز اعطا می‌شود.

خدادوست همچنین دیگر برنامه وزارت بهداشت را تدریس واحد‌های طب سنتی و اسلامی برای کلیه دانشجویان پزشکی همچنین توسعه سلامتکده‌های طب سنتی در سراسر کشور خواند.

از مهرماه سال 94 آموزه‌های طب سنتی وارد دروس آموزشی پزشکی شد و کلیه دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور موظف شدند 2 واحد درسی در لیست دروس پزشکی برای دانشجویان بگنجانند.

علی رغم وعده خدادوست موضوع ساماندهی ارائه دهندگان خدمات طب سنتی در سال 94 اجرا نشد و قرار بر این شد که آزمون مورد نظر در سال 95 اجرا شود، سوی دیگر توسعه سلامت‌کده‌های طب سنتی نیز که قرار بود با مشارکت بخش خصوصی ساخته شوند به کندی پیش رفت.

خدادوست در آخرین نشست خبری خود در اسفند‌ماه سال گذشته تعداد سلامت‌کده‌های طب سنتی را 20 عدد خواند و اظهار کرد: اصرار وزیر بهداشت بر این است که این تعداد باید به 40 عدد برسد و در این راستا وی مجوز ساخت 20 سلامت‌کده دیگر با توجه به معماری ایرانی اسلامی را صادر کرده و اعتبار مالی آن هم تأمین شده‌است؛ امیدواریم در پروسه‌ای 18 ماهه این مراکز ساخته ‌شوند.

دهکده‌های سلامت؛ گردشگری حلال، وعده‌ای که عملی نشد

در فروردین‌ماه سال گذشته قرار بود نخستین دهکده‌های سلامت در استان البرز و مازندران با مشارکت بخش خصوصی ایجاد شوند. خدادوست توسعه این مراکز و دهکده‌ها را اقدامی در جهت توسعه گردشگری حلال خواند.اما با گذشت 12 ماه هیچ دهکده‌ای ایجاد نشد و وی در اسفند‌ماه اظهار کرد: هنوز این مراکز در کشور راه‌اندازی نشده و طبق تفاهم‌نامه‌ وزارت بهداشت و دبیرخانه  سازمان مثیراث فرهنگی و گردشگری قرار است به مراکزی که رویکردهای درمانی دارند مجوزهای اختصاصی را  در استان‌های مازندران، البرز، قزوین و تهران داده و آنها را راه‌ندازی کنیم.

ورود آموزه‌های طب سنتی و اسلامی به شبکه‌های بهداشت و درمان

وزارت بهداشت در راستای عمل به سیاست‌های کلی سلامت برای بهره‌گیری از آموزه‌های طب اسلامی و سنتی در جهت سلامت عمومی جامعه وعده ورود این آموزه‌ها به شبکه‌های بهداشت و درمان مراکز شهری و روستایی را داد.

در این راستا  محمود خدادوست در روزهای پایانی اسفند‌ماه در گفت‌وگو با ایکنا از عملی شدن این وعده خبر داد و اظهار کرد:  این بسته آموزشی برای مربیان بهورزی در 10 دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام  می‌شود.

وی ادامه داد: پس از اینکه این بهورزان دوره‌های آموزشی را گذراندند، به صورت پایلوت این آموزه‌ها وارد خانه‌های بهداشت روستاها و مراکز بهداشتی و درمانی 10 شهرستان‌ در 10 استان می‌شود و از این طریق ورود طب سنتی و اسلامی به خانه‌های تمامی ایرانیان در سراسر کشور استارت زده می‌شود.

توسعه بین‌المللی طب سنتی و اسلامی ایران

در یکسال گذشته یکی از مهمترین فعالیت معاونت طب سنتی وزارت بهداشت و دانشکده‌های طب سنتی توسعه فعالیت‌های بین‌المللی جهت بهره گیری از طب‌های سنتی کشورهایی مانند چین و هند همچنین نشر آموزه‌های طب سنتی در کشورهایی مانند اطریش و مجارستان همچنین برگزاری کارگاه‌های آموزشی و کلاس‌های تدریس کتب قانون و شفای ابن سینا بود.

حضور پر رنگ در نمایشگاه قرآن

معاوت طب سنتی وزارت بهداشت و دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران با مشارکت مرکز قرآن و عترت این وزارت‌خانه در تیرماه سال 94 و همزمان با ماه مبارک رمضان حضور گسترده‌ای و پررنگی را در نمایشگاه بین‌المللی قرآن داشت.

این معاونت در نمایشگاه قرآن اقدام به ویزیت و ارائه مشاوره‌های رایگان سبک زندگی سالم بر اساس آموزه‌های طبی قرآن و اسلام به بازدیدکننده‌گان این نمایشگاه کرد.

خدمات طب سنتی تحت پوشش بیمه رفت
معاون طب سنتی و اسلامی وزیر بهداشت در آخرین نشست خبری خود با اشاره به گران بودن خدمات طب سنتی از تحت پوشش بیمه قرار گرفتن برخی خدمات طب سنتی خبر داد و اظهار کرد: این خدمات تا سال گذشته تعرفه نداشتند اما امسال تعرفه‌ها تصویب شده و ابلاغ گردیده است. همچنین با مساعدت و دستور وزیر بهداشت تعرفه‌های ویزیت، مشاوره، ماساژ، حجامت خشک و حجامت تر تدوین شده و طی دو هفته آینده در شورای عالی بیمه مطرح می‌شود تا به احتمال زیاد و کمک رسانه‌ها این خدمات تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.

حمله به مدعیان طب سنتی و اظهار عجز در رابطه با برخورد با آنها

در همین نشست خبری خدادوست در رابطه با مدعیان طب سنتی آنها را شیادانی خواند که از اعتقادات مردم سوء استفاده کرده تنها منفت مالی خود را در نظر می‌گیرند.

وی در ادامه عنوان کرد: اگر این افراد پزشک باشند وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی با آها برخورد می‌کند ولی چنانچه غیر پزشک باشند من نمی دانم چگونه باید با آنها برخورد کرد.

انکار وجود رشته‌ای به نام طب اسلامی از سوی معاون وزیر

خدادوست در روزهای پایانی سال 94 در پاسخ به ایکنا مبنی بر اینکه باید با چه عنوانی این طب را بخوانیم عنوان کرد: تا کنون سوء استفاده‌های مختلفی از طب اسلامی صورت گرفته است، عده‌ای با  سوء استفاده از اعتقادات و علائق دینی مردم، به کارهایی در این حوزه اقدام می‌کنند که هم غیر دینی است و هم  غیر قانونی.اگر کسی مدعی طب سنتی ایرانی ــ‌ اسلامی است باید بر اساس 6 اصل ضروری به اصلاح سبک زندگی توصیه کند، اما چون منافع مالی در آن نیست این کار را انجام نمی‌دهند بلکه تنها با سوء استفاده از باورهای مردم به آنها و دین اسلام خیانت می‌کند.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: ما 22 هزار روایت در رابطه طب داریم که تعدادی از آنها متقن هستند اما عده‌ای کل این 22 هزار روایت را به عنوان طب اسلامی به خورد مردم می‌دهند که این نیز خیانت به دین، ائمه(ع) و مردم است؛ این‌ها عوام فریبی است.

خدادوست بیان اینکه همه روایات که در حوزه طب وجود دارند راهنمای ما هستند، اظهار کرد: هر چیزی باید‌ها و نباید‌های اسلامی را رعایت کند اسلامی است و در این صورت می‌توان به طب ما که باید و نبایدهای شرعی را رعایت می‌کند، عنوان طب اسلامی اطلاق کرد؛ در غیر این صورت ما رشته و یا شاخه‌ای به عنوان طب اسلامی نداریم.

جشنواره سالیانه حکمت در پزشکی تنها پیشنهاد شد!

خدادوست در همان نخستین روزهای سال 94 در گفت‌وگو با ایکنا با شاره به خلاء عدم حضور حکمت ایرانی و اسلامی در پزشکی حال حاضر ایران وجود دارد از پیشنهاد اجرای جشنواره‌‌ای برای احیای حکمت در پزشکی ایران خبر داد، اما یکسال گذشت و چنین سمیناری نیز برگزار نشد و باید منتظر روزهای سال 95 ماند که آیا چنین سمیناری برگزار می‌شود یا خیر؟

گلایه وزیر بهداشت در خصوص وضعیت طب سنتی

سید حسن هاشمی وزیر بهداشت نیز در یکسال گذشته بر حمایت از طب سنتی و اسلامی با عنوان طب ملی پای فشرد.

وی در روزهای نمایشگاه‌مطبوعات با حضور در غرفه ایکنا از وضعیت طب سنتی و عدم توجه به آن در کشور انتقاد کرده و این مسأله را ناشی از کم کاری فعلان این حوزه دانست.

معاونت طب سنتی و اسلامی وزارت بهداشت در سال 94 اگرچه در برخی حوزه‌ها نتوانست به وعده‌های خود عمل کند اما برگزاری سمینارهای‌ مختلف و کارگاه‌های آموزشی همچنین تدوین قوانین نظارتی بر فعالیت‌های طبیبان سنتی و داروخانه‌های گیاهی، توسعه مراکز دانشگاهی طب سنتی نظارت بر عطاری‌ها و تدوین کتابچه‌های خود مراقبتی بری کودکان و بزرگسالان تا حدودی توانست وعده‌های عملی نشده خود را کم رنگ کند.

captcha