به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی عبدالله جوادی آملی امروز 15 فروردین ماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم در ادامه تفسیر سوره مبارکه احقاف گفت: یکی از صفات بارز قرآن کریم عزت و حکمت است و اگر کسی و جامعهای در محضر قرآن باشد و از عزت و حکمت بهرهای نبرد
معلوم است که از قرآن طرفی نبسته است و حق آن را ادا نکرده است.
وی ادامه داد: قرآن در برخورد با اعتقادات باطل مشرکان هم برهان و هم جدال احسن دارد؛ قرآن کتاب مدرسه ای نیست و از نزد خدای علی حکیم برای تزکیه و تعلیم مردم نازل شده از این روش علمی و استعمال واژگان علمی با مفید بودن برای مخاطبان عام سازگاری ندارد بنابراین با زبان خود مردم و به لسان آنان سخن گفته است.
خلقت تصادفی عالم خرافه است
این مفسر قرآن با بیان اینکه موجودشدن خودبخودی و تصادفی اشیاء از عدم خرافات است اظهار کرد: مگر می شود چیزی تصادفا از عدم به وجود آید بدون اینکه کسی او را ایجاد کرده باشد.
وی با اشاره به حق و عالمانه خلق شدن جهان تصریح کرد: خدا به زیبایی عالم را آفرید و حتی اگر موجود بدمنظری هم هست همه قوانین علمی را در خلقت او رعایت کرده و دقیقا مبتنی بر ریاضی آفریده است و هر چیزی را به مقدار خود آفرید.
مرگ خط آخر نیست
وی افزود: قرآن کریم فرمود شما معتقدید که خدا خالق همه چیز است اما مخلوق را هم باید بشناسید تا به حکمت خدا پی ببرید لذا نظام بازیگر و لغو نیست و حدی دارد زیرا نظام آفرینش نیز مانند انسان در حال هجرت است زیرا انسان مهاجر است و مرگ آخر خط نیست بلکه گذرگاه است برای رفتن به دنیای دیگر.
این مفسر قرآن اظهار کرد: همان طور که در روایات از جمله امام حسین(ع) فرمودند مرگ پلی بیش نیست و این طور نیست که گریبانگیر شما باشد بلکه انسان ذائق مرگ است و مرگ مذوق است؛ مشرکان و کفار تصور می کردند که آسمان و زمین عبث و بیهوده می چرخد و روزی از بین می رود ولی قرآن می فرماید مرگ پوسیدن نیست و از جایی به جایی رفتن است و نظام آفرینش نیز از بین نمی رود بلکه برابر سوره ابراهیم این آفرینش به آفرینش دیگری تبدیل خواهد شد.
وی افزود: این طور نیست که نظام برای ابد بماند و بچرخد و شما هم مهاجر هستید؛ و اجل مسمای انسانی و اجل مسمای کل نظام عندالله است و چه زمانی نظام آفرینش به نظام دیگری تبدیل شود را خدا میداند.
این مفسر قرآن با بیان اینکه به حق خلق شدن عالم با علمی خلق شدن آن متفاوت است به آیه« مَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُّسَمًّى وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ»(احقاف/3) اشاره کرد و گفت: یعنی خدا می تواند طوری علمی خلق کند که بدن انسان سم و غیرسم را هضم کند ولی حق بودن به معنای آن است که بدن انسان سم را نمی تواند هضم کند و نظام آفرینش نیز این طور است و باطل را نمی تواند هضم کند و روزی بالا می آورد.
این مفسر قرآن با اشاره به آیه«قُلْ أَرَأَيْتُم مَّا تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ أَرُونِي مَاذَا خَلَقُوا مِنَ الْأَرْضِ أَمْ لَهُمْ شِرْكٌ فِي السَّمَاوَاتِ اِئْتُونِي بِكِتَابٍ مِّن قَبْلِ هَذَا أَوْ أَثَارَةٍ مِّنْ عِلْمٍ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ»(احقاف/4) بیان کرد: خطاب به کسانی که غیرخدا را می پرستند فرمود دلیلی بیاورید که این چیزهایی که می پرستید در ذره ای از ذرات هستی ظهیر خدا هستند، یا استقلالا از خود مالکیت دارند ولی هیچکدام از اینها دلیلی ندارند.
این مرجع تقلید عنوان کرد: قرآن مطلب دقیق و علمی و فنی را به صورت همه فهم در آیات سوره سبا آیه 22 مطرح فرموده و آورده است؛«قُلِ ادْعُوا الَّذِينَ زَعَمْتُم مِّن دُونِ اللَّهِ لَا يَمْلِكُونَ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ وَمَا لَهُمْ فِيهِمَا مِن شِرْكٍ وَمَا لَهُ مِنْهُم مِّن ظَهِيرٍ ﴿۲۲﴾ اینها ذره ای را مالک نیستند و این بتها را شما خودتان تراشیده اید و شراکتی هم در آفرینش ندارند و دستیار و ظهیر خدا هم نیستند.
وی اظهار کرد: بعد هم فرمود برخی خیال می کنند هر کاری می توانند در عالم بکنند و خیال می کنند که آن عمل نابود می شود و از بین می رود و از وحی الهی انذار ندارند که قرآن می فرماید این بت هایی که می پرستید برهان عقلی بیاورید که سهمی در آفرینش دارند و اگر دلیل عقلی ندارید کتابی از کتب آسمانی بیاورید که در آن گفته باشد که این بتها سهم و شراکتی در آفرینش دارند و اگر دلیل عقلی و نقلی نداشتید سخنان انبیاء و سنت معصومان ولو اینکه در کتب قبلی نباشد را بیاورید.
شرک برهانپذیر نیست
آیت الله جوادی آملی عنوان کرد: اگر روایت معتبری از معصوم (ع) رسیده باشد که ما مصحف فاطمه(س) را از این نمونه می دانیم بر ای ما حجت است؛ قرآن برهان خود را اقامه می کند و از منکران می خواهد شما هم برهان خود را بیاورید ولی جمعبندی می کند که اینها برهان ندارند و نه تنها برهان ندارند مطالبشان اساسا برهانپذیر نیست.
این مفسر قرآن اظهار کرد: در بخش پایانی سوره مومنون نیز فرمود شرک برهانپذیر نیست و نه برهان عقلی، نه نقلی و نه کتابی و .... نمیپذیرد.
این مفسر قرآن در حاشیه این موضوع بیان کرد: عیسی(ع) همه اجزای بدن پرنده را به صورت گلی ساخت و آن نفحه الهی بود که به آن پرنده روح داد و مظهر خالقیت الهی تجلی یافت و وجود مسیح مظهر این تجلی بود؛ بنابراین نفخت فیه من روحی معجزه است نه کاری که مسیح کرد.
وی با اشاره به آیه«وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّن يَدْعُو مِن دُونِ اللَّهِ مَن لَّا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَومِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَن دُعَائِهِمْ غَافِلُونَ»(احقاف/5) ادامه داد: شما که هیچ برهانی ندارید و دستتان خالی است از شما گمراهتر وجود ندارد زیرا به هیچ برهان و منطقی پایبند نیستید.