به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، همایش علمی «آموزهها و سیره علوی؛ معیار زندگی اسلامی»، امروز، 31 فروردینماه با مشارکت دانشگاه امام صادق(ع) و بنیاد بینالمللی غدیر در تالار آیتالله مهدوی کنی این دانشگاه برگزار شد.
برنامه با قرائت قرآن و پخش سرود ملی برگزار شد. در ادامه احمد پاکتچی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گروه علوم قرآن و حدیث به مروری درباره چگونگی نگارش کتاب «روششناسی تحقیق در اسناد نهجالبلاغه» که امروز از آن رونمایی شد، پرداخت و گفت: در خانواده، خاطرات کودکیام همراه با کلمات امیرالمؤمنین(ع) و نهجالبلاغه بوده است. هر چقدر بزرگتر شدم این ارتباط نزدیکتر شد و عطشم برای ارتباط با کلام امیرالمؤمنان(ع) بیشتر شد.
وی افزود: سال 62 بعد از خدمت نظام وظیفه، تصمیم گرفتم مروری بر اسناد نهجالبلاغه داشته باشم، حدود دو سال بعد با حمایت بنیاد نهجالبلاغه و حمایتهای علامه عسکری و شیخ محمد شوشتری تشویق به آغاز کار پژوهش در مورد گردآوری اسناد نهجالبلاغه شدم و تاکنون 33 سال است که این کار همیشه قسمتی از کار پژوهشی من بوده است.

پاکتچی عنوان کرد: در مواجهه با فرمایشات حضرت علی(ع) به طور عام و نهجالبلاغه به طور خاص دو گونه میتوان برخورد کرد؛ برخورد اول با برادران اهل سنت و احتجاجی و جدلی است به اعتبار اینکه به نوعی از موقعیت این کتاب دفاع شود. اما بعد از انقلاب درگیر این مسئله شدیم که کشورمان، زندگیمان، علوم انسانیمان و ... را میخواهیم بر اساس سیره اهل بیت(ع) بسازیم، در اینجا بحث تأسیسی و ساختن بود، باید نگاه انتقادی هم میداشتیم و به ابزار روشمند مجهز میشدیم که به درستی سیره حضرت علی(ع) را کشف و از آن استفاده کنیم.
وی ادامه داد: به مناسبت هزارمین سال درگذشت شیخ رضی مقالهای را در آن همایش ارائه دادم و به طور موردی درباره خطبه شقشقیه تحقیقی را انجام دادم و اینکه چطور برخی افراد دچار شتابزدگی در تعیین منابع آن بودند. نمونههایی این چنینی باعث شد به جای تکثیر منابع به دنبال ارائه یک فهرست دقیق و قابل استفاده باشیم، تکثیر منابع به حدی بود که گاهی خطبهای را هم از ابن واضح و هم از یعقوبی نقل میکردند در حالی که هر دو یک نفر هستند، این نوع موارد ناشی از عدم دقت است و مخاطب را هم در معرض تردید قرار میدهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) بیان کرد: در عبور از نگاه احتجاجی به نگاه سازنده به تعالیم اهل بیت(ع) مسائلی که برای ما خیلی مهم بود اختلاف نسخهها و روایتها بین گونههای مختلف روایتی از حضرت، تقطیعهایی که در نهجالبلاغه صورت گرفته و از زمان مرحوم کاشفالغطا کوششهایی صورت گرفته بود در مورد اینکه این تقطیعها از منابع دیگر تکمیل شوند. کار ارزشمندی بود که مرحوم شوشتری در این زمینه انجام داد. این کار را در دستور کارمان داشتیم که قسمتهای تقطیع شده را به نوعی معین و مشخص کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گروه علوم قرآن و حدیث اظهار کرد: شریف رضی متونی مثل آخرین نامه امام علی(ع) به اصحاب نزدیکشان را به 70 قسمت تقطیع کرده است. تجمیع اینها و پیدا کردن نگاه سیستماتیک آنها هم در این پژوهش مورد توجه ما بوده است.

وی ادامه داد: تا آنجایی که دسترسی به منابع وجود داشت کوشش شد تا منابع به طور گسترده دیده شوند، این کار بضاعتی بود که بعد از 33 سال تقدیم خوانندگان گرامی میشود. همکاران طرح آقایان فقیه ایمانی، عبدالهزاده و سلماننژاد، برای به سامان رساندن این طرح نهایت همکاری را با ما کردند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: این کتاب نسخه اول این کار است، مبنای ما این بود که طوری باشد اگر در آینده گروه دیگری بخواهد این کار را پی بگیرد خیالمان راحت است که برای تمام مراحل، گزارشهای مکتوب وجود دارد و گروه بعدی میتوانند از ادامه کار، گام بردارند.
حاصل 33 سال کار پژوهشی استاد پاکتچی رونمایی شدبنابر این گزارش در ادامه با حضور حجج اسلام کاظم صدیقی، باقری کنی، سعید مهدوی کنی، میرلوحی و آقایان پاکتچی و ظریفمنش از کتاب روششناسی تحقیق در اسناد نهجالبلاغه رونمایی شد.
گزارش تصویری این نشست را ببینید!