در ابتدای این نشست، سیدعلی سرابی، قائممقام شورای عالی قرآن طی سخنانی در حضور اصحاب رسانه گفت: نظام جمهوری اسلامی ایران که توسط توده مردم مسلمان، با اهداف دینی و اسلامی به رهبری یک روحانی(امام خمینی ره) به پیروزی رسید، به طبع ضرورت حمایت از فعالان مردمی به ماهیت جمهوری اسلامی ایران باز میگردد.
وی افزود: انقلاب اسلامی ایران، یک کودتای نظامی یا انقلاب حزبی نبوده است، بلکه انقلاب دینی و مردمی بوده و به نوبه خود حضور مردم در تداوم و استمرار این نظام نقش مهمی است که باید ماهیت آن حفظ شود.
سرابی به اهمیت حضور مردم در نظام جمهوری اسلامی ایران اشاره و اظهار کرد: زمانی که نظام اسلامی احساس کند، از حضور مردم در تمام مسائل بینیاز و حضور مردم به عنوان مانع در برابر نظام است، از مسیر حقیقی خود خارج شده و میتوان گفت که انقلاب به پایان رسیده است.
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در سال 95 درباره حمایت از حرکتهای مردمی، بیان کرد: مقام معظم رهبری بر حمایتهای مردمی تاکید کردهاند که این تاکیدی بر اصول اساسی انقلاب و نظام است؛ که مسئولان امر باید به این نکته توجه کرده و این موضوع از سوی آنان پیگیری شود.
قائممقام شورای عالی قرآن با اشاره به اینکه حضور مردم از ارکان اساسی نظام و انقلاب اسلامی است، عنوان کرد: حمایت از حرکتهای مردمی در عرصههای مختلف جمهوری اسلامی یک ضرورت غیر قابل انکار است.
وی ادامه داد: حضور مردم در امور مختلف و تبیین سازوکارهایی برای بهرهگیری از تجربههای عموم مردم نیازمند برنامهریزی در سطوح بالای کشور است. تدارک ساختار کارآمد برای تضمین حضور مردم، نباید مانع بالندگی حرکتهای مردم و حمایت دولت از این حرکتها شود.
سرابی در خصوص حمایت دولت از مؤسسات قرآنی مردمنهاد، بیان کرد: حمایتهای دولت از مجموعههای قرآنی را در چند محور میتوان تقسیم بندی کرد که در نخستین محور، حمایتهای مالی را میتوان نام برد که در ابتدا، وقتی بحث حمایت در میان است، اذهان به سوی حمایتهای مالی پیش میرود و این امر طبیعی است. یک جریان مردمی بخشی از اهداف نظام را پیگیری میکند که نظام نیز باید کمک کننده این جریان باشد.
وی با اشاره به امر آموزش قرآن کریم در کشور، تصریح کرد: در امر آموزش قرآن اهداف حداقلی را در سطح جامعه ترسیم کردهایم، که باید این اهداف با سرمایهگذاری دولت و نظام محقق شود.
سیدعلی سرابی در ادامه به دیگر محور حمایتی دولت تاکید کرد و گفت: بخشی از این حمایتها میتواند از طریق تصویب قانون و ضوابط باشد. اگر بسته قانونی تعریف و به تصویب برسد میتوانیم در مسایل مختلف در حوزه قرآن به موفقیتهایی نیز دست یابیم.
حضور تشکلهای مردمنهاد در تصمیمگیریهای فرهنگی و قرآنی
وی به حمایت معنوی به عنوان دیگر محور حمایتی دولت از مجموعههای مردمی اشاره کرد و افزود: بهتر است از طریق حمایتهای مردمی تدارکی دیده شود که حضور تشکلها و سازمانهای مردم نهاد در عرصه تصمیمگیری فرهنگی و قرآنی مورد توجه قرار گیرد.
سرابی با تاکید بر اینکه یک جریان اگر بخواهد توسعه یافته و کارآمد عمل کند باید با ساماندهی و برنامهریزی وارد کار شود، بیان کرد: ما نیازمند تعداد زیادی مؤسسه در کشور هستیم، اما برای مدیریت این مؤسسات، باید مرکزی وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: اتحادیهها برآیند تفکرات مؤسسات هستند و منتخبان مؤسسات به عنوان هیئت مدیره نقش نمایندگی را از سوی مؤسسات برعهده دارند و ارتباط و تعامل با دولت را تسهیل میکنند.
سرابی با اشاره به اینکه ساماندهی کلان و ایجاد تشکلهایی مثل اتحادیههای قرآنی از ضروریات است، تصریح کرد: اگر بخواهیم حرکتهای مردمی در راستای توسعه، متوازن باشد؛ باید به ایجاد تشکلها توجهی خاص داشته باشیم و بدانیم که حمایت از اتحادیهها حمایت از مؤسسات مردمنهاد است.
وی ادامه داد: اتحادیهها مبالغی را برای فعالیتهای ستادی در نظر میگیرند، اما بیش از 90 درصد بودجه سالانه به سمت مؤسسات سوق پیدا میکند.
قائممقام شورای عالی قرآن با اشاره به گذشت چندین سال از تاسیس اتحادیههای قرآنی، بیان کرد: هنوز در بدنه دستگاههای دولتی، ساختار و جایگاه اتحادیههای قرآنی به رسمیت شناخته نشده است. گاهی شاهد هستیم، دستگاههای حمایتی از مؤسسات مردمی با مؤسسات به صورت مستقیم ارتباط دارند و این عدم اطلاع دستگاهها از جایگاه اتحادیهها است که این امر موجب میشود مؤسسات مرکزنشین، نفوذ بیشتری داشته باشند و از حمایتهای بالاتری برخوردار شوند که سایر مؤسسات به دلیل عدم دسترسی به تصمیمگیران ارشد، از توزیع حمایتها بیبهره باشند.
وی در بخش پایانی از سخنان خود از مسئولان درخواستی کرد و گفت: اگر نظام جمهوری اسلامی میخواهد به اهداف عالی که ترسیم شده است، دست یابد، باید جریانهای خودجوش و متعهد و مسئولیتپذیر مردمی را مورد حمایت جدی قرار دهد و برای رشد این حمایتها سازوکار مشخصی داشته باشد. تاسیس هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی قدم مبارکی بود که در جهت ادغام دو اتحادیه برداشته شد و برای رسیدن به اهداف این هیئت باید تلاش کرد.
حمایتهای قانونی بستری در جهت تسهیل فعالیتهای قرآنی مؤسسات
گزارش ایکنا حاکی است، حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور در ادامه این نشست با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری پیرو اهمیت مسئله فرهنگی در کشور گفت: مقام معظم رهبری به ضرورت مسائل فرهنگی توجه جدی دارند و بارها در فرمایشات خود به موضوع فرهنگ تاکید کردهاند.
وی بیان کرد: ایشان درباره مسائل فرهنگی بارها در سخنانشان تاکیداتی داشتهاند که قطعا عرصههای قرآنی در مسائل فرهنگی بیشتر قابل توجه است. ایشان سال گذشته در دیداری که با جامعه قرآنی داشتند، فرمودند «کاری که قرآنیان انجام میدهند کاری راهبردی است» و این فرمایش رهبری به عنوان شعار اصلی اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت در نظر گرفته شده است.
مدیر عامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور افزود: توجه به مجموعههای مردمی و خودجوش که در کشور شکل گرفته است جزء مطالبات اساسی مقام معظم رهبری است که امیدواریم امسال با همکاری تمامی نهادهای دولتی شاهد تحقق آن باشیم.
محمدی درباره
حمایت از مؤسسات قرآنی مردمنهاد تصریح کرد: یکی از حمایتهای دولتی از مجموعههای مردمی میتواند از طریق قانون و ایجاد
بستر به منظور تسهیل فعالیتهای آنان باشد، مانند بیمه فعالان قرآنی؛ که در سال
گذشته از سوی مسئولان با بیمهری همراه شد
و هم اکنون نیز در بلاتکلیفی به سر میبرد.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته بسیاری از طرحها اجرایی نشد و دلیل آن کمبود بودجه بود، بیان کرد: سال گذشته مؤسسات قرآنی شرایط خوبی نداشتند چرا که هیچ بودجهای به آنها تعلق نگرفت و بر همین اساس بسیاری از طرحها و برنامهها اجرایی نشد.
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت خاطرنشان کرد: اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت در راستای فعالیتهای قرآنی مؤسسات و حمایت از آنان در کانونها، جلسات و مراکز تصمیمساز حضور دارد و با ارائه گزارشهایی از روند فعالیتها و طرحهای قرآنی، سعی در جذب مشارکت حداکثری در امر حمایتهای مالی را داشته و در پیگیری حمایتهای مالی از سوی نهادهای قرآنی همواره در تلاش است.