امیرحسین شریفی، تهیهکننده سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه جشنواره فجر باید ابزاری برای معرفی ارزشهای دینی و ملی کشورمان باشد، اظهار کرد: تا دو سال پیش بخش بینالملل جشنواره فجر با بخش سینمای ایران در یک زمان برگزار میشد. در آن زمان اکثر توجهات متوجه سینمای ایران بود. همین عامل هم به نوعی باعث شده بود این قسمت به صورت مهجور برگزار شود، به نحوی که اکثر سانسها، بدون تماشاگر برگزار میشد، همین موضوع سبب شد تا راهکاری جدید برای این معضل اندیشیده شود. با این توضیح بخش بینالملل جشنواره از سال گذشته به صورت جداگانه در زمان دیگری (اردیبهشت) برگزار شد.
وی افزود: باید ببینیم که این جداسازی سبب شده است تا نتایج بهتری حاصل شود؟ جواب به این سوال در دوره گذشته منفی بود، چون اکثر سانسهای نمایش بدون تماشاگر، فیلمها را به نمایش در میآوردند! بازار فیلم هم کاملاً عاری از رونق بود، البته ممکن است که برگزار کنندگان جشنواره نظرات دیگری داشته باشند، اما آن چیزی که ما مشاهده کردیم به هیچ وجه خوشایند نبود. دلیل این اتفاق نیز کاملاً عیان است، اما برگزار کنندگان با توجیهات مختلف سعی در فرار از آن داشتند. در کلامی باید گفت که سینماگران خارجی که در جشنواره حاضر بودند در بین مخاطبان امروز جهان، از اعتبار مردمپسند بودن برخوردار نبودند.
این تهیهکننده ادامه داد: اما در سال جاری برگزار کنندگان جشنواره برای اینکه رونق را به سالنها بیاورند، حضور در سینما را رایگان اعلام کردند؛ اتفاقی که حداقل در کشورهای صاحب سینما سابقه ندارد، چون جشنواره باید بتواند موجی را ایجاد کند که مردم برای دیدن آن حاضر باشند هزینه کنند، اما رایگان اعلام کردن به نوعی تصدیق این مطلب است که ما میخواهیم به هر طریق تماشاگر را وارد سالن کنیم. تماشاگری که فیلم را دوست ندارد و تنها برای اینکه محصولی رایگان در اختیارش قرار گرفته به سالن آمده است؟
تهیهکننده فیلم «اشک و سرما» تاکید کرد: البته برای اینکه بتوان ارزیابی درست و منصفانهای از بخش بینالملل جشنواره داشت باید چند دوره نیز منتظر بود، چون به صرف دو دوره برگزاری نمیتوان توقع آنچنانی از این رویداد داشت، اما میتوانم حداقل توصیه کنم که برگزار کنندگان در انتخاب فیلمها تا حدودی سلیقه مردم را هم مد نظر قرار دهند، چون اگر بخواهند تنها با معیار خودشان آثار را انتخاب کنند، باز هم در دورههای آینده، این جشنواره بدون حضور مردم برگزار خواهد شد؛ اتفاقی که عملاً برای سینما دستاوردی نخواهد داشت.
وی در پاسخ به این که بخش بینالملل جشنواره فجر تا چه حد میتواند مبلغ اندیشههای قرآنی و انقلابی باشد؟ اظهار کرد: دلیل این که چرا در جشنواره فجر شاهد برگزاری بخش بینالملل هستیم را باید در این امر جستجو کنیم که برگزار کنندگان جشنواره در دورههای ابتدایی میخواستند به واسطه این رویداد سینمایی آرمانهای اسلامی و انقلابی را در معرض دید جهانیان قرار دهند، چون با توجه به ظرفیتی که سینما دارد، میتوان از هنر هفتم به عنوان ابزاری برای جهانی شدن اندیشههای مورد نظر استفاده کرد، اما اینکه تا چه حد در رسیدن یه این خواسته موفق بودهایم سؤالی است که کارشناسان باید به آن پاسخ دهند؟
شریفی به توضیح فوق اضافه کرد: اینکه بخواهیم از سینما برای اشاعه آموزههای قرآنی و انقلابی بهره ببریم، خواستهای کاملاً طبیعی است، چون تمام کشورهای دنیا سعی میکنند به واسطه این ابزار مبلغ منافع خود باشند. برای مثال از سینمای آمریکا مثال میزنم. وقتی جشنواره اسکار برگزار میشود عملاً میبینیم که تمام دنیا بیننده آن است. این نکته را هم نمیتوان به هیچ وجه کتمان کرد. برای نمونه در کشور ما تنها پس از گذشت یک یا دو ساعت، نتایج این فستیوال روی سایتهای خبری قرار میگیرد. این اتفاق نشان دهنده تاثیرگذار بودن این رویداد است.
این تهیهکننده به توضیح فوق اضافه کرد: اینکه تصور کنیم از سینما تنها باید به عنوان ابزاری برای سرگرمی سود برد، کاملاً اندیشهای سطحی و نادرست است، چون عملاً این ابزار امروز به عنوان یک سلاح در اختیار کشورهای صاحب سینما به ویژه هالیوود است. برای همین اگر ما بتوانیم تولیداتی در سینما خلق کنیم که از استانداردهای لازم بهره برده باشد، میتوانیم جذب مخاطب کنیم. در سالهای گذشته سعی شده بود که چنین رویکردی با ساخت فیلمهایی چون «ملک سلیمان(ع)»، «استرداد» و «راه آبی ابریشم» روی دهد، اما متاسفانه دیگر این دست آثار در سینمای کشورمان تولید نمیشود.
شریفی در انتهای سخنان خود با بیان اینکه موضوع مهمی چون مدافعان حرم باید در جشنواره جهانی فجر جایگاهی ویژه داشته باشد، گفت: به نظرم یکی از رسالتهای مهم بخش بینالملل جشنواره در زمان حال، پرداختن به موضوع مدافعان حرم است، زیرا مردم جهان باید بدانند که جوانان این سرزمین در راه دفاع از ارزشهای دینی و انسانی جان خود را فدا میکنند تا انسانهای مظلوم بتوانند در آرامش زندگی کنند. این فداکاری نیز در همه ادیان پسندیده و تنها کافی است که این مسئله به درستی به هنرمندان جهان عرضه شود. اتفاقی که اگر رخ دهد و آنها تحت تاثیر پیامرسانی ما قرار گیرند دستاوردهای بسیار خوبی حاصل خواهد شد.