وی افزود: یکی از مباحثی که در آخرین اثر آن مرحوم به خوبی به آن اشاره شده است، مفهوم روحیه انقلابی در حوزه است که با توجه به رهنمودهای اخیر رهبر انقلاب از درجه بالایی از اهمیت برخوردار است.
وی اظهارکرد: فعالیت تخصصی و علمی و روزآمد در جهت توسعه نگاه انقلاب در بطن حوزه ضروری است و باید تعریفهایی که از حوزه انقلابی صورت میگیرد، مشخص و معین باشد.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه بیان کرد: برخی معتقدند که حوزه علمیه انقلابی در واقع آن چیزی است که با نگاه امام راحل کاملا منطبق باشد و دایره انقلابی بودن را محصور در اندیشه و رفتار امام میدانند.
وی گفت: در حالی که باید گفت که تعریف دیگری نیز وجود دارد که اینگونه به مسئله نگاه نمیکند انقلاب یک امر عارضی به امام است و با امام شروع و با امام تمام شده است بلکه بیان میدارد که نقش امام نه در تأسیس ارزشها و رویکردهای انقلابی بود بلکه نقش امام در عملیاتی کردن و عینیت بخشیدن به این ارزشها و جهتگیریها بوده است.
مولفههای حوزه آرمانی
وی با ذکر این مطلب که حوزه مطلوب و آرمانی دارای مولفههای مختلفی است، بیان کرد: آنچه از حوزه توقع بوده است شامل عناصری چون علمیت و اجتهاد و تلاش علمی و تقوا و تدین و اخلاقمداری است و برخی تصور میکنند که حوزه آرمانی چنین حوزهای است.
وی گفت: ویژگیهای حوزه علمیه آرمانی در بیان رهبر انقلاب کاملا بیان شده است که یکی از آنها توجه به فقه سیاسی و حکومتی است که البته این دو کاملا از هم جدا هستند؛ نباید تصور کرد که فقه سیاسی همان فقه حکومتی است زیرا فقه سیاسی کاملا عام است و فقه حکومتی فقهی است که از نگاه حکومت به مسایل مختلف نگریسته میشود.
این استاد حوزه بیان کرد: در این زمینه مثالهایی را میتوان مطرح کرد؛ مثلا اگر طلبهای نسبت به مهدویت رویکرد انزواگرایانه داشته باشد در نگاه انقلابی او به دین نیز و نگاه سیاسی او نیز کاملا متاثر و مشخص خواهد بود.
وی گفت: یکی از وجوه معنایی حوزه انقلابی نگاه تخصصی و آگاهی بخش و بصیرانه در موضوعات سیاسی است؛ در این نگاه از روحانی توقع میشود که عالم به زمانه و بصیر و آگاه به شرایط اجتماعی و سیاسی جامعه خود و جامعه اسلامی باشد و دشمنشناس هم باشد.
طلبگی در درس خواندن خلاصه نمیشود
وی اظهارکرد: حوزه انقلابی دارای وجوه عملکردی نیز هست که از جمله آنها میتوان به دید مردمی بودن و خدوم بودن اشاره کرد؛ طلاب باید نسبت به مردم حس خدمتگذاری داشته باشند و طلبگی تنها در درس و بحث و تقوا خلاصه نمیشود.
واعظی بیان کرد: طلاب باید به سبک علمای گذشته که همیشه ملجا و ماوا و پناهگاه مردم و عامل عمران و آبادی و نجات بخش مردم از ظلم و بیداد بیدادگران بودند رفتار کرده و همیشه در فکر تلاش برای اصلاح و عمران و آبادانی برای مردم باشند.
وی ظلمسیتزی و سیاستورزی اخلاقمدارانه را از لوازم عملی حوزه انقلابی دانست و گفت: حوزه باید سیاسی باشد ولی نه اینکه همه آحاد طلاب در عرصه سیاست وارد شوند بلکه هدف حوزه آگاهی بخشی و هدایتگری است.
وی تصریح کرد: هدایتگر سیاسی و ناصح سیاسی بودن شاخصه حوزه انقلابی است نه صرفا فعال سیاسی؛ روحانیت باید متکفل رشد و ارتقای فرهنگ سیاسی جامعه و صیانت از ارزشهای انقلاب باشد.
وی تاکید کرد: حوزه باید محور صیانت از ارزشهای اصیل انقلاب باشد و یکی
از اشتباهات و خطاها این است که برخی به حسب منافع خود سلایقه سیاسی مردم را تغییر
دهند.