به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ششمین همایش ملی «حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط» صبح امروز، 13 اردیبهشتماه با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری، سیدرضا صالحیامیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، دبیرکل وایپو و جمعی از مسئولان فرهنگی کشور در سالن همایش کتابخانه ملی برگزار شد.
حجتالاسلام پورمحمدی در این همایش گفت: در حوزه تولیدات علمی، فکری و خلاقیتهای ذهنی گامهای خوبی را برداشتهایم و آخرین آمارها تولید علمی کشور، روند رشد و سرعت مناسب تولیدات علمی را نشان میدهد و آخرین مقامی که کسب کردیم، رتبه 15 جهانی است. تبدیل علم و فن به محصولات صنعتی در پیشرفت کشور و رفاه آن و فضای کسب و کار و افزایش تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه ملی موثر است.
وی افزود: آنچه به عنوان اقتصاد دانشبنیان عنوان میشود، روند رو به جلو دارد و دولت هم اهتمام دارد و بودجه خوبی به این موضوع اختصاص داده شده است و مجلس هم آن را تصویب خواهد کرد. بسیاری از بنگاههای اقتصادی توسط اساتید، تحصیلکردهها و دانشجویان تحصیلات تکمیلی اداره میشوند و این نشان میدهد اقتصاد دانشبنیان جایگاه مناسب خود را یافته است.
حجتالاسلام پورمحمدی ادامه داد: موجب خرسندی است که این عرصه با حمایت حقوقی جایگاه خوبی در عرصه جهانی یافته و بسیاری از کارآفرینان و محققان ایرانی در کشورهای دیگر توفیقاتی یافتهاند. یکی از مشکلات آنها همین حقوق مالکیت ادبی، هنری و معنوی است که مشکلاتی را برای آنها در خارج از کشور به وجود میآورد.
وی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم، حقوق مالکیت ادبی و هنری است و قانون کاملی برای حفظ آن مورد نیاز است و عرصه گستردهای را این حوزه به خود اختصاص داده.
وزیر دادگستری گفت: فضای مجازی رکن رکین آثار و تبادلات و یافتهها است و اگر به خوبی آن را مدیریت کنیم، شاهد شکوفایی آن خواهیم بود و باید از شهروندان ایرانی و خارجی دعوت به فعالیت کرده و حوزه حقوق مالکیت فکری را به درستی تدوین کنیم.
حجتالاسلام پورمحمدی با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری در این زمینه بیان کرد: باید نویسنده و صاحب اثر بداند برای تولید یافتههای علمی خود حمایت میشود و همچنین این حمایتها پس از تولید نیز ادامه دارد و در این صورت اعتمادسازی میشود و تولید آثار افزایش مییابد.
وی با تأکید بر حقوق مالکیت فکری و معنوی عنوان کرد: آموزش فعالان این عرصه یکی از برنامههاست و در این راستا اساتید وایپو اعلام آمادگی کردهاند و آکادمی در حوزه تحصیلات تکمیلی در این زمینه راهاندازی میشود.
حسین نوشآبادی، رئیس همایش حمایت از مالکیت ادبی و هنری نیز در این مراسم اظهار کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار فعالیت اصلیاش که حفظ و توسعه فرهنگ کشور است، وظیفه خطیر حمایت از پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری و صاحبان حقوق مرتبط را برعهده دارد. به نظر ما این دو موضوع لازم و ملزوم یکدیگر هستند، زیرا فرهنگ حفظ نمیشود مگر با خلق آثار خلاقانه و ابتکاری و اثر بدیع و مبتکرانه پدید نمیآید مگر با حمایت همهجانبه از پدیدآورندگان آثار توسط دستگاه متولی.
وی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با درک این واقعیت، چند سالی است که به طرق مختلف سعی در ایجاد پایههای قوی حمایتی از خالقان آثار دارد و برای رسیدن به این مقصود برنامههای مختلفی را سیاستگذاری کرده است که از اساسیترین برنامهها میتوان به ثبت آثار ادبی و هنری و تدارک همین سلسله همایشهای حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط اشاره کرد.
نوشآبادی ادامه داد: امروزه تجلیات حقوق مالکیت فکری به ویژه حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط به اندازهای است که در هیچ زمانی از شبانهروز فارغ از بهرهمندی از آنها نیستیم. گرچه هدف از خلق هر اثری بیشک جز این نیست که به مخاطبانش ارایه شود و گسترش فناوری و فراگیر شدن استفاده از اینترنت کمک شایان توجهی به انتشار و عرضه آثار کرده، اما از این ابزارها به همان وسعت، زمینههای نقض حقوق را بیش از گذشته فراهم کرده است. به همین منظور باید با اتخاذ سیاستها و تدوین قوانین دوسویه که هم به حقوق کاربران اینترنتی توجه داشته باشد و هم به حقوق صاحبان اطلاعات که از طریق اینترنت منتقل میشود، زمینههای رفع این مشکل را فراهم کنیم.
رئیس همایش ملی حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط تصریح کرد: اگرچه در ایران قانون تجارت الکترونیک به انتقال آثار از طریق اینترنت نظر دارد و حقوق مادی و معنوی برای پدیدآورندگان دقیقا مشابه آنچه در عالم واقع برای آنها توسط قانونگذار معین شده، است، اما در عمل این قانون چندان در رسیدن به هدفش که قاعدهمند کردن استفاده از آثار در فضای مجازی است، نائل نشده.
وی ادامه داد: به همین دلیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود را متولی حمایت از پدیدآورندگان میداند تلاش میکند در این همایش به حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط در فضای مجازی به طور ویژه توجه کند تا با شناسایی ظرفیتهای موجود یا قابل ایجاد، تا حد ممکن زمینه استفاده صحیحتر از این آثار را در فضای مجازی فراهم کند و با در نظر گرفتن حدود، تا جای ممکن از نقض این حقوق در اینترنت جلوگیری کند و مانع از محو شدن حقوق پدیدآورندگان آثار در اینترنت شود.