کد خبر: 3502808
تاریخ انتشار : ۲۷ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۰
چالش‌های توزیع کتب قرآنی/ 6

بومی‌سازی تولید و چاپ؛ راه‌حل مشکل توزیع کتب قرآنی

گروه ادب: مدیرعامل شرکت تعاونی ناشران خوزستان با اشاره به معضل توزیع کتاب در شهرستان‌ها گفت: بومی‌سازی تولید و چاپ می‌تواند راهکاری مناسب برای رفع مشکل توزیع کتب‌ دینی و قرآنی باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) تاکیدات رئیس مجلس شورای و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم اختتامیه بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بر لزوم برنامه‌ریزی برای اختصاص بودجه در برنامه ششم توسعه به منظور رفع مشکلات توزیع کتاب نشان از آن دارد که گویی بعد از سال‌ها قرار است این حوزه بالاخره تکانی بخورد و موضوع لاینحل توزیع مورد بررسی قرار گرفته و راه‌حلی برای آن اندیشیده شود. 

در همین رابطه با کمال کمایی، مدیرعامل شرکت تعاونی ناشران خوزستان درباره مشکل توزیع کتب قرآنی به گفت‌وگو نشسته‌ایم. وی در این باره گفت: مشکل عمده‌ حوزه توزیع کتب قرآنی در استان‌ها به فرایند تولید مربوط می‌شود. در استان‌ها فرایند صدور مجوز و نیز چاپ کتاب انجام نمی‌شود و انجام این امور وابسته به تهران و قم است.

این مسئول عنوان کرد: ادارات ارشاد اغلب استان‌ها اجازه صدور مجوز کتاب را ندارند و تعرفه چاپ نیز در شهرهای دور از پایتخت بسیار بالاست، بنابراین ناشران شهرستانی ترجیح می‌دهند که امور چاپ و حتی فرایند توزیع را به تهران و قم بسپارند. در شرایط فعلی اگر قرار است دولت حمایتی از حوزه توزیع داشته باشد باید فرایند تولید کتب قرآنی را در استان‌ها تسهیل کرد.

کمایی افزود: از سوی دیگر ادارات فرهنگ و ارشاد برخی استان‌ها از جمله خوزستان تعاملی با ناشران بومی ندارند و اتحادیه ناشران به انزوا کشیده شده است. ضمن اینکه برنامه‌های توزیع و نشر کتاب در تمام استان‌ها هماهنگ نیست و با تدوین سیاست‌های کلی مواجه هستیم. از سوی دیگر چاپخانه‌های استان‌ها تعهد چاپ کتاب‌های بومی را ندارند و به چاپ محصولاتی دیگر که صرفه اقتصادی بیشتری دارند چون پوستر، بنر و کارت‌های تبلیغاتی می‌پردازند.

مدیرعامل شرکت تعاونی ناشران خوزستان گفت: یکی دیگر از مشکلات، رواج دید بازاری به توزیع کتاب است. بهتر است توزیع کتاب در هر استان به تعاونی ناشران سپرده شود و اداره ارشاد نیز حامی این جریان شود.

وی تاکید کرد: یکی دیگر از مشکلات ناشران استانی برگزاری نمایشگاه‌های کوچک و بزرگ کتاب توسط ناشران خارج استان است که اغلب کتاب‌های کم‌محتوا و بازاری را عرضه می‌کنند.

کمایی تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی ناشران خوزستانی مشارکت ندادن آنها در طرح‌های بزرگ فرهنگی است. سال گذشته اهواز پایتخت کتاب کشور لقب گرفت، ولی در جلسات تصمیم‌گیری برای توسعه برنامه‌های مرتبط با کتابخوانی نماینده‌ای از ناشران را شرکت ندادند. بنابراین برنامه‌های یک سال خوزستان به عنوان پایتخت کتاب در سطح برگزاری چند دوره نذر کتاب و ارسال کتاب به مناطق محروم استان خلاصه شد. متاسفانه اداره ارشاد، ناشران را به رسمیت نمی‌شناسد و تا زمانی که چنین دیدی وجود دارد نمی‌توان به بهبود شرایط نشر و توزیع امیدوار بود.

captcha