رشید جعفرپور، مدیر کل اداره فعالیتهای دینی و قرآنی وزارت علوم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به برنامههای این وزارتخانه در بیست و چهارمین نمایشگاه قرآن گفت: از اطلاعات جشنوارههای قرآن و عترت دانشجویان و امام رضا(ع) در نمایشگاه قرآن رونمایی میشود.
متن گفتوگوی ایکنا با رشید جعفرپور در ادامه میآید.
ایکنا: وزارت علوم، چه برنامههایی برای بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن و عترت، تدارک دیده است؟
با هماهنگی صورت گرفته در سیامین جشنواره قرآن و عترت مقرر شد تعدادی از دانشگاههای دولتی همچون دانشگاههای تهران، شریف، علامه، الزهرا، علوم و حدیث، پیام نور، فنی و حرفهای و ... در نمایشگاه بینالمللی قرآن حاضر شوند و از آخرین دستاوردهایشان در حوزه قرآن و عترت رونمایی کنند و به معرفی کانونهای فعال قرآن و عترت خودشان بپردازند. معاونت فرهنگی وزارت علوم نیز در نمایشگاه غرفه خواهد داشت و در آن غرفه از دستاوردها و اطلاعات جشنوارههای مختلف دینی و مذهبی رونمایی خواهیم کرد.
ایکنا: وزارت علوم تا چه اندازه در راستای شعار جشنواره که «پیش به سوی فهم قرآن» انتخاب شده، گام برداشته است؟
اینکه در خلال نمایشگاه قرآن بخواهیم برنامهای را در خصوص فهم قرآن انجام دهیم، کاری مقطعی است، اما در پاسخ به این سوال باید بگویم برنامههایی که در دانشگاهها با محوریت تدبر و تفسیر قرآن و شناخت اهل بیت(ع) برگزار میشود را ملاک عمل به شعار نمایشگاه قرآن قرار دادهایم. برای مثال سی و یکمین جشنواره قرآن و عترت را در پیش رو داریم که بیش از 40 حوزه فعالیت محتوایی را شامل میشود، از اطلاعات این جشنواره در نمایشگاه امسال رونمایی خواهیم کرد تا مخاطبان از آن آگاهی یابند؛ همچنین اطلاعاتی در خصوص جشنواره در دست اقدام امام رضا(ع) در قالب بروشور و ... به مخاطبان ارائه میکنیم؛ جشنوارهای محتوایی که 29 دانشگاه را حول محور عترت گرد هم آورده است و برکات خوبی را در پی خواهد داشت. در مجموع نمایشگاه به نمایش گذاشتن آثار را شامل میشود و به نوعی ارتباطی با جشنوارهها دارد؛ در واقع کار اصلی را در دانشگاهها انجام میدهیم و این موارد در نهایت میتواند به فهم و تدبر در قرآن انجامد.
با آنچه گفته شد از دانشگاههای شرکت کننده در نمایشگاه خواستهایم در خلال برگزاری نمایشگاه از نشستهای مرتبط با تفسیر، فهم و تدبر در قرآن حمایت کنند؛ همچنین وزارت علوم به دانشگاههای شرکت کننده در نمایشگاه توصیه کرده است که هر گونه برنامه محتوایی که میتوان در فضای نمایشگاه برگزار کرد را در ایام نمایشگاه اجرایی کنند.
ایکنا: امسال برخی دانشگاهها مستقل از بخش دانشگاهی در نمایشگاه قرآن حضور پیدا کردهاند، این مساله بخش دانشگاهی را تضعیف نمیکند؟
امسال وزات بهداشت، دانشگاه علمی-کاربردی و نهاد رهبری در بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن حضور ندارند؛ در مورد وزارت بهداشت باید گفت که این وزارت خانه به طور مستقل در نمایشگاه حضور دارد و همانگونه که میدانید، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وظایف گستردهای دارد که دانشگاههای علوم پزشکی بخش کوچکی از آن را شامل میشوند و نمیتوان به دانشگاههای علوم پزشکی به دلیل عدم حضور در بخش دانشگاهی ایراد چندانی وارد دانست؛ گرچه این دانشگاهها میتوانستند در بخش دانشگاهی نیز غرفهای برپا کنند و این بخش را نیز پوشش دهند.
دانشگاه علمی-کاربردی متاسفانه 3 سال است که در نمایشگاه حضور پیدا نمیکند و ما نیز از این دانشگاه گلهمند هستیم؛ بهرحال وجود واحدهای زیاد دانشگاه علمی-کاربردی در سراسر کشور میطلبد که این دانشگاه نیز در نمایشگاه قرآن حضور داشته باشد؛ آثار و دانشجویان این دانشگاه به خصوص در رشتههای هنری که کاربردی هستند، میتواند حضور داشته باشد. حضور نداشتن این دانشگاه در نمایشگاه قرآن نگران کننده است و امیدواریم در دورههای بعد این مساله حل شود.
نهاد مقام معظم رهبری نیز تا آنجا که مطلع هستم به دلیل مشکلاتی نظیر مشکلات مالی در نمایشگاه امسال حضور ندارد.
ایکنا: نقش شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها در برنامه هایی نظیر نمایشگاه قرآن را چگونه ارزیابی میکنید؟
شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها یکی از شوراهای با دوام فعالیتهای دانشگاهی است که دبیرخانه آن در نهاد رهبری مستقر است؛ اعضای این شورا همه از اعضای معاونتهای فرهنگی دانشگاهها و یا روسای دانشگاههای ستادی هستند که در این شورا فعالیت میکنند. شورا معمولا مصوبات خوبی در حوزه قرآن و عترت دارد و پیگیری برای اجرای این مصوبات نیز به خوبی در شورا صورت میگیرد. در زمینه برگزاری جشنوارههای قرآن و عترت و نیز در فعالیتهای دیگری که نمایشگاه قرآن یکی از جنبههای آن است نیز این شورا منظم و خوب عمل کرده است. در دو سال گذشته اما ارتباط مناسب و خوبی میان این شورا و وزارت ارشاد برقرار نشده است و دلخورهایی را در میان اعضا به وجود آورده است؛ البته این مساله قابل حل است و شاید وزارت ارشاد به خوبی از جایگاه این شورا با خبر نیست؛ باید جایگاه قانونی این شورا به خوبی تبیین شود و فکر میکنم باید جایگاه و شان قانونی شورا به خوبی دیده شود؛ معتقدم بهترین جایگاه این شورا نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاههاست، از این نظر که همه دستگاهها به خوبی با آن در ارتباطاند؛ فعال کردن این شورا نیز منوط به فعالیت بیشتر اعضا و برگزاری منظم جلسات توسط نهاد رهبری است.
نکته دیگر در خصوص نمایشگاه قرآن این است که، نمایشگاه به عنوان یک فعالیت جنبی برای وزارت علوم و یک فعالیت اصلی برای وزارت بهداشت قلمداد میشود؛ معتقدم برنامهریزی برای برپایی این نمایشگاه در وزارت ارشاد باید خیلی زودتر انجام گیرد. باید جلسات ماهانه را پس از اتمام نمایشگاه داشته باشند تا دستگاههای مختلف بتوانند برنامهریزی بهتری برای حضور در نمایشگاه داشته باشند؛ اینکه یک ماه مانده به نمایشگاه از دستگاهها تقاضای معرفی نماینده داشته باشند، مانع حضور حداکثری، منسجم و خوب دستگاهها میشود.