آیتالله مصباح یزدی:
بالاترین ضرر حب دنیا، از کار انداختن عقل است/ تبیین مولفههای حب دنیا
گروه حوزههای علمیه: رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با برشمردن مولفههای حب دنیا گفت: اولین ضرر حب دنیا این است که عقل انسان از کار میافتد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتالله محمدتقی مصباح یزدی، دیشب 31 خردادماه در ادامه جلسات خود در دفتر مقام معظم رهبری در قم گفت: محبت دنیا انسان را از اهداف بلند و رحمت بی پایان الهی باز میدارد و اگر دنیا هم مذمت شده به علت نوع رفتار انسان در قبال دنیاست.
وی با اشاره به حدیثی قدسی افزود: خداوند متعال با موسی سخن زیاد گفته به همین دلیل در احادیث قدسی از ایشان نام برده شده است، فرمود ای موسی بدان هر فتنهای در عالم بنا میشود بذر آن حب دنیاست.
آیتالله مصباح یزدی تصریح کرد: در روایت دیگری داریم که حب دنیا راس و اساس همه فتنهها و راس همه محنتها و بلاها نیز برای حب دنیاست. همچنین فرمایشی از امام علی(ع) است که فرمود ای انسان تو در حالی خدا را ملاقات میکنی که چیزهایی همراه توست که به تو ضرر میزند ولی ضرر هیچ چیزی به اندازه حب دنیا نیست.
این استاد حوزه بیان کرد: در رویت دیگری آمده که بالاترین نعمت، کسب معرفت خدا و بعد از آن پیامبر است و بعد از این دو هیچ عملی مانند بغض دنیا معرفتبخش نیست که باید توجه داشت مراد خورشید و ماه و ستاره نیست بلکه حب مذموم دنیاست.
مولفههای حب دنیا
وی با اشاره به مولفههای حب دنیا افزود: اول حب شهوات جنسی و حب النساء است؛ البته زنان پرورشدهنده جامعه هستند و پیامبر میفرمود من از دنیا چند چیز را دوست دارم که یکی از آن زنان است بنابراین حب دنیای مذموم این است که این نوع شهوت جایگزین همه مسایل دیگر شود وگرنه حب پدر و مادر و همسر عبادت است.
آیتالله مصباح یزدی افزود: دومین مسئله اگر در مسیر صحیح نباشد حب بنین و سوم حب ریاست است و دیگری حب راحتطلبی است؛ برخی نیز حب کلام دارند تا بخواهند خودنمایی و جلب توجه کنند. حب علو و اینکه انسان بخواهد از دیگران جلوتر باشد که آنچه فرعون را فرعون کرد همین علو بود و آخر هم حب مال است.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: اگر دنیا وسیله برای آخرت باشد طلب آخرت است و باید نگاه انسان به دنیا، نگاه ابزاری و وسیله باشد طلب دنیا و مذموم نیست.
وی با بیان اینکه راه رهایی از دنیای مذموم چیست؟ اظهار کرد: اولین مسئله این است که باورکنیم این حب دنیا برای ما ضرر دارد و اگر به طور عمیق باور کنیم دیگر دنبال آن نخواهیم رفت.
آیتالله مصباح یزدی تصریح کرد: تربیت قرآن کریم، انبیاء و اولیاء نیز مبتنی بر همین اصل است لذا دائما به ما یادآوری میکنند که حب دنیا خطرناک است و انسان را کر و کور و لال و خوار و ذلیل میکند. در روایت است که «حب الشیء یعمی و یصم» یعنی وقتی انسان چیزی را دوست دارد انسان مضرات آن را نمیبیند و دنیا نیز اینطور است.
این استاد حوزه بیان کرد: اگر فردی فروشنده باشد و محب دنیا باید لال شود تا معایب چیزی که میخواهد بفروشد نگوید، میخواهد پست و مقامی بگیرد باید تملق بگوید که تملق لازمه آن ذلت است از این رو در روایت است که فرمود بالاترین عزت، بندگی خداوند است.
حب دنیا زایلکننده عقل است
وی ادامه داد: اولین ضرر حب دنیا این است که عقل انسان از کار میافتد، یا حرام و گناه است و عقل اجازه نمیدهد و یا راههای دیگری که خلاف شرف و فضیلت و انسانیت است؛ و بخشی از مطالب حکمتآمیز چیزهایی است که با حب دنیا نمیسازد.
آیتالله مصباح یزدی افزود: برخی میگویند همه دنیا دنبال پیشرفتهای اقتصادی هستند آن وقت برخی آخوندهای مرتجع دائما از مذمویت دنیا سخن میگویند البته فراموش نشود گاهی برخی از این مسایل واجب هم هست آنچه را ما مذموم می دانیم حب دنیا برای دنیاست.
وی تاکید کرد: برخی روایات بر این تاکید دارند که انسان حتی دوستان خود را از میان افرادی که حب دنیا دارند انتخاب نکند؛ زیرا چنین کسانی عقلشان با خدا در حجاب است و عقلشان به خدا راه نمییابد زیرا عقل و دلش در جای دیگر و دنبال چک و سفته و کلاهبرداری و کلاهگذاری است.
این استاد حوزه بیان کرد: کسی که دنیاپرست است دائما چشمش دنبال چیزهایی است که دیگران دارند و او ندارد به همین دلیل همیشه احساس فقر میکند و کارش نیز پراکنده میشود و به سامان نمی رسد و در نهایت هم چیزی بیشتر از آنچه برایش مقدر شده گیرش نخواهد آمد.
آیتالله مصباح یزدی تاکید کرد: کسی که هم و غمش به آخرت است نسبت به مردم احساس نیاز نمیکند و فقط به خدا احساس نیاز می کند که این نیاز و احساس فقر، کمال است و کارش هم به سامان میرسد و از اضطراب و پراکندگی هم دور میشود.