قاسم بستانی، مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، اظهار کرد: نزدیک 15، 16 سال مسابقات قرآن با محوریت فعالیتهای مرتبط با قرآن، مقالهنویسی، چاپ کتاب، سخنرانی و ... ویژه اساتید از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار میشد و کاری بود که باعث ایجاد همدلی بیشتر بین اساتید علوم قرآنی دانشگاههای مختلف میشد، متأسفانه این کاری که همدلی و تجمعی ایجاد میکرد و به شکل غیر مستقیم اساتید را درگیر میکرد تا دور هم باشند، تعطیل شده است.
وی افزود: متأسفانه تاکنون و بعد از 15، 16 سال شاید سه بار این فعالیت و مسابقات انجام شده و هیچکس گویی خیلی انگیزه ندارد که دوباره این مسابقات که خیلی جالب بود و انگیزه ایجاد میکرد را احیا کند.
بستانی با بیان اینکه این مسابقات، اساتید بسیاری را جذب میکرد، گفت: بسیاری از اساتیدمان قاری قرآن، مقالهنویس و محقق هستند، مسابقات دانشجویان دکتری را نیز تشویق میکرد، هماکنون هیچ انگیزهای وجود ندارد. این مسئله را مطرح کنید تا حداقل مسابقات قرآنی بین اعضای هیئت علمی دانشگاههای دولتی برگزار شود. هماکنون دانشگاه آزاد هر سال این کار را انجام میدهد و پیگیر هستند، اما در دانشگاه دولتی متأسفانه تاکنون فقط سه بار برگزار شده است. من که عضو هیئت علمی هستم هر بار که مسابقات برگزار میشد نزدیک سه ماه زمان میگذاشتم تا خودم را برای شرکت در آن آماده کنم، ولی متأسفانه در مورد این کار که وزارت علوم متولی آن است کوتاهی میشود و واقعاً حیف است.
تولید علم در سطح اساتید با تعصب و جدیت دنبال نمیشودمدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهید چمران اهواز بیان کرد: متولی مسابقات قرآن اساتید، وزارت علوم بود ولی بین دانشگاههای مختلف تقسیم شده بود؛ اولین بار در مشهد برگزار شد، بار دیگر در دانشگاه ساری برپا شد، البته اطلاعرسانیاش ضعیف بود ولی بهرحال اتفاق خیلی خوبی بود، واقعاً حیف است. متعجب هستم که تولید علم در سطح اساتید رشتههای قرآنی با تعصب و جدیت دنبال نمیشود.
وی با بیان اینکه این مسابقات مخصوص اساتید علوم قرآن و در کل اعضای هیئت علمی برای همه رشتهها بود، گفت: مسابقات در ارتباط با قرآن، قرائت، ترتیل، حفظ، مقالهنویسی، هنرهای تجسمی و موارد دیگر برگزار میشد.
بستانی با اشاره به آخرین نوبت برگزاری مسابقات اساتید رشتههای قرآنی، اظهار کرد: فکر کنم نزدیک چهار سال پیش برگزار شد. مسابقات مستمر نبود و هر دوره با دوره پیشین فاصله زیادی داشت، چند بار از طریق معاونت فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز پیگیری کردم که گفتند هیچ کسی حرفی به ما نگفته و به ما ابلاغ نشده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در رابطه با اینکه هر سال چه تعداد دانشجو در رشته علوم قرآن و حدیث در این دانشگاه جذب و دانشآموخته میشوند؟ عنوان کرد: معمولاً نزدیک 12 تا 15 نفر را بهصورتهای مختلف، دانشجویان نخبه و ... در کارشناسی ارشد جذب میکنیم.
وی با اشاره به ظرفیتهای مقطع کارشناسی نیز بیان کرد: در کارشناسی نزدیک 40، 50 نفر ظرفیت داریم و معمولاً کلاسهای ما در مقطع کارشناسی بیش از 35 نفر نمیشوند. در کارشناسی ارشد نیز با توجه به اینکه بعضی از دانشجویان نخبه هستند از امتیاز نخبگی استفاده میکنند، بعضی از افراد هم نخبه دانشکدههای دیگر هستند، نزدیک 11، 14 و 15 نفر دانشجوی فوق لیسانس داریم، همین مقدار هم معمولاً هر سال فارغالتحصیل داریم.
بستانی در رابطه با ریزش دانشجو در رشته علوم قرآن و حدیث، تصریح کرد: در مقطع روزانه کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث ریزش نداشتهایم، معمولاً 14، 15 نفر جذب داشتهایم؛ اما در مقطع کارشناسی احساس میشود تعداد مقداری کمتر شده ولی نه به آن صورت که کلاس به حد نصاب نرسد. تعداد به 30 نفر رسیده، به آن معنا که افت خیلی شدیدی باشد، نبوده است. دورههایی داشتیم که تا 45 نفر نیز دانشجو پذیرش کردیم، دورههایی هم داشتیم که تا 30 نفر دانشجو جذب کردهایم، اما در ورودیهای مقطع کارشناسی که داشتهایم یک مقدار تعداد دانشجویان کم شده است.
وی گفت: هر سال و هر ترم ظرفیتهایمان را اعلام میکنیم، معمولاً برای مقطع لیسانس 40 نفر اعلام ظرفیت میکنیم گاهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ظرفیت بیشتر و گاهی هم ظرفیت کمتری اختصاص میدهد. اگر تعداد دانشجویان زیاد باشد، رتبههای بالا بیشتر باشند، ظرفیت بیشتر میشود و اگر داوطلبان حد نصاب را کسب نکنند ظرفیت کاهش مییابد، گاهی هم پیش آمده که در دورهای ورودیها کاهش پیدا کرده و ممکن است 30 نفر ورودی داشته باشیم، تعداد مقداری متغییر است، ممکن است در دوره دیگری ورودیمان 40 نفر شود.
بستانی بیان کرد: بسته به تعداد دانشگاههایی که دوره را برگزار میکنند، تعداد دانشجویانی که شرکت میکنند، رتبههایی که دارند و نهایتاً تقسیمی که انجام میشود، به نظر میآید که در لیسانس یک مقداری افت داشته باشیم. اما در فوق لیسانس فعلاً افت نداریم. بهرحال در فوق لیسانس کمتر نیرو میپذیریم. در دانشگاههای دولتی حداکثر ظرفیت کلاسهایمان بیش از 15 نفر نمیشود و با توجه به تعداد لیسانسهایی که مایل به شرکت در دوره فوق لیسانس هستند همچنان افت خاصی را احساس نمیکنیم.
دفاع 10 پایاننامه در هر سال در دانشگاه شهید چمرانمدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی در رابطه با تعداد پایاننامههای قرآنی که هر سال در این دانشگاه دفاع میشود؟ گفت: معمولاً به همان تعدادی که دانشجو پذیرش میکنیم، هر سال به همان مقدار هم تقریباً فارغالتحصیل داریم. حدود 10 پایاننامه در هر سال دفاع میشود، ممکن است کمتر یا بیشتر هم شود و دانشجویان در دفاع تأخیر داشته باشند. حداکثر ترمهای ما برای مقطع فوق لیسانس شش ترم است. ممکن است دانشجو در ترم چهار، پنج، یا شش دفاع کند. در یک ترم ممکن است نزدیک 10، 12 پایاننامه دفاع شود و در یک ترم هم شش، هفت پایاننامه دفاع شود، همان مقدار که دانشجو پذیرش میکنیم در همان حد نیز هر ترم کم و بیش دفاع داریم.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهید چمران نشریهای دارد؟ اظهار کرد: متاسفانه مدتهاست که بهدنبال اخذ مجوز نشریه هستیم.
محرومیت گروه قرآن و حدیث دانشگاه چمران از داشتن نشریهبستانی ادامه داد: یک نشریه مشترک در کل دانشکده داشتیم که آن را تخصصی کردند و چون گروه ادبیات عرب شرایط آن را داشت نشریه تخصصی گروه ادبیات عرب شد و گروه علوم قرآن و حدیث و همچنین فقه و گروههای دیگر ما محروم شدند، تاکنون نیز هرچقدر تلاش کردهایم با توجه به شرایطی که برای مجوز نشریه ایجاد کردهاند و همچنین پیگیریهای که انجام شده نتوانستیم نشریهای را راهاندازی کنیم.
وی همچنین در رابطه با شرایط در نظر گرفته شده برای صدور مجوز نشریه، بیان کرد: شرایطی وجود دارد، یکسری کارهای اداری و پیگیریهایی وجود دارد، سطح علمی اساتید در نظر گرفته میشود و تاکنون متأسفانه در مسائل اداری گیر کردهایم.
لیلا شرف