وی افزود: به مطالعات در حوزه اندیشه و ادبیات نیز بسیار علاقهمند هستم و در این زمینه کتاب مینویسم و بیشتر مطالعات من در حوزه اندیشه، متمرکز در حوزه علوم اسلامی و قرآن، چالشهای معاصر پیش روی امت اسلام و مواجهه با این چالشهاست.
محمد بنعلی البدوی در ادامه با ابراز خرسندی از سفر به ایران و حضور در نمایشگاه بینالمللی قرآن تهران گفت: من برای دومینبار است که به ایران سفر میکنم، اما حضور در نمایشگاه بینالمللی قرآن را برای نخستین بار تجربه میکنم؛ سال گذشته نیز برای شرکت در یک گردهمایی شعر عربی به شهر آبادان سفر کردم.
این استاد دانشگاه تونس در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به علاقهمندی و اهتمام ایرانیان به هنر خوشنویسی قرآنی گفت: اهتمام ایرانیان به خطاطی بهویژه هنر خوشنویسی قرآن بسیار مرا شگفتزده کرد. همچنین، اهدای جوایز مسابقه خوشنویسی مرکز تحقیقات تاریخ اسلامی، هنر و فرهنگ(ارسیکا) به خطاطان ایرانی برتر، دلیل واضح و روشنی بر توجه ویژه ایرانیان به خط عربی و خوشنویسی قرآنی است.
حضور گسترده مردمی در نمایشگاه بینالمللی قرآن
استاد دانشگاه قیروان تونس با اشاره به حضور گسترده مردمی در نمایشگاه بینالمللی قرآن گفت: این نمایشگاه، فرصت بسیار مناسبی برای گردهم آمدن مردم، کودکان و والدین در یک فضای معنوی و قرآنی و مکانی برای آشنایی کودکان با قرآن است.
وی اضافه کرد: همچنین، نسخههایی نفیس از قرآن در حجم و اندازههای مختلف، تابلوهای خوشنویسی آیات و تابلو فرشهای مزین به آیات قرآن، احادیث نبوی و حکمتهای کوتاه در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گرفته که بسیار ارزشمند و حائز اهمیت است.
البدوی در ادامه حضور پرشور در نمایشگاه قرآن را بیانگر عشق مردم ایران به کلام وحی به دور از هرگونه اختلافات اعتقادی دانست و گفت: من با حضور در این رخداد عظیم قرآنی به هیچ وجه احساس غربت نکردم و گویا که در کشورم یا در کشور عربی دیگری حضور دارم.
رئیس سابق اتحادیه نویسندگان تونس در رابطه با هنر خوشنویسی قرآن گفت: قرآن به زبان عربی بر پیامبر(ص) نازل شد، اما در آن زمان عربها زبانشان مکتوب نبود، بلکه یک زبان شفاهی بود، بنابراین واجب شد تا قرآن کتابت شود، سپس مراحل نگارش قرآن براساس علایم زبانی که در آن زمان رایج بود، انجام شد و طی قرون متمادی این علایم پیشرفت کرد تا این که به این مرحله رسید.
وی اظهار داشت: قرآنهای قدیمی، هیچگونه اعراب، نقطه و علایم دیگر زبانی را نداشتند تا این که ابوالاسود دوئلی (از یاران باوفای امام علی(ع)، واضع علم نحو و نخستین فردی که اقدام به اعرابگذاری قرآن کرد) نحو را وضع و قرآن را نقطهگذاری کرد و اینگونه بود که خط عربی پیشرفت کرد و به شکل امروزی درآمد. به همین دلیل خواننده امروزی برای خواندن نامههای پیامبر اکرم(ص) و قرآنهای قدیمی با مشکل مواجه میشود.
البدوی در ادامه گفت: قداست خط عربی به لطف قرآن کریم است، چرا که خط پس از نزول کلام وحی بهوجود آمد و بایستی به خط توجه ویژهای شود.
وی افزود: وقتی اهتمام ویژه به هنر خوشنوسی قرآن در نمایشگاه بینالمللی قرآن در تهران را مشاهده کردم، بسیار خوشحال و امیدوار شدم که خط و هنر خوشنویسی رو به زوال نیست و در ایران به تمامی خطوط پرداخته میشود، بنابراین امیدوارم که توجه به هنر خوشنویسی به پیشرفت زبان عربی کمک کند، چرا که امروزه زبان عربی با چالشهای زبانی زیادی چون تداخل زبانی با دیگر زبانها مواجه است و میترسم که در سالهای آینده زبان عربی دیگر ناشناخته بماند.
البدوی در پایان به فعالیتهای قرآنی در کشور تونس اشاره کرد و گفت: برنامههای قرآنی در تونس با دورههای پیشرفت و انحطاط مواجه بوده و پس از انقلاب سال 2011 میلادی در تونس، فعالیتهای قرآنی در مدارس از ابتدایی تا دبیرستان رونق گرفته و مراکز آموزش حفظ قرآن در مساجد راهاندازی شده است و دانشکدههایی به آموزش شریعت و اصول دین میپردازند. اما در سالهای قبل از انقلاب تونس، فعالیت و جنبش این مراکز قرآنی از سوی برخی سیاستمداران مورد سوءاستفاده قرار میگرفت.
وی گفت: وزارت امور دینی تونس طرحی برای تربیت 100 هزار حافظ قرآن راهاندازی و تلاش میکند که از طریق این طرح تعداد حافظان قرآن را افزایش دهد و در حقیقت، جنبشی برای احیای دوباره قرآن و فعالیتهای قرآنی بهدور از اهداف سیاسی و مذهبی شکل گرفته است.