کد خبر: 3513259
تاریخ انتشار : ۱۵ تير ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۴
آیت‌الله هادوی تهرانی عنوان کرد:

بستر استیفای آسان حقوق مردم فراهم شود

گروه حوزه‌های علمیه: استاد حوزه علمیه با اشاره به داستان شکایت فرد غیرمسلمان از امام علی(ع) و حضور امام در دادگاه گفت: این ماجراها درباره ائمه(ع) قصه و حقایق دست‌نایافتنی نیست و باید بستری فراهم شود تا مردم به راحتی بتوانند حقوق خود را استیفا کنند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آیت‌‌الله مهدی هادوی تهرانی امروز، 15 تیرماه در ادامه تفسیر سوره مبارکه حج در مدرسه آیت‌الله العظمی گلپایگانی گفت: در ابتدای این سوره، سخن از قیامت ولی در آیات پایانی سخن از نبوت و اصطفای رسولی از میان مردم است که از روی علم و آگاهی انجام شده.
وی افزود: زیرا خداوند از آینده و گذشته این افراد باخبر است، زیرا خدا گذشته و آینده و حال ندارد و فراتر از زمان است و همه زمان‌ها تحت احاطه اوست.
هادوی تهرانی با اشاره به آیه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿۷۷ حج﴾» بیان کرد: خداوند مومنان را به کارهای خیر 
توصیه کرده است، البته به شرط آن که این کارهای خیر را با گناه خراب نکنیم، در این صورت به وعده فلاح و رستگاری خداوندی می‌رسیم. اینقدر که سفارش کرده‌اند از عدیله عندالموت به خدا پناه ببریم به همین دلیل است، زیرا ممکن است فردی یک عمر عبادت کند، ولی در هنگام مرگ از اعتقاداتش برگردد، زیرا تا لحظه آخری که باب توبه باز است، شیطان نیز مشغول وسوسه است.
رعایت حق‌
الناس
این استاد حوزه تصریح کرد: بزرگان همیشه در خوف و رجا بودند تا مبادا دچار انحرافی شوند و دلی را بی‌جا برنجانند، زیرا حق‌الناس خیلی حساس است و دارای مراتبی است؛ یک طلبه در یک حد و مدیرکل و وزیر و ... در یک حد دیگر می توانند حق‌الناس کنند زیرا کمتر کسی می تواند جلوی آنان بایستد و علی بن ابیطالب(ع)، خلیفه جهان اسلام هم نیستند که خودش با غیرمسلمان به دادگاه برود و مدافع عدالت باشد.
وی افزود: این ماجراها درباره ائمه(ع) قصه و حقایق دست نایافتنی نیست و باید بستری فراهم شود تا مردم به راحتی بتوانند حقوق خود را استیفا کنند، زیرا ممکن است با قلمی حق دیگران ضایع شود و اگر حق مردم ضایع شد معلوم نیست به بهشت با سجده و رکوع برسیم و باید هر دو با هم باشد.
نویسنده و محقق حوزه علمیه با اشاره به بحث جهاد و تعبیر قرآن مبنی بر « وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِنْ قَبْلُ وَفِي هَذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيرُ» (آیه 78 حج) بیان کرد: علامه طباطبایی اذن جهاد را تنها منحصر در جهاد صغیره نمی‌داند و جهاد با نفس را نیز مشمول آن می‌دانند.
هادوی تهرانی عنوان کرد: خداوند فرمود همان طور که انبیاء برای شما الگو هستند تا راه خدا را پیدا کنید و از آنان اطاعت کنید مومنان هم باید طوری باشند که دیگران از آنان الگو بگیرند زیرا مومنان نیز مجتبای الهی هستند؛ البته اهل‌بیت(ع) مجتبای مومنان هستند و اجتبا دارای مراتب است و حتی میان خود پیامبران تفاوت است و مقام نوح کجا و مقام پیامبر اسلام کجا؟
وی افزود: در ادامه آیات، فرموده است که ما در دین چیزی قرار ندادیم که مایه حرج و سختی غیرقابل تحمل باشد که در موضوعات فقهی بحث شده است و اگر در روزه و نماز و ... حرجی باشد، روش اعمال آن تغییر می‌کند و احکام ویژه خود را می‌یابد.
هادوی تهرانی گفت: نسبت مومنان با سایر مردم نسبت نبی به مومنان است؛ علامه طباطبایی(ره) فرمود در جایی که فقط به اقامه نماز اشاره کرده فقط مصداقی از عبادت است و بعد هم بر انجام وظایف مالی تاکید کرده است.
مراتب ولایت
وی با بیان اینکه ولایت حقیقی از آن خدا و مولای واقعی خداست، تصریح کرد: البته این ولایت به پیامبر و ائمه تفویض شده است که در آیه ولایت بر این مسئله تاکید شده؛ البته مصداق آیه ولایت، امام علی(ع) است، ولی آیه قابل تعمیم به همه ائمه(ع) است و در درجه بعد هم به مومنان می‌رسد.  
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه به برخی موضوعات در تفسیر آیات اشاره نشده است، اظهار کرد: از جمله اینکه در داستان‌های اهل سنت در ذیل برخی آیات مانند آیات 19 و 20 سوره نجم ذکر شده که وقتی پیامبر این دو آیه را می‌خواندند شیطان آمد و کلماتی را در وصف لات و عزی و منات به پیامبر(ص) القاء کرد که این روایت به افسانه غرانیق معروف است و مبنای کتاب سلمان رشدی شد، البته خود اهل سنت این روایت را نپذیرفته و مفهوم آن را خلاف شأن پیامبر دانسته و توجیه کرده‌اند.
وی تاکید کرد: هدف ما از طرح بحث‌های قرآنی و مباحث تفسیری، بیان این مسئله است که قرآن کتاب زندگی است و همین امروز در همه امور زندگی می‌توانیم به آن مراجعه کنیم و از آن درس بگیریم و هدایت شویم. قرآن مطالب مربوط به همه بشر است و افسانه و داستان‌های گذشتگان نیست به همین دلیل نگاه کردن و خواندن و فهمیدن آن ثواب دارد و از همه بالاتر عمل کردن به آن است.
هادوی تهرانی عنوان کرد: مرحوم شاه‌آبادی در تفسیر آیه اول سوره قدر گفته است که ضمیر «انزلناه» به خود خدا باز می گردد، یعنی علم خداوند تنزل پیدا کرده است تا بشر از آن بهره ببرد و باید به وسیله قرآن به دامان خدا چنگ بزنیم و بدانیم قرآن فقط برای ماه رمضان نیست و باید در طول سال به مفاهیم آن چنگ بزنیم.
captcha