معاون پژوهش حوزه عنوان کرد:
دفاع از هویت علمی نظام؛ از مهمترین اهداف طرح حوزه انقلابی
گروه حوزههای علمیه: معاون پژوهش حوزه علمیه گفت: دفاع از هویت نظام در عرصه علمی و پژوهشی و پرداختن به موضوعاتی مانند فقه حکومتی و اسلامیسازی علوم انسانی یکی از مهمترین اهداف طرح حوزه انقلابی است.
حجتالاسلام والمسلمین علی عماد، معاون پژوهش حوزههای علمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با اشاره به ابلاغ طرح حوزه انقلابی گفت: همزمان با سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در آستانه سال جدید و طرح بحث لزوم انقلابی ماندن حوزه، بلافاصله سلسله جلساتی در این باره در سطح معاونتها و مدیریت حوزه برپا و موضوع به صورت جدی پیگیری شد.
وی اظهار کرد: مجموعه مطالعات مربوط به این مسئله در معاونتهای مختلف انجام و در قالب پیشنویس تدوین شد و هر معاونت اعم از آموزش و پژوهش برنامه های خود را به شورای معاونان اعلام کردند و در نهایت طرح به شورای عالی حوزه ارایه شد.
عماد با بیان اینکه این طرح در شورای عالی حوزه نیز مصوب شد گفت: بلافاصه بعد از تصویب این طرح، طرح مذکور به تمامی استانها و واحدهای تابعه حوزه در سراسر کشور ابلاغ شده است و شاهد اجرایی شدن روند تعریف شده هستیم.
عماد گفت: یکی از مهمترین ابعاد این سند، در بخش پژوهش دفاع از هویت علمی و پژوهشی انقلاب اسلامی و پاسخ به نیازهای اولویتدار و کلیدی جامعه در این عرصه است.
معاون پژوهش حوزه تصریح کرد: کارهای خوبی مانند نیازسنجی پژوهشی در برخی رشتهها و درختواره دانش در معاونت پژوهش حوزه انجام شده و با تاکید مصوبات این طرح اقدامات بیشتری نیز باید صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه در سند، برخی نقاط مشترک ذکر و برای هر بخش نیز جداگانه وظایفی تعیین شده است، گفت: حفظ روحیه انقلابی در حوزه و نهادینه کردن ارزشهای انقلاب، صیانت از مجموعه قواعد و اصول انقلاب در تمامی عرصهها از جمله این نقاط مشترک است.
وی تاکید کرد: آنچه خاص بحث پژوهش است، بررسی مبانی تحکیم نظام و راه حل برای پاسخ به معضلات اولویتدار و کلیدی و پرداخت به پژوهشهای خاص مانند آنچه در بحث اسلامیسازی علوم انسانی و پرداختن به فقه حکومتی ضروری است و باید بیش از گذشته و با جدیت بیشتری دنبال شود.
یادآور میشود، اهتمام به تقویت رویکرد فقه حکومتی و اجتماعی، اهتمام به پیشرفت علمی همراه با حفظ آبرو و جایگاه علمی گذشته حوزه، جهتگیری دخالت در سیاست حمایت از نظامی اسلامی، توجه جدی به اسلامیسازی علوم انسانی از سوی حوزویان، تأکید بر فراجناحی بودن و جلوگیری از ورود طلاب به دستهبندی سیاسی، تلاش در جهت حفظ محوریت جامعه مدرسین در امور کلان حوزه و تقویت در امور کلان حوزه و تقویت جایگاه مجمع نمایندگان طلاب در مسیر تقویت حوزه انقلابی و تقویت و تفکر بسیجی و روحیه خدمتگزاری به مردم از جمله سیاستهای طرح حوزه انقلابی است.
همچنین حفظ و توسعه نظام آموزشی، پژوهشی، تبلیغی، تهذیبی و مدیریتی حوزه بر مبنای مفاهیم و مبانی انقلابی، ایجاد رشتههای تحصیلی در حوزه بر اساس نیازهای انقلاب اسلامی، برنامهریزی جهت آشنایی طلاب با فعالیتهای گروههای مخرب و شبهه افکن در فضاهای رسانهای مجازی، برنامهریزی جهت مقابله عملی با مقدسنمایی و تفکر جدایی دین از سیاست در حوزههای علمیه، برنامهریزی بهمنظور ایجاد یکپارچگی و وحدت روحانیت انقلابی و متعهد و مقابله با گروهگرایی و اختلافافکنی میان روحانیون انقلابی و برنامهریزی به منظور ترویج مبانی فکری انقلاب اسلامی در سطح جهانی از جمله اقدامات و راهکارهای این مصوبه در زمینههای برنامهریزی، آموزشی، پژوهشی، فرهنگی- سیاسی در
حوزههای علمیه است.
ترسیم راهکارها و راهبردهای ایستادگی در مقابل دشمن، تقویت بنیه علمی، تهذیبی، سیاسی و اجتماعی طلاب با اولویت طلاب فعال در عرصههای اجتماعی، آشناسازی طلاب با مبانی انقلاب توسط اساتید، تقویت و برگزاری ماده درسی «ولایتفقیه» و «تاریخ انقلاب اسلامی و نهضتهای اسلامی به ویژه نهضتهای صدساله اخیر» برای کلیه طلاب، تربیت و انتخاب کادر علمی و اجرایی انقلابی برای مراکز حوزوی، تربیت مدیران انقلابی برای تصدی مسئولیتهای کلان در نهادها و دستگاههای نظام در عرصه ملی و فراملی، تبیین و ارائه مبانی و شاخصهای نظام اسلامی از سوی حوزه، شناسایی و پاسخگویی علمی به شبهات سیاسی و اعتقادی مرتبط با نظام اسلامی، ارائه الگوی زندگی اسلامی و انقلابی و اداره نظام اسلامی، نظریهپردازی در باب مسائل مدیریتی، جنگ و صلح، اجتماعی، سیاسی، حقوق بشری و ... با هدف جلوگیری از غلبه نظریه غربی و مادی، تدوین کتب و مقالات و .. از دیگر مواردی است که در این طرح گنجانده شده است.
از جمله دیگر اقدامات و راهکارهای رشد و تقویت روحیه انقلابی در حوزههای علمیه اشاره شده در این مصوبه عبارتند از: نقش آفرینی حوزه در تأمین نیازهای علمی پژوهشی دانشگاهها و سایر مؤسسات آموزش عالی، گسترش و ترویج نظاممند آرا و اندیشههای امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، ارتقای فهم سیاسی حوزویان و خانوادههای ایشان از طرق مختلف از جمله برگزاری جلسات تحلیل سیاسی با مبانی قرآنی و اسلامی، آشنایی با عناصر انقلاب اسلامی، ولایت فقیه و ...، اجرای برنامههای مستمر جهت ارتقا سطح دانش سیاسی اساتید، مدرسان و سایر طلاب حوزههای علمیه با حضور شخصیتهای مؤثر نظام، و جلوگیری از حرکات افراطی و تفریطی و دفاع از حقوق مردم و طبقات محروم جامعه.