سمینار حقوق بشر اسلامی برگزار شد
گروه حوزههای علمیه: سمینار حقوق بشر اسلامی امروز، 12 مردادماه با حضور شخصیتهای علمی داخل و خارج کشور در مدرسه عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حافظ عباس، رئیس نهاد ملی حقوق بشر اندونزی در این همایش در سخنانی با بیان اینکه ایران و اندونزی نقاط مشترک زیادی دارند، گفت: ایران دارای تمدنی طولانی و غنیتر از غرب است و باید به آن افتخار کند. وی اظهار کرد: اندونزی سالیان طولانی زیر سلطه غرب قرار داشت و دیگر دنبال این نیست که غربیها برای ما حقوق بشر درست کنند و ما را قربانی خود کنند.
حافظ عباس بیان کرد: انقلاب اسلامی ایران روحیه اصلاحات را در اندونزی نیز دمید و ما به سمت دموکراسی پیش رفتیم و در اقتصاد به درجات بالایی در دنیا رسیدهایم.
رئیس نهاد ملی حقوق بشر اندونزی با اشاره به تفاوت میان حقوق بشر اسلامی و غرب گفت: ما نباید خودمان را قربانی ارزشهای غربی کنیم و اجازه دهیم آنان از مسلمین سوء استفاده سیاسی کنند.
وی اظهار کرد: اگر کشورهای اسلامی در برابر غرب متحد شوند، خواهیم توانست جایگاه خود را دنیا پیدا کنیم وگرنه غربیها ارزشهای خود را بر ما تحمیل خواهند کرد همانند همجنسبازی که منافی ارزشهای دینی و اسلامی ماست و میخواهند در کشورهای خودشان و نقاط دیگر دنیا رواج دهند.
حافظ عباس با بیان اینکه اسلام صلح و سلام است، باید دانشگاههای هر دو کشور در این زمینه همکاری داشته باشند، افزود: باید در جهان اسلام برای ارایه گزارش سالانه حقوق بشر اقدام کنیم به جایی اینکه آمریکا بخواهد برای ما این کار را انجام دهد.
وی تاکید کرد: رمز و راز زنده ماندن ما این است که ما به حاکمیت قانون بها بدهیم به عنوان مثال در اندونزی قدرت یک قاضی حتی از قدرت یک رئیسجمهور بیشتر است و کسی حق ندارد در حکم او دخالت کند.
این استاد دانشگاه اندونزی بیان کرد: باید این جلسات مستمرا ایجاد شود و باید برای کمک به کشورهای اسلامی مانند عراق و ... همکاری کنیم و باید تعریف مجددی از شأن و منزلت اسلامی در کشورهایمان داشته باشیم و آماده همکاری با ایران در این زمینه هستیم.
لزوم بازگشت به قرآن در کشورهای اسلامی
همچنین میمول احسن خان، استاد دانشگاه داکا بنگلادش گفت: از منظر واقعی مسلمین در بسیاری از کشورها اقلیت هستند و از لحاظ جمعیت نیز اقلیت هستیم و این خرد و خواست خداوندی است که ما آن را درک نمی کنیم اما ما باید در برخورد با دیگران بسیار مراقب رفتار خود باشیم زیرا این رفتار ما هست که اسلام را برای دیگران تعریف می کند.
وی افزود: ما باید نماینده مناسبی از اسلام برای دیگران باشیم بنابراین تمام معابد و کنیسه ها و ... مورد احترام مسلمین هستند و بی احترامی به آنها حرام است و در اسلام نیز در خصوص احترام به عقاید دیگران تاکید زیادی شده است.
میمول احسن خان تصریح کرد: در بسیاری از مناطق شرق آسیا غیرمسلمین زندگی میکنند و در شبه قاره هند وقتی مردی مُرد همسرش را هم میسوزانند در حالی که در اسلام تقبیح شده است و ما وظیفه داریم که ارزش انسانی را برای این افراد تبیین کنیم.
وی افزود: اگر خدای ناکرده اتفاق بدی بیفتد ما به عنوان مسلمان نباید از غیرمسلمین انتقام بگیریم و اگر اتفاقی به نام مسلمین رخ میدهد باید خود را از آن مبرا کنیم و مفهوم صلح اسلامی را به دنیا نشان دهیم. همان طور که پیامبر در مدینه برادران مسلمان را به احترام به مسیحیان و یهودیان امر کرد الان هم این اتفاق باید رخ بدهد.
وی اظهار کرد: ما باید با قوانین الهی هماهنگ باشیم و حتی حمکرانان اسلامی قبول کردهاند که باید به نوع و نسل بشر احترام بگذارند و این سیاست قرآنی است بنابراین نباید خودکامگی در کشورها را قبول کنیم. زندگی ما باید براساس مقررات اسلامی شکل بگیرد به همین دلیل فقه اسلامی پادشاهی موروثی را به هیچ وجه نمیپذیرد ولی در بسیاری از کشورهای اسلامی اتفاق افتاده است.
میمول گفت: حقوق غیرمسلمین در حوزه جغرافیای مسلمین باید مورد شناسایی قرار گیرد و حتی تجربه حکومت پیامبر در مدینه نیز مؤید این مسئله است و مفهوم شهروندی با همه ابعاد اخلاقی در اسلام معرفی شده است و پیامبر کاری بینظیر در تاریخ بشریت در این زمینه انجام دادهاند و همین باعث شد تا مردم به سرعت مسلمان شوند اما امروز گروههای داعشی و ... با وحشیگری باعث سردرگمی در فهم درست حقوقی اسلام شده است.
وی افزود: واقعیاتی که شاهدیم با وجود اینکه نام اسلام را یدک میکشد کاملا توحش و خودکامگی و ضد حقوق اسلام است. ما باید به نظام جامع حقوقی و قضایی برای اقلیتهای مذهبی برسیم تا چشمانداز کلیتری داشته باشیم که این فقدان چشمانداز کلی در میان کشورهای اسلامی دیده میشود.
استاد دانشگاه بنگلادش اظهار کرد: در کشورهای غربی شاهد عدم فهم درست از اسلام هستیم و کشورهای سکولار اسلامی باعث فهم نادرست از اسلام در غرب شده و ما متاسفانه سراغ قرآن نمیرویم و گروههای تکفیری نیز از این متن چند بعدی یک بعد را میگیرند و آن را به همه اسلام تعمیم و تسری میدهند.
چارچوب انسانیت در غرب نامشخص است
همچنین حجتالاسلام والمسلمین خلیلی، رئیس دادگستری استان قم گفت: ما در مسئله آزادی در تعریف و فهم آن همچنین در برتری دادن این مسئله بر سایر مسایل بشری اختلاف داریم.
وی افزود: مکتب غربی دامنه انسانیت را خیلی فراخ گرفته است لذا انحصار در عقیده را ملتزم نمیداند زیرا باعث محدودشدن انسان میشود و آزادی او را کاهش میدهد.
وی افزود: اسلام چارجوب انسانیت را مشخص کرده است در حالی که در غرب این محدوده معلوم نیست. اسلام بیش از غرب بحث درباره کرامت ذاتی انسانی دارد که ملیت و جنسیت و نژاد نمیشناسد و حق طبیعی برای بشر است. در منشأ خلقت جنسیت و ملیت مطرح نیست و کرامت ذاتی را محدود نمیکند اما اسلام کرامت اکتسابی ارزشی قایل است که در غرب این ارزش برای انسان نادیده گرفته شده به همین دلیل عقاید را تحمیلی و اجباری میدانند.