به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، حسین میرزایی، رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دبیر هشتمین جشنواره بین المللی فارابی در نشست خبری که صبح امروز در این پژوهشگاه برگزار شد، به ارائه گزارشی از روند فعالیت این جشنواره پرداخت.
وی با بیان اینکه مهلت ارسال آثار به جشنواره تنها یک هفته تمدید شده است، گفت: آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره رکورد هفت دوره گذشته را شکست؛ برای اولین بار دریافت آثار جشنواره در تمام بخشها به جز بخش کتاب به صورت الکترونیکی بود و آثار پژوهشی، رسالههای دکتری، گزارش نهائی پژوهش از این طریق به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
وی افزود: در بخش داخلی، مهلت ارسال آثار به پایان رسیده و پژوهشگران خارج از کشور تا 11 شهریور ماه مهلت دارند آثارشان را ارسال کنند؛ مجموعاً 3760 اثر در بخشهای مختلف به دبیرخانه هشتمین دوره جشنواره رسیده است که از این تعداد 1570 کتاب، 990 پایان نامه در مقطع ارشد و 509 رساله دکتری، 691 گزارش پژوهش خاتمه یافته دریافت شده است؛ دریافت آثار نیز به دو صورت دریافت از اشخاص حقیقی و حقوقی صورت پذیرفت که بر این اساس از 1570 کتاب رسیده به جشنواره 50 درصد توسط مولفین حقیقی و همین میزان نیز به شکل حقوقی به دبیرخانه ارسال شده است. همچنین از 691 در بخش گزارش نهایی پژوهش، 600 اثر را افراد حقیقی کسب کردند و 91 اثر نیز از سوی سیستم حقوقی به ثبت رسیده است؛ در بخش رساله دکتری نیز از 509 اثر 450 رساله توسط اشخاص حقیقی و باقی از سوی دانشگاهها به ثبت رسیده است. در پایاننامههای ارشد از 990 اثر رسیده به دبیرخانه 900 اثر را اشخاص حقیقی به ثبت رسانده و باقی نیز به شکل حقوقی ثبت شده است.
میرزایی ضمن ابراز امیدواری از اینکه در دورههای بعدی جشنواره شاهد ثبت بیشتر آثار به شکل حقوقی باشیم گفت: نگاهمان در برگزاری جشنواره فارابی این است که این جشنواره بتواند هر چه بیشتر آثاری را که در حوزه علوم انسانی- اسلامی تالیف شده است را کشف کند که بخش زیادی از این مهم از طریق ثبت آثار توسط نهادهای حقوقی محقق میشود.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت جشنواره بین المللی فارابی گفت: این جشنواره مهمترین جشنواره علوم انسانی کشور است و در کنار سایر جشنوارها قرار میگیرد، اما به همین خاطر نیز ستاد وزارت علوم در کنار دستگاههای معتبر نسبت به برگزاری آن اقدام میکند و با توجه به اینکه دریافت حداکثری آثار در حوزه علوم انسانی- اسلامی یکی از اهداف این جشنواره است در سالهای آینده این هدف را دنبال خواهیم کرد.
وی با اشاره به آثار رسیده به دبیرخانه گفت: بیشترین آثار رسیده به جشنواره در بخش فقه، اصول و علوم قرآن و حدیث با 470 اثر است و پس از آن نیز علوم تربیتی و روانشناسی با 409 اثر قرار دارد.
سیدعبدالامیر نبوی، دبیر شورای علمی این جشنواره نیز گفت: اگر چه این دوره از جشنواره با تاخیر برگزار میشود، ولی ویژگیهای خاصی نسبت به دوره گذشته دارد که از جمله آن میتوان به دریافت الکترونیکی آثار در کنار استفاده از تجربیات دورههای گذشته اشاره کرد.
وی افزود: آئیننامه هشتمین دوره جشنواره با همکاری ستاد وزارت علوم بازبینی و به امضاء وزیر رسید که براساس آن به شرط کیفیت آثار در هرکدام از بخشهای 12 گانه جشنواره دو برگزیده خواهیم داشت که یکی از افراد بالای 35 سال و دیگری نیز به افراد زیر 35 سال اختصاص دارد؛ در بخش بینالملل نیز به شرط کیفیت آثار، پنج برگزیده خواهیم داشت.
وی افزود: روسایهای کمیته علمی از فرهیختگان کمیته علمی هستند و به زودی جلسات کمیتهها برای تعیین داوران آثار برگزار میشود؛ تمام تلاشمان هست که جشنواره با کیفیت بالاتری برگزار شود تا آئینه پژوهشهای محققان حوزه علوم انسانی باشد؛ باورمان این است که بخش مهمی از مشکلات جامعه باید از طریق حوزه علوم انسانی حل شود و جشنواره فارابی با ایجاد ارتباط بین محققان و پژوهشگران داخلی و اندیشمندان خارجی میتواند به تحقق این مهم کمک نماید.
وی اظهار کرد: جشنواره همواره بخشهای جانبی نیز داشته است و در این دوره نیز این بخشها شامل انتخاب برترین انجمن علمی، فصلنامه، نظریهپرداز، پیشکسوت علوم انسانی و مترجم برتر خواهد بود.
رضا ماحوزی، دبیر اجرای جشنواره نیز گفت: در بخش بینالملل، فعالیتهای خوبی انجام دادهایم و جایزه فارابی مطابق انتظار هویت قوی و اثرگذاری داشته باشد، به این منظور با تعدادی از مراکز ایرانشناسی خارج از کشور ارتباط برقرار کردیم تا از قابلیت جشنواره برای استفاده از ظرفیت پژوهشگران خارج از کشور و ارتباط آنها با محققان داخلی استفاده کنیم.