به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، شماره 125 ماهنامه علمی ـ تخصصی «اطلاعت حکمت و معرفت» با محوریت «دفتری برای دین و نظریه تکامل» به صاحب امتیازی مؤسسه اطلاعات منتشر شد. 7 مقاله در نخستین بخش این ماهنامه با عنوان «دفتر ماه» آمده که عبارت است از: «توهم الحاد» گفتوگو با جان هات، ترجمه محمدرضا نجارپور، «رابطه علم و دین و پارادیم نظریه تکامل» جیمز کلارک، ترجمه مریم سعدی، «تکامل از علم تا فراعلم» نیما نریمانی، «پیامدهای الهیاتی معرفتشناسی تکاملی» فرشید دانشپژوه، «نظریه تکامل در بوته نقد توماس نیگل» سیدامیررضا مزاری، «نظریه تکامل و چالشهای آن با تصویر سنتی از انسان» هاله عبدالهینژاد «بررسی تطبیقی تکوین از نگاه ملاصدرا و نئوداروینیسم» علیاصغر احمدی.
در بخش ادب و هنر این ماهنامه، «فلسفه سینما؛ از هایدگر تا کیارستمی» در گفتوگو با سیاوش جمادی و منوچهر دینپرست بررسی شده است. «زیباییشناسی صوفیه» دومین مقاله این بخش است که تألیف سیروس علی زرگر بوده و علیرضا رضایت آن را ترجمه کرده.
سومین بخش این ماهنامه به «اندیشه و نظر» اختصاص داده شده است. «قرآنشناخت» مقالهای است که نوشته سیدحسین نصر است و انشاءالله رحمتی آن را ترجمه کرده است. در چکیده این مقاله میخوانیم: «در قرآنشناخت سه کار انجام شده است. سعی شده که ابتدا ترجمه معتبر و روانی از متن قرآن به دست داده شود. سپس، تفسیر روشمندی بر تک تک آیات نوشته شده است و در پایان نیز جستارهایی در زمینه وجوه مختلف قرآن کریم به قلم صاحبنظران این حوزه آمده.»
درباره عنوان «قرآنشناخت» آمده است: «از آنجا که قرآن کریم، واقعیت محوری، قدسی، وحیانی برای مسلمانان است، در این اثر یعنی قرآنشناخت، نیز به این اعتبار موضوع بحث قرار گرفته و به اثری صرفاً تاریخی، اجتماعی یا زبانشناختی، جدای از ماهیت قدسی و وحیانیاش دارد، محدود نشده است. برای این هدف، در قرآنشناخت، درک و دریافت و تفسیر قرآن در متن سنت فکری و معنوی مسلمانان، کانون توجه قرار گرفته است، گو اینکه این بدان معنا نیست که مسلمانان تنها مخاطبان در نظر گرفته شده برای آن باشند، زیرا هدف آن بوده است که این اثر به کار محققان، معلمان، متعلمان یا دانشجویان و خوانندگان عمومی بیاید.»
به باور نویسنده «شهادت» جایگاهی خاص دارد. وی در اینباره مینویسد: «شهادت به ایمان، در اسلام، یعنی شهادت نخست لا اله الا الله؛ عبارتی که در خود قرآن وحی شده نه فقط برترین بیان درباره وحدت و تعالی خداوند است، بلکه وسیلهای برای متحد ساختن دیگرباره همه صفات ثبوتی در حضرت احدیت نیز هست.»
سخن از جایگاه «جهان در قرآن» بخش دیگری از این مقاله است. نویسنده میگوید: «هیچ کتاب آسمانی مقدسی را نمیشناسم که بیش از قرآن درباره کیهان و جهان طبیعت سخن گفته باشد؛ در قرآن تعالیم گستردهای درباره جهان پیداییها، سرگذشت جهان، رویدادهای اخروی که نشانه پایان نظم کیهانی موجود در حال حاضر است و نیز درباره پدیده طبیعت به عنوان جلوهگاه حکمت خداوندی، آمده است.»
در خصوص توجه به موضوعات اجتماعی و فردی در قرآن آمده است: «بسیاری از افراد واقف هستند که قرآن به حیات دینی و همچنین به موضوعاتی نیز که هم به نجات فردی مربوط میشود و هم به نظم اجتماعی، اهتمام دارد، ولی بسیار کمتر است شمار کسانی که معتقد باشند که قرآن کریم، راهنمایی حیات معنوی درونی نیز هست. در صورت توجه به باطن قرآن در مییابیم که فقط این گونه نیست که قرآن حاوی تعالیمی است در خصوص ایجاد یک نظم اجتماعی عادلانه و داشتن یک زندگی فضیلتمندانه که به بازگشت به خداوند پس از مرگ در حالتی سعادتمندانه میانجامد؛ بلکه افزون بر این، قرآن وسیلهای است برای بازگشت به خداوند، در همین دنیا و در حالی که آدمی در همین جهان به سر میبرد.»
در بخش دیگری از این مقاله ارتباط قرآن با هنر تببین شده است. در این خصوص میخوانیم: «پیام قرآنی، نه فقط برای رشد و شکوفایی علوم اسلامی، اهمیت اساسی داشته، بلکه واقعیتی اساسی در خلق هنرهای اسلامی بوده است و خواهد بود، چه اصول این هنرها برگرفته از حقیقت، حقیقت باطنی، قرآن کریم است. در طی قرون و اعصار، کتاب قدسی اسلام نه فقط الهامبخش هنرهای اسلامی از خوشنویسی تا معماری بوده، اصول این هنرها نیز از آن گرفته شده است.»
در پخش پایانی، سخن از پیام قرآن است که نویسنده میگوید: «پیام قرآن کریم، در آن واحد پیامی حکمی و عملی، فقهی و اخلاقی است و علاوه بر حیات معنوی و عقلی، به مسائل روزمره نیز اهتمام دارد. این متن مقدس به هر جنبه دغدغه بشر، از ژرفترین پرسشهای عقلی و رفیعترین مسائل روحانی گرفته تا موضوعات روزمره معمولی زندگی روزمره، میپردازد.»
بر اساس این گزارش، «مسلمانان و همسایگان غیر مسلمانان» نوشته محمدجواد محمدی و «مشروطهخواهی استبدادستیز، نواندیشی دینی» تدوین کاظم طبیبیفرد دیگر مقالات بخش اندیشه و نظر شماره 125 ماهنامه علمی ـ تخصصی اطلاعات حکمت و معرفت است.
یادآور میشود، در بخش کتاب این شماره سیدمسعود رضوی «مقامهنویسی در ادب فارسی» را بررسی کرده و با علیرضا حسنپور و منیره پنجتنی درباره «مسئله زمان» گفتوگو شده است.