به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدرضا صالحی امیری، گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز، سهشنبه، 11 آبانماه در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در دفاع از برنامههای خود اظهار کرد: فرهنگ به مثابه اکسیژن در فضای تنفس جامعه ایران است؛ فرهنگ چشمه جوشانی است که همه انسانها میتوانند در این مسیر سیراب شوند، فرهنگ رود جاری دائمی برای تعالی فضیلت انسانهاست.
وی با بیان اینکه فرهنگ چهار میوه اساسی انسجام، شخصیتسازی، هویتبخشی و سازگاری را به دنبال دارد، گفت: جامعه فرهنگی جامعهای است که در آن انسجام مشاهده میشود، انسانها در آن شخصیت والایی دارند و انسانها در آن با یکدیگر سازگار هستند و از این منظر تعبیر زیبا و آموزندهای رهبر معظم انقلاب دارند مبنی بر اینکه «فرهنگ هویت یک ملت است».
صالحی امیری افزود: ارزشهای فرهنگی رو و معنای حقیقی یک ملت است و همه چیز مترتب بر فرهنگ است و فرهنگ حاشیه و ذیل اقتصاد و سیاست نیست، بلکه اقتصاد و سیاست حاشیه و ذیل فرهنگ هستند و باید به این مسئله توجه کنیم؛ نمیتوانیم فرهنگ را از عرصههای دیگر منفک کنیم.
وی با اشار ه به سوابق خود در حوزه فرهنگ گفت: قریب به 20 سال عمر خود را صرف مطالعات فرهنگی و اجتماعی کردم؛ در دوران پرافتخار خدمت در دستگاه امنیتی 5 سال معاون بررسیهای استراتژیک بودم که مطالعات فرهنگی، اجتماعی، رسانهای و افکارسنجی وظایف دائمی ما بود و ما برای اولین بار نگاه نرمافزاری که نگاه مردمی است را وارد تصمیمات امنیتی کردیم و برای اولین بار با تأسیس 10 مرکز مطالعاتی تلاش کردیم نگاه نخبگان و اندیشمندان و اصحاب رسانه و فرهنگ و هنر را در تصمیمات امنیتی دخیل بدهیم و اولین بار قدرت نرم در امنیت را تئوریزه کردیم.
وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: 2 سال در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در حوزه فرهنگی و اجتماعی و 8 سال در مرکز تحقیقات اسراتژیک معاون فرهنگی و اجتماعی و پس از آن در دوره اخیر 3 سال در سازمان اسناد و کتابخانه ملی به این فرهنگ خدمت میکنم.
وی اضافه کرد: در همین دوران سه ساله توانستیم برای اولین بار گفتوگوی فرهنگی را در کشور نهادینه کنیم و 551 نشست گفتوگوی فرهنگی را برگزار کنیم و برای اولین بار این پیام را به نخبگان دادیم که میتوانیم با هم سخن بگوییم و اشکالات و نقدها را در فضای گفتوگو با همدیگر حل و فصل کنیم.
صالحی امیری با اشاره به مطالعات خود در زمینه نظام فرهنگی گفت: من برای اولین بار نظام فرهنگی را آسیب شناسی کردم و 43 آسیب را شناسایی کردم و وزارت ارشاد را مطالعه عمیق کردم که 23 آسیب ارشاد را شناسایی کردم و شناخت نسبی به زمینی که میخواهم وارد آن شوم، دارم و میدانم با چه چالشهایی روبرو خواهم بود.
وی با بیان اینکه ما در نظام فرهنگی زیست میکنیم، گفت: نظام فرهنگی مجموعهای از نهادها، ساختارها، قوانین و مجموعه روابط و قوانین حاکم بر این سیستم است؛ در این نظام گفتمان غالب، گفتمان رهبر معظم انقلاب است که نفی تحجر و جزماندیشی از یک سو و از سوی دیگر نفی ولنگاری فرهنگی است و بر آزاداندیشی و مقاومت فرهنگی را تأکید دارد؛ در ذیل این گفتمان، گفتمان اعتدال است که بر چهار پایه اعتدال فرهنگی، عدالت فرهنگی، عقلانیت فرهنگی و دیانت فرهنگی استوار است.
وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه روح فرهنگ در جامعه ایران باید دینی باشد، گفت: ما در بستر جامعه دینی زیست میکنیم و همه حوزههای فرهنگ باید مرزهای دینی را پاس بدارند؛ این یک قانون عام برای نظام فرهنگی، دستگاه و مدیریت فرهنگی است و هیچکس نمیتواند از مرزهای دینی عدول کند.
وی افزود: یک ضلع اصلی این نظام فرهنگی سیاستگذاری فرهنگی است که بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص نظام است؛ یک ظلعش مجلس شورای اسلامی است که انتظار داریم نمایندگان با وضع قوانین فرهنگی مرزهای فرهنگی را مشخص کنند و بر اساس آن حرکت کنیم.
صالحی امیری همچنین گفت: ضلع دیگر فرهنگ روحانیت، مراجع عظام، ائمه جمعه و مساجد و همه کسانی که درد دین دارند، هستند؛ ظلع دیگر این فرهنگ نهادهای عمومی، دانشگاهها، شهرداری، سازمان تبلیغات سازمانهای دیگر هستند؛ ضلع دیگر این فرهنگ نهادهای عمومی و مردمی هستند بنابراین وزیر باید بداند که در سرزمینی وارد میشود که دیگران هم حقیقت هستند و هم واقعیت و باید تعامل و سازگاری و همگرایی و همنواعی را در دستور خواد قرار دهد؛ وزیری که نتواند با همه مجموعه بزرگ منظومه فرهنگی سازگاری داشته باشد دچار چالش خواهد شد.
وی در مورد برنامههای آتی خود برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اولین کاری که خواهم کرد ایجاد ثبات و آرامش در محیط فرهنگی است؛ هیچگاه در بستر اغتشاش و تنش توسعه شکل نمیگیرد و باید بدانیم که همه زیر سقف ولایتمداری و انقلاب اسلامی قرار داریم.
صالحیامیری با تأکید بر اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید وارد کار سیاسی شود، اظهار کرد: مناقشههای جدید در حوزههای فرهنگی به دلیل انتقال بازی از زمین سیاست به فرهنگ است؛ فرهنگ به اندازه کافی مشکل دارد و باید سیاستمداران ما از حوزه فرهنگ خارج شوند برای اینکه ما به این هدف برسیم نیاز به انسجام و تعامل داریم.
وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه به خردهفرهنگها و توجه به اقوام، نژادها و قومیتهای مختلف ایرانی را از دیگر برنامههای خود برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد و گفت: ما باید تنوع فرهنگی را به رسمیت بشناسیم و باور کنیم که همه فرهنگها زیر فرهنگ بزرگ ایران اسلامی زیست میکنند.
وی با تأکید بر مقابله با ولنگاری فرهنگی گفت: پاسداری از مرزهای دینی و رفع دغدغههای مراجع عظام وظیفه قطعی دستگاه فرهنگی کشور است که برای این کار به جای شعار و برگزاری همایش، ساختاری ایجاد خواهم کرد.
وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه به حوزه کانونهای فرهنگی و دینی و فعالیتهای قرآنی را از دیگر برنامههای مهم خود برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد و افزود: روح حاکم بر فرهنگ باید فرهنگ دینی باشد که باید به صورت عملیاتی، برنامهای و پروژهای در سطح نظام فرهنگی اعمال کنیم.
صالحی امیری همچنین اظهار کرد: امروز در فضای مجازی با انبوهی از فرصتها و تهدیدها مواجه هستیم که نمیتوانیم انکار و اجبارسازی کنیم بلکه لازم است نیازهای نسل جوان را درک کنیم و به سمت اهداف متعالی انقلاب اسلامی هدایت کنیم؛ تقابل و انکارسازی و اجبارسازی راه حل حوزه فرهنگ نیست.
وی با تأکید بر ضرورت توجه به حوزه فرهنگ عمومی گفت: ما باید در حوزه اخلاق کار کنیم؛ صداقت، پاکدستی، راستگویی، نوعدوستی، اعتماد به نفس، همراهی و همگرایی از اصول اخلاقی اسلامی و ایرانی است که در جامعه کمرنگ شده است؛ ما باید روی سرمایه فرهنگی و اجتماعی کار کنیم که متأسفانه از این ظرفیت به درستی استفاده نشده است.
وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان با بیان اینکه مجلس در رأس امور است، گفت: تعامل و همکاری با مجلس و نمایندگان یک استراتژی دائمی در وزارت خواهد بود؛ معیار حرکت من اخلاق است و من هرگز به شما دروغ نخواهم گفت و به اموال مردم دستبرد نخواهم زد و هرگز رأی جمعی را بر رأی فردی ترجیح نخواهم داد و تا جان دارم در دفاع از حقوق اهالی فرهنگ و هنر و از امام و رهبری دفاع خواهم کرد.