به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مسابقه ملی مناظره دانشجویان ایران امروز، یکشنبه 16 آبان ماه، در غرفه خبرگزاری ایسنا در بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات، به داوری مهدی فیض، بابایی و حمیدرضا صابر فرزام؛ مدیرعامل ایکنا برگزار شد.
گزاره مورد بحث در این مناظره «انعکاس اخبار سیاسی در روزنامهها و نشریات باعث کاهش امنیت روانی مردم شده است» بود که دو گروه موافق و مخالف براساس زمانبندی پیشبینی شده این مناظره، پیرامون آن در محضر هیئت داوران به ارائه توضیحاتی پرداختند.
گروه موافق با این گزاره با عنوان «راسخون» از دو دانشگاه امیرکبیر و صنعتی شریف متشکل از فرشاد صالحی و محمدرضا ناصح بودند و گروه مخالف را تحت عنوان «مکتب تهران» موسی حسنوند و مسعود توکلی از دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز تشکیل میدادند.
هیئت دوران نیز مجموعه توضیحات این دو گروه را در جریان این مناظره با مؤلفههایی همچون قدرت بیان، رعایت اخلاق گفتوگو، احاطه و اشراف به موضوع مورد ارزیابی و بررسی قرار دادند.
از جمله موضوعاتی که گروه موافق گزاره این مناظره به آن اشاره کرده و مورد تأکید قرار دادند این بود که هیچگاه با انعکاس اخبار در همه ابعاد مشکلی نداشته و ندارند اما اعتقاد دارند که خبرسازی، وارونه جلوه دادن اخبار و یا سیاستزدگی در انعکاس اخبار که معمولاً با نگاه جانبدارانه نسبت به جریان و حزبی اتفاق میافتد، جامعه را حساس کرده و موجب نوعی نگرش منفی و واکنش شدید توده مردم که در نهایت منتهی به هرج و مرج میشود، خواهد شد.
براساس نگرش گروه موافق گزاره مناظره، همه مردم از بینش و نگرش سیاسی نسبت به بسیاری از رویدادها برخوردار نیستند و لذا درج اخبار مملکتی به شکل کامل و مفصل و با همه جزئیات از آنجا که از سوی جامعه قابلیت هضم و تحلیل سیاسی وجود ندارد، پس زده شده و به غیر از تشویش اذهان عمومی، کمکی به بهبود وضعیت و شرایط نخواهد کرد.
گروه موافق گزاره مناظره که تحت عنوان «راسخون» در این مناظره شرکت کرده بودند به شکل مصداقی افشای فیشهای حقوقی نجومی و همچنین املاک نجومی داشتند که در جامعه موجب تشویش افکار عمومی شده و با اندیشههای سیاسی و جناحی کمکی به حل مسئله نکرده و تنها گمانهزنیهایی را در میان آحاد مردم به وجود آورده است، مورد اشاره قرار دادند و مخالفت خود را با نشر همه نوع خبر در فضای اطلاعرساتی، مطبوعات، جراید و خبرگزاریها مخالفت خود را اعلام کردند.
این گروه همچنین با تفاوت قائل شدن میان جوامع هدف خبررسانی اشاره به این نکته داشتند که ممکن است افشای برخی از اسرار سیاسی همانند آنچه که در آمریکا توسط اسنودن فاش شد لطمه و خللی در سیاستهای دولت امریکا وارد نکند اما همین مسئله در جوامع در حال توسعهای همچون ایران و جهان سوم نتیجه عکس خواهد داشت و نوعی تنش خبری ایجاد میکند.
این گزارش حاکی است گروه مخالف گزاره این مناظره تحت عنوان «مکتب تهران» با قائل بودن به این موضوع که باید خبر در نهایت صدق و راستی با مردم در میان گذاشته شود و آنگاه اختیار را به توده مردم داد که نسبت به آن از خود چه واکنشی را قرار است نشان دهند.
براساس نگرش این گروه آنچه که امروز از سوی گروه موافق گزاره به عنوان سند در مورد مسائل سیاسی روز دنیا و به منزله مصداق مطرح میشود همگی مرهون این نکته است که توانستهایم در عرصه خبری و اطلاعرسانی هر روز شاهد آماجی از اخبار و اطلاعات باشیم که اگر قرار بود سانسوری اتفاق بیفتد، گروه «راسخون» قادر به این نکته نبود که اینچنین مصداقی صحبت کند.
همچنین گروه مخالف گزاره مناظره به این نکته نیز تأکید داشتند که اگر آزادی در رسانه و اطلاعرسانی حاکم شود، قطعاً میتوان این اعتماد و اطمینان را به مردم داشت که به شکل خودانگیخته با بالا بردن بینش سیاسی و اجتماعی خود، حقیقت را از اخبار کذب و مغرضانه تشخیص داده و هوشیارتر از قبل در زندگی به اهداف خود نائل شوند.
این گروه با اشاره به اینکه حتی اگر تلقی گروه موافق با گزاره مناظره درست باشد و نباید هر نوع خبری را منتشر کرد، فعلاً در عرصه اطلاعرسانی و خبری معیاری برای غربال اخبار خوب از بد و اخبار مفید و غیرمفید در جامعه وجود ندارد و همچنان باید به مردم به عنوان گیرندگان خبر اعتماد و اطمینان کرد.
براساس این گزارش در پایان این مناظره با رأی هیئت داوران گروه مخالف «مکتب تهران» با احراز 495 امتیاز از مجموع 600 امتیاز برنده این مناظره شد و جوایزی را دریافت کرد و گروه موافق«راسخون» نیز تنها حائز 466 امتیاز شد.
امیرسجاد دبیریان