آیتالله هادوی تهرانی تشریح کرد:
شفاعت در عالم برزخ وجود دارد؟/ استفاده از فرصت تبلیغی اربعین
گروه حوزههای علمیه: استاد تفسیر حوزه علمیه گفت: مقام شفاعت برای انبیاء و اولیاء در همه عوالم وجود دارد ولی شرایط تحقق آن در عالم برزخ فراهم نیست ضمن اینکه شفاعت به تعبیر علامه طباطبایی(ره) مخصوص همه افراد نیست.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله مهدی هادوی تهرانی امروز 24 آبان ماه در ادامه تفسیر سوره مبارکه مومنون گفت: مقصود خداوند از بیان داستان انبیاء توجیه منکران نبوت که اکثریت بودهاند نیست بلکه توصیف آن شرایط است بنابراین کسی که از بستر طبیعت و بی ایمانی و انکار دل بکند و به سمت فطرت خود و پذیرش مفاهیم حق برود ولو اینکه جزء اقلیت باشد جزء عقلا و شاکران خواهد بود از این رو کمیت در فرهنگ اسلامی اهمیت ثانوی دارد و کیفیت مهم است.
وی با اشاره به روایت «لولاک لما خلقت الافلاک» افزود: خداوند تمام سرمایه عالم را اگر برای خلق یک بشری مانند پیامبر(ص) هزینه میکرد باز هم ارزش آن را داشت؛ اگرچه این طور نبوده و انبیاء و اولیاء و انسانهای بزرگ زیادی در طول تاریخ آمده و رفتهاند و البته این ارزش هم به اختیاری بودن ایمان انسانهای پاک است زیرا ایمان اجباری فاقد ارزش خواهد بود.
هادوی تهرانی بیان کرد: تکرار داستان انبیاء این نکته را دارد که آنچه از ناحیه من برای هدایت شما میشده فرستادم و کوتاهی نکردهام و مخصوص همه ابناء بشر تا قیامت است و مخصوص قوم نوح و عاد و ... نیست و اگر ما هم در دامان کفر بیفتیم مشمول این عذاب خواهیم شد و به هلاکت خواهیم رسید.
این استاد حوزه با بیان اینکه چه بسا برخی افراد بدون امکانات وارد عرصه و کاری شدهاند و خداوند مقدمات موفقیت آنان را فراهم کرده است، تصریح کرد: انسان اگر دل را به دریا بزند و از ورود به راه هدایت ترسی به خود راه ندهد در این صورت بهای توکل خود را خواهد دید اگر چه هر قدر ایمان انسان بالاتر میرود تهاجم شیطان نیز به مراتب بیشتر میشود که مهمترین آن شبهات است که گاهی زلزله فکری برای انسان ایجاد میکند.
هادوی تهرانی بیان کرد: کسانی که توانایی حضور در پیادهروی اربعین دارند هم از فرصت تبلیغی آن بهره ببرند و یادمان نرود که ما طلبه هستیم و بدانیم این حضور، پیادهروی جسمی نیست و پاداش آن را به اندازه مراتب فکری و روحی به افراد خواهند داد البته ما بیشتر دنبال مادیات هستیم که معلوم نیست خیلی به دردمان بخورد ولی به فکر استفاده روحی و معنوی باشیم؛ کسانی هم که توفیق تبلیغ دارند و نمی روند همان طور که آیتالله وحید خراسانی فرمودهاند خیانت است و واقعا باید از این فرصتها بهره ببریم.
وی تاکید کرد: انبیاء اول دنبال این بودند که خودشان بهشت بروند و بعد مردم را ببرند ولی ما روحانیون آنقدر دلمان برای مردم میسوزد که دوست داریم اول آنان را به بهشت بفرستیم و بعد خودمان به همین دلیل بعضا از خودمان غافل میشویم و بدا به حال روحانی و واعظی که مردم با سخنان او به بهشت بروند و خودش اهل جهنم باشد.
وی با بیان اینکه وساوس شیطان دائمی است، عنوان کرد: انسان همیشه باید به خداوند پناه ببرد زیرا اگر هر کدام از ما هم در شرایط امتحانات سخت قرار بگیریم، معلوم نیست در جبهه امام حسین(ع) هستیم و با جبهه مقابل و اگر مسیر آسان بود از آن همه مردم فقط 72 نفر یار واقعی امام نمیشدند.
این استاد حوزه همچنین در ادامه تفسیر سوره انبیاء بیان کرد: سؤالی در مورد شفاعت مطرح شده و آن اینکه آیا در برزخ نیز شفاعت وجود دارد؟ مقام انبیاء مقامی واقعی است و این مقام مانند هر مقام دیگری همان طور که در دنیا هست در قیامت نیز وجود دارد زیرا برزخ و قیامت باطن و باطن دنیا هستند.
وی افزود: کسانی مشمول شفاعت قرار میگیرند که به تعبیر علامه طباطبایی جزء کسانی نباشند که از لحاظ ذات عقیده، عقیده باطلی دارند و از قبیل ائمه کفر هستند و یا در مسیر کاملا انحرافی قرار دارند مثلا این نیست که فرعون با شفاعت موسی(ع) بتواند اهل نجات باشد.
هادوی تهرانی با بیان اینکه افراد در عالم برزخ به سه دسته تقسیم میشوند، گفت: اقلیتی که خوابند، اقلیتی که یا متنعم به بهشت برزخی و یا تحت عذاب به جهنم برزخی هستند و اهل عذاب اصلا شفاعت شاملشان نخواهد شد بنابراین در برزخ با وجود مقام شفاعت برای انبیاء شرایط وجودی این مسئله فراهم نیست.