کد خبر: 3548221
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۹
بازار سرمایه اسلامی/ بهروز خدارحمی عنوان کرد:

لزوم فرهنگ‌سازی بیشتر برای توسعه اسناد خزانه اسلامی

گروه اقتصاد: دبیر کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران اظهار کرد: اسناد خزانه اسلامی، ابزار مناسبی بوده و استقبال خوبی هم از آن صورت گرفته است اما باید در مورد فرهنگ‌سازی و توسعه آن، اقدامات بیشتری صورت بگیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، رهبر معظم انقلاب، امسال را به عنوان «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» نامگذاری کرده و بر نقش همه نهادها در تلاش برای تحقق اقتصاد مقاومتی تأکید کرده‌اند. یکی از نهادهایی که می‌تواند نقش مؤثری در تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ایفا کند، بازار سرمایه است اما یکی مسائلی که وجود دارد، بانک‌محور بودن اقتصاد ایران است که طبیعتا می‌تواند مانعی بر سر راه توسعه بازار سرمایه باشد.
بنابراین لازم است موانعی که بر سر راه توسعه بازار سرمایه به عنوان یکی از ارکان نظام اقتصادی کشور وجود دارد، برطرف شود تا این بخش بتواند نقش خود در حمایت از تولید داخلی و تحقق سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را ایفا کند. همچنین یکی از اقدامات مناسبی که در بازار سرمایه در راستای حل مشکل بدهی‎های دولت صورت گرفته، انتشار اسناد خزانه اسلامی است که مورد استقبال سرمایه‌گذاران هم قرار گرفته است.
بازار سرمایه شفاف‌ترین بخش اقتصاد است
بهروز خدارحمی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره نقش بازار سرمایه در تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین رویکردهایی که در سال گذشته در زمینه اقتصاد مقاومتی، کمتر به آن توجه شد، این بود که به جای اینکه سرمایه‌گذاری‌ها به بخش‌هایی برود که فقط از فرصت‌های سوداگرانه استفاده کند، به بخش‌های مولد برود که علاوه بر بهبود وضعیت این بخش، افراد ترغیب شوند که بازدهی مثبتی از این مسئله داشته باشند.
وی ادامه داد: به نظرم با توجه به رویکرد کلی که قرار است در عرصه اقتصادی، هم نگاه درون‌زا و هم برون‌نگر داشته باشیم، ناچاریم به شفاف‌ترین بخش اقتصاد که بازار سرمایه است، بهای بیشتری بدهیم و این بازار سرمایه بتواند به الگویی برای سایر بخش‌ها تبدیل شود.

لزوم فرهنگ‌سازی بیشتر برای توسعه اسناد خزانه اسلامی

حرکت سرمایه‌ها به بخش‌های مولد؛ فرصتی برای تحقق اقتصاد مقاومتی
خدارحمی اظهار کرد: اگر همه پول‌هایی که وارد بازار سرمایه می‌شود، صرف بخش مولد شود، بازار سرمایه می‌تواند به سایر بخش‌ها اعلام کند، اگر قرار است از تولید داخلی حمایت شود، به جای سرمایه‌گذاری مستقیم در شرکت‌ها، این اتفاق می‌تواند از طریق بورس‌های اوراق بهادار رخ دهد.
وی افزود: این یکی از بهترین فرصت‌ها برای تحقق اقتصاد مقاومتی است؛ چون با حرکت سرمایه‌ها به بخش مولد، این فرصت را پیدا می‌کنیم که سرمایه‌ها را به بخش مولد سوق داده و به صورت غیرمستقیم این فرصت را پیدا می‌کنیم که از تولید حمایت کنیم و آرام آرام به سمت و سویی برویم که افراد، سرمایه خود را به جایی ببرند که به اقتصاد ما هم کمک کند.
لزوم کاهش بیشتر سود بانکی
دبیر کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران عنوان کرد: ممکن است، حرکت سرمایه‌ها به بخش‌های غیرمولد، منفعت کوتاه‌مدت برای افراد داشته باشد اما در بلندمدت به زیان همه اقتصاد کشور خواهد بود. اگر جامعه به آرامی از این فرهنگ فاصله بگیرد شاهد اتفاقات خوبی در عرصه رشد اقتصادی خواهیم بود.
وی در پاسخ به این پرسش که برای فاصله گرفتن از بانک‌محوری اقتصاد و حرکت به سمت سرمایه‌محور شدن آن، چه اقداماتی باید انجام داد؟ اظهار کرد: خوشبختانه در چند سال گذشته اتفاقات مناسبی رخ داده و به موازات کاهش تورم، نرخ سود بانکی هم کاهش پیدا کرده است؛ هرچند که باید بیشتر از این هم کاهش پیدا کند و نتیجه غایی چنین روندی، این است که اگر کسی به دنبال کسب بازدهی بیشتر از آن است که بانک‌ها پیشنهاد می‌دهند، حتما باید به سمت ابزارهای متنوع بازار سرمایه می‌رود.
لزوم فرهنگ‌سازی بیشتر برای توسعه اسناد خزانه اسلامی
دبیر کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران یادآور شد: متأسفانه در سال‌های اخیر شاهد بوده‌ایم که برخی افراد می‌توانستد بازدهی‌های بیشتری از بازار سرمایه را در بازار پول به دست آورند که این خرق عادت عجیبی است و طبیعتا معقول نیست.
خدارحمی عنوان کرد: به نظرم با وجود اینهمه درهم تنیدگی بازار پول و بازار سرمایه و بانک‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، دیر یا زود، بین بازار پول و سرمایه تعادل ایجاد خواهد شد و عملا بین افراد تقسیم‌بندی خواهد شد و افرادی که به دنبال آرامش خاطر هستند، در کوتاه‌مدت به سمت بازار پول هدایت می‌شوند و طبیعتا بازدهی کمتری می‌گیرند و اگر کسانی انتظار بازدهی بیشتر را دارند باید به سمت بازار سرمایه بیایند و طبیعتا ریسک آن را هم بپذیرند.
دبیر کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران در پاسخ به این پرسش که اسناد خزانه اسلامی تا چه اندازه به رفع مشکل بدهی دولت کمک کرده است؟ گفت: به نظرم اسناد خزانه اسلامی، ابزار بسیار خوبی بوده و با توجه به اینکه رفتن به سمت اوراق با درآمد ثابت برای سرمایه‌گذاران جذاب است، استقبال خوبی صورت گرفته و قدری باید در مورد فرهنگ‌سازی و توسعه آن، اقدامات بیشتری صورت بگیرد.
captcha