به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه امشب، اول دیماه در همایش استادان سطح عالی و خارج حوزه با عنوان «جایگاه تراث در تحول حوزه» تاکید کرد: مهمترین کاری که باید برای طلاب انجام دهیم اتصال آنان به میراث عظیم کهن حوزه و آشنا کردن طلاب با آن است.
وی افزود: بیش از هر چیزی ما امروز نیاز داریم که طلبه، احساس هویت و اصالت و غنای تاریخی و معرفتی داشته باشد؛ گاهی دیده میشود که طلبهای هویت خود را در یافتن یک مدرک دانشگاهی میداند در حالی که ما بر تاریخ عظیمی تکیه زدهایم و باید در ذات ما ریشه بدواند.
وی افزود: هیچ چیزی مهمتر از این مسئله نیست که طلبه را طوری تربیت کنیم که به هویت حوزوی بودن خود افتخار کند زیرا حوزه نهادی اصیل و ریشهدار و دارای شاخ و برگ و مزایا و دستاوردهای زیادی است و نقش تاریخی حوزه ممتاز و برجسته است و حفظ این میراث در طول تاریخ عجیب است.
اعرافی اظهار کرد: این میراث همراه با تولید اندیشه بوده است و روز به روز بر این گنجینه افزوده شده و فقها و متکلمان و مفسران بزرگ ما هم میراث قبل را صیانت کرده و هم بر آن پروندههایی افزودهاند همچنین در کنار اینها نقش اخلاقی و مربیگری و فرهنگی این حوزه نقش کوچکی نیست و در همه عالم، ردپا و نقش علمای بزرگ و مفاخر حوزه دیده میشود.
وی با اشاره به نقش اجتماعی و مردمی حوزههای شیعه بیان کرد: حوزه، همیشه اجتماعی و متصل به دریای عظیم مردم و ملجا آنان بوده است همچنین حوزه نقش بسیار برجسته در حرکتهای اجتماعی و سیاسی داشته است؛ در دوره صفویه و عصر خواجه نصیر بزرگان با فداکاری وارد میادین پرخطر شده و از مذهب و عقاید دینی جامعه دفاع کردند و نگذاشتند انحرافات عمیقی رخ دهد.
مدیر حوزههای علمیه با اشاره به نقش تمدنی حوزه گفت: حوزه در شکلگیری همه دانشهای بشری نقش ایفا کرده و نظامهای پیش رو تحقیق و آموزشی از دل حوزه بیرون آمده است و شاهد بزرگانی مانند شیخ انصاری و شیخ طوسی و ... بودهایم.
اعرافی ادامه داد: این تولیدات معنوی و سیاسی و اجتماعی و اخلاقی در درون حوزه انجام شد و هم در کشورهای منطقه به ویژه ایران و هم سایر کشورها و همه جهان اثر گذاشت، لذا از مهمترین وظایف ما این است که حوزه را با این سیاق و تاریخ هم بشناسیم و هم بشناسانیم و هم هویت طلاب را در پرتو آن شکل دهیم.
اعرافی اظهار کرد: این حوزه همیشه در تحول درست و صحیح پیش رفته است و باید در گذر زمان نیز این تحول را حفظ کند در عین حال نباید دستخوش کج فهمیها قرار گیرد، لذا باید برای ارتقاء حوزه به چند موضوع توجه کنیم اول اینکه هر نوع رشد باید مبتنی بر پایههای اصیل باشد.
وی افزود: طلبه باید با ادبیات متون اصلی رابطه برقرار کند همچنین باید بر مبنای این تراث بتوانیم به نیازهای روز و زمانه جواب دهیم همان طور که گذشتگان نیز متناسب با نیاز روز و با تکیه بر تراث قبل از خود این کار را کردند.
اعرافی تصریح کرد: هر نوع تحول باید مبتنی بر اجماع نسبی در ارتقاء حوزه باشد همچنین نهاد مرجعیت در این مسئله در محور قرار دارد و هیچ کسی نمیتواند بدون اتکاء بر نقطه مرجعیت اقدامی بکند؛ ولایت فقیه هم که امروز نقش بسیاری عظیمی در جهان ایجاد کرده ریشه در مرجعیت دارد.
عضو شورای عالی حوزه عنوان کرد: استادی و تدریس در حوزه جایگاه بسیار مهمی است و از سنتهای عمیقی برخوردار بوده که باید از این سنت ها محافظت کنیم که از جمله آن ارتباط صمیمی میان استاد و شاگرد است زیرا استاد حوزه علاوه بر نقش آموزشی دارای نقش عاطفی و اخلاقی و رسیدگی به ابعاد زندگی طلبه است.
وی افرود: اینکه استاد کار علمی خود را در برابر مزد انجام نمیدهد و از افتخارات حوزه است زیرا مبنای حرکت وظیفه الهی است و اخلاص در او موج می زند و این از ویژگی های استادی در حوزه علمیه است.
اعرافی تصریح کرد: مدیریت حوزه حتما در خدمت مراجع عظام و رهبری و آرمانهای بزرگ اسلام و انقلابی است و حتما بر پایه مشورت و رایزنی و بهره گیری از استادان راه تعالی حوزه را طی خواهد کرد و هم در صیانت از تراث و هم پاسخگویی به نیازهای امروز طرحهای مناسبی تدوین شده و خواهد شد و تلاش خود را در این راه نیز به کار میگیریم.