کد خبر: 3556279
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۹
وزیر ارشاد عنوان کرد:

ظرفیت بین‌المللی شدن جایزه جلال آل‌احمد

گروه ادب: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه جایزه جلال بر ظرفیت بین‌المللی شدن آن تأکید کرد و گفت: حضور افغانستان می‌تواند آغازگر حضور کشورهای فارسی‌زبان در این جایزه باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه نهمین دوره جایزه جلال آل‌احمد عصر شنبه 4 دی‌ماه با حضور سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، سفیر افغانستان در ایران و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب ایران و افغانستان در تالار وحدت برگزار شد.
سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: نام جلال آل‌احمد یکی از برجسته‌ترین روشنفکران و نویسندگان دهه 40 بوده و نامش در تاریخ ایران می‌درخشد که شجاعت، تعهد و معترض بودن نسبت به ظلم و ستم از ویژگی‌هایش بود.
وی افزود: آل‌احمد با تکیه بر اصالت، هویت و عزت نفس، تفکر غربی را مورد انتقاد قرار می‌داد و سبب شد نسلی از روشنفکران سرخورده از سلطه و استکبار به وی روی آورند که کتاب «غربزدگی» وی بازتاب و انعکاسی از همین موضوع است که نشان می‌دهد این نویسنده مانند رودی خروشان بوده که آرام و قرار ندارد.
صالحی‌امیری با بیان اینکه آل‌حمد از برخی همفکران عصر خود جلوتر بود، ادامه داد: زبان و قدرت نقد جلال سبب شده بود او از زمانه خود پیش‌تر باشد. در دوره‌ای که جهان به سمت ارزش‌های سوسیالیستی می‌رفت، جلال به سنت بازگشت و همین امر سبب شد در اوج بماند و امروز از وی به نیکی یاد کنیم.
وی با بیان اینکه جلال می‌خواست با جسارت و شجاعت خود در نوشتن از آلام مردم زمان خود بکاهد، تصریح کرد: در حدود ۴۵ داستان و مقاله و سفرنامه‌ای که از آل‌احمد باقی‌مانده است، می‌توان دید که هدف وی از بین بردن فقر در جامعه بود و آرزو داشت جامعه به رفاه دست یابند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنان خود یادآور شد: حضور افغانستان در این دوره از جایزه ادبی جلال آل‌احمد می‌تواند آغازگر دعوت  حضور همه کشورهای فارسی‌زبان در این جایزه باشد و به صورت بین‌المللی برگزار شود تا سراسر دنیا بدانند ایران اسلامی مهد تفکر، اندیشه، تمدن و فرهنگ است.
آرمین: ترویج رگه‌هایی از پوچ‌انگاری در ادبیات امروز
در بخش دیگری از این مراسم، منیژه آرمین، دبیر علمی جایزه جلال گفت:در این دوره انتخاب داوران به روش دموکراتیک بود و آنها در عرصه نوشتن، اخلاق و انصاف نمونه بودند و با روشی که پیش گرفته شد، خرد جمعی بر داوری حاکم بود و سلیقه‌های شخصی به حداقل رسید و پس از 40 سال جاده سنگلاخ افراط و تفریط، تعادل در داستان به وجود آمده است.
وی با اشاره به رشد کمی و کیفی جایزه جلال افزود: این رشد به حدی بود که کار را بر داوران جایزه دشوار کرد و از سوی دیگر حضور بیشتر زنان نویسنده و نویسندگان جوان و کتاب اولی که نوید آینده درخشان را می‌دهد، در این جایزه مشهود بود.
آرمین ادامه داد: نویسندگان دارای نگاه‌ها و دنیاهای متفاوت و شیوه‌های خودساخته هستند و بعد از افت و خیزهای چندساله می‌توان ادعا کرد که داستان ایرانی داریم و داستان‌نویسان ما به حدی از بلوغ و استقلال فکری رسیده‌اند که مانند نویسنده‌های دیگر بنویسند.
وی در ادامه بیان کرد: توجه داستان‌نویسان به امر پژوهش در وجوه بیرونی و درونی داستان نیز مشهود است و این یکی از ویژگی‌های داستان در این دوره است. از سوی دیگر کتاب داستان نهئامری سرسری بلکه پدیده‌ای تفکربرانگیز است و گذر از این دوران چندان هم کم‌خطر نیست؛ چرا که رگه‌هایی از پوچ‌انگاری و لمپنی در ادبیات امروز وجود دارد که مجالی دیگر برای بررسی می‌خواهد. رأی داوران بنیاد ادبیات داستانی را بر آن داشته تا درصدد بررسی این حرکت نزولی باشند.
در ادامه این مراسم  سند بخش جایزه جهانی داستان فارسی رونمایی شد و پس از آن برگزیدگان بخش ویژه افغانستان معرفی شدند.
در ادامه این مراسم و پس از اهدای جوایز، گلعلی بابایی نویسنده شایسته تقدیر در بخش مستندنگاری، هدیه خود را به خانواده شهدای مدافع حرم تقدیم کرد.همچنین در این بخش از خانواده سردار شهید حسین همدانی که کتاب «پیغام ماهی‌ها» به خاطرات وی تعلق دارد، تجلیل شد.

captcha