نقش موزههای علم و فناوری در توسعه اقتصاد دانشبنیان
گروه دانشگاه: رئیسموزه علوم و فناوری درباره نقش این موزه تاکید کرد: ایجاد نوآوری و مرکزی برای توسعه خلاقیت و رشد ایدهها، ایجاد اشتغال و کمک به اقتصاد دانشبنیان و کمک به تربیت نسلی مفید و کارآمد از نقشهای موزههای علم و فناوری است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، آیین گشایش ششمین همایش ملی موزه علوم وفناوری با موضوع یادگیری مفاهیم علمی در موزهها صبح امروز در محل موزه ارتباطات و موزه ملی ایران و با حضور سیفالله جلیلی، رئیس موزه علوم و فناوری، گودرز صادقی، رئیس دانشگاه محققاردبیلی، سیدحسین مجتبوی، رئیس دانشگاههای فرهنگیان خراسانرضوی و جمعی از پژوهشگران داخلی و خارجی برگزار شد.
در آیین افتتاحیه این همایش سیفالله جلیلی، در رابطه با نقش موزههای علوم و فناوری در امرآموزش گفت: شعار امسال این همایش «یادگیری مفاهیم علمی در موزهها» است. در این راستا موزههای علوم و فناوری در دو قرن اخیر به عنوان مراکزی تحت عنوان دانشگاههای عمومی جایگاه خود را پیدا کردهاند. در سیر تحول تاریخی موزهها، از حدود ۲۵۰۰ سال پیش موزه شکل گرفت آن هم از زمانی که افراد علاقهمند به جمعآوری اشیا بودند.
وی افزود: موزهها دارای سه نقش عمده در حوزههای تفریحی، علمی و آموزشی بودهاند. پس از دو جنگ جهانی، موزهها اغلب نقش آموزشی پیدا کردند. سایت ایکوم در سال ۲۰۰۷ هدف موزهها را استفاده از میراث فرهنگی و علمی در توسعه آموزش تعریف کرد.
جلیلی درباره نقش موزههای علوم و فناوری گفت: اولین نقش موزههای علوم سادهسازی مفاهیم علمی است و دومین نقش آن آموزش موثر، ملموس و ماندگار در تمام سطوح جامعه است.
وی ادامه داد: سومین نقش این موزهها ایجاد ارتباط علمی نسل فعلی با نسلهای قبلی و آینده و همچنین ایجاد غرور ملی در سطح جامعه است. چرا که اولین و بزرگترین مرکز علمی و دانشگاهی به نام دانشگاه جندیشاپور سالیان پیش در ایران وجود داشته و ما باید با شناسایی این عناصر به نسل جوان در میان آنها این حس را ایجاد کنیم. امروزه دولتها و ملتها به دنبال کسب هویت برای خود هستند به خصوص این امر در کشورهای حاشیه ایران به وضوح دیده میشود.
رئیسموزه علوم و فناوری درباره دیگر نقش این موزهها تاکید کرد: ایجاد نوآوری و مرکزی برای توسعه خلاقیت و رشد ایدهها، ایجاد اشتغال و کمک به اقتصاد دانشبنیان و کمک به تربیت نسلی مفید و کارآمد از دیگر نقشهای موزههای علم و فناوری است.
وی در خصوص مقایسه موزههای علم در ایران و جهان افزود: انسانی کارآمد است که علم داشته باشد. تحول موزهها ارتباط مستقیمی با تغییرات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و ارتباط بسیار بامعنایی بین تعداد موزههای علم و پیشرفت کشورها وجود دارد. توجه به این امر در بین کشورهای جهان طی قرن اخیر گسترش چشمگیری داشته، چیزی که در ایران به آن کمتوجهی میشود.
یادآور میشود، در این مراسم همچنین از اساسنامه و چارت موزه علوم و فناوری رونمایی شد. این همایش از امروز تا روز ۱۶ دیماه جاری در محل موزه ارتباطات و موزه ملی ایران برپا خواهد بود.