کد خبر: 3559314
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۶

توانمندسازی؛ ماموریت اصلی سواد رسانه‌ای/ وقتی دست هیچ‌کس به‌غول رسانه نمی‌رسد

گروه جامعه:‌ نمک‌دوست با بیان اینکه در جامعه امروز سواد رسانه‌ای را به یک غول تبدیل کرده‌ایم که از دسترس دور شده است، گفت: ماموریت اصلی سواد رسانه‌ای توانمندسازی عموم شهروندان برای دسترسی، تجزیه، تحلیل و تولید محتوا است که متاسفانه ما سواد رسانه‌ای را از ماموریت اصلی‌اش دور کرده‌ایم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حسن نمک‌دوست تهرانی، روزنامه‌نگار، مترجم و استاد علوم ارتباطات امروز سه‌شنبه در نشست تخصصی ‌«سواد رسانه‌ای در گذر تاریخ ایران دیروز، امروز، فردا» با اشاره به اهمیت سواد رسانه‌ای در جامعه و ضعف فعلی کشور در این حوزه، گفت: بدون دسترسی آزاد به اطلاعات امروز هیچ اتفاقی در جامعه رخ نمی‌دهد.

وی با تاکید بر اینکه سواد را باید در معنا به شعور نزدیک کنیم، افزود: متاسفانه ما عادت داریم وقتی با پدیده‌ای مواجه می‌شویم، سعی می‌کنیم از آن یک غول بسازیم و آن را بزرگ کنیم. بعد از تبدیل کردن آن پدیده به غول تصور می‌کنیم که آن رومی است که همه راه‌ها به آن ختم می‌شود و بعد از این اتفاق با آن بیزینس، نشست و سمینار برگزار می‌کنیم. ما می‌گوییم سواد رسانه‌ای یعنی کل دانش ارتباطات و برای همین همایش سواد رسانه‌ای و اقتصاد مقاومتی برگزار می‌کنیم.

‌این استاد علوم ارتباطات تصریح کرد: در بسیاری از کشورها مخاطبان سواد رسانه‌ای دانش‌آموزان هستند و سواد رسانه‌ای یعنی عمومی کردن، ترویج و همگانی‌کردن دانش رسانه‌ای برای عموم جامعه. از این‌رو همه اقشار جامعه باید سواد رسانه‌ای داشته باشند.

نمک‌دوست با بیان اینکه دانش رسانه‌ای باید ‌ شعور افراد را نسبت به رسانه افزایش دهد، گفت: ما انسان‌ها جهان را از دو طریق مستقیم و احساسات‌مان و یا با واسطه جهان را درک می‌کنیم؛ لذا باید بدانیم الزاما آنچه رسانه می‌گوید منطبق با واقعیت نیست، از این رو سواد رسانه‌ای باعث خواهد شد تا جامعه زمانی که با یک خبر روبرو شد بتواند آن را سبک و سنگین کند که به این موضوع قدرت تحلیل انتقادی داشتن می‌گوییم.

 وی با اشاره به ضرورت حق دسترسی به اطلاعات در جامعه، ادامه داد: خبرگزاری ایرنا هفته قبل خبری را فرستاده بود که سه هزار وب سایت با هزار میلیارد تومان بودجه علیه دولت کار می‌کنند. لذا حق دسترسی به اطلاعات در اینجا این امکان را به ما می‌دهد که لیست این وب سایت‌ها را بگیرم. ما باید در آموزش سواد رسانه‌ای رادیو، تلویزیون، روزنامه و رسانه را معرفی و بشناسانی.

این روزنامه‌نگار پیشکسوت با بیان اینکه در جامعه امروز سواد رسانه‌ای را به یک غول تبدیل کرده‌ایم که از دسترس دور شده است، گفت: ماموریت اصلی سواد رسانه‌ای توانمندسازی عموم شهروندان برای دسترسی، تجزیه، تحلیل و تولید محتوا است که متاسفانه ما سواد رسانه‌ای را از ماموریت اصلی‌اش دور کرده‌ایم.
 
به گزارش ایکنا، در ادامه این نشست یونس شکرخواه، از اساتید حوزه ارتباطات با بیان اینکه گم‌شده بحث سواد رسانه‌ای عدالت رسانه‌ای است، اظهار کرد: این عادلانه نیست که بچه‌ها را در معرض اطلاعات خشونت‌آمیز قرار دهیم. عادلانه نیست که دستگاه ‌ای تی ام را می‌‌آوریم اما آموزش نمی‌دهیم و یا پیرمردی را می‌بینیم که نمی‌تواند از این دستگاه استفاده کند. عادلانه نیست که در برابر مصرف تجاری رسانه‌ها هوشیار نباشیم.

‌ شکرخواه با خطرناک دانستن آموزش سواد رسانه‌ای، افزود: در این حوزه کتاب و کتابچه‌های موجود بخشی از این ماجرا است. لذا باید ببینیم چه کسی آن را می‎نویسد و برای چه گروهی انتقال می‌دهد. سواد رسانه‌ای می‌تواند ضرورت رسانه‌های مستقل را به ما گوشزد کنند.

وی با بیان اینکه یکی از رویکرد‌های اصلی سواد رسانه‌ای تحلیل انتقادی است، گفت: این موضوع باعث می‌شود که ما ارتباطات و پشت پرده رسانه‌ها را دریابیم و با آن آشنا شویم. اگر دنبال رسانه مستقل هستیم باید به دنبال راهکارش باشیم. سواد رسانه‌ای آماده‌سازی می‌کند اما حمایت ایجاد نمی‌کند.
captcha