محسن هجری، نویسنده و پژوهشگر حوزه کودکان و نوجوانان در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به نقش کودکان در توسعه منابع انسانی گفت: افلاطون آرمانشهر پیشنهادی خود را با اتکاء به آموزش و تربیت کودکان تعریف میکند و بر این باور است که اگر بر روی آموزش و تربیت کودکان سرمایهگذاری نکنیم، به اهداف آرمانشهر نخواهیم رسید.
نویسنده رمان «اقلیم هشتم» افزود: این که نهادهای مدنی و تشکلهای مردمی در فرآیند حمایت از آموزش و تحصیل کودکان به ویژه کودکان کار و بازمانده از تحصیل وارد شوند، بیانگر فضایل انسانی و تعهدات اجتماعی شهروندان است، اما این همیاری از دولت به ویژه آموزش و پرورش سلب مسئولیت نمیکند.
هجری ضمن نقد دیوانسالاری نظام آموزشی گفت: تاکنون سنت آموزش و پرورش چنین بوده که محل رجوع متقاضیان آموزش باشند. حالا اگر کسانی به دلایل متعدد برای تحصیل به مراکز آموزشی مراجعه نکردند، نظام آموزش و پرورش مسئولیتی را متوجه خود نمیبیند. این تلقی اشتباه باید اصلاح شود و آموزش و پرورش علاوه بر انجام وظایف قبلی خود، باید نقش دیدهبانی را هم ایفا کند. یعنی گروههایی را مأمور جستوجوی کودکان وامانده از آموزش و تحصیل کند.
این نویسنده افزود: نظام آموزش و پرورش اگر به جست و جوی کودکان وامانده از تحصیل اهتمام کند، بدون شک نهادهای مدنی و تشکلهای مردمی به کمک خواهند آمد و بار سنگینی را از روی دوش دولت برخواهند داشت.
نویسنده رمان «چشم عقاب» گفت: این که افراد نیکوکار در سراسر کشور به ساختن مدارس و مراکز آموزشی عنایت داشتهاند، قابل تقدیر است. اما باید آگاه باشیم که مدرسهسازی نیمی از راه است، نیمه دیگرش فراهم کردن زمینه برای راهیابی کودکان وامانده از تحصیل به این مراکز است و به نظر میرسد «طرح جهاد مهربانی» بتواند بخشی از این اهداف را تحقق ببخشد که در این راستا برنامهریزی اصولی از سوی متولیان امر ضروری است.
هجری در پایان گفت: برای تحقق این اهداف رسانهها به ویژه صدا و سیما میتوانند نقش فعالی داشته باشند، همین طور نویسندگان و هنرمندان با خلق آثاری متنوع میتوانند توجه جامعه و مسئولان را به ضرورت تحصیل و آموزش کودکان جلب کنند. اما در کنار این فعالیتها، ما نیاز به قانونگذاری داریم تا وظایف دستگاههای دولتی نیز در دیدهبانی شرایط کنونی کودکان محروم مشخص شود و به آن بودجه معینی اختصاص پیدا کند.