به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری ششمین جشنواره سینمای انقلاب (جایزه ققنوس) با حضور محمد کوچک، دبیر اجرایی جشنواره، روحالله رجبی، مسئول جنبش فکری سینمای انقلاب و آرش فهیم، نماینده داوری در بخش رسانه امروز 3 دیماه، در تالار شهید آوینی حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این جلسه فهیم در سخنانی اظهار کرد: جشنواره انقلاب رقیب جشنواره فجر نیست، بلکه در صدد است کاستیهایی که در این رویداد وجود دارد را پوشش دهد، زیرا ما بر این باوریم، خلأهایی در سینما و جشنواره فجر وجود دارد که جشنواره سینمای انقلاب خود را موظف میداند تا آنها را مطرح کند.
وی افزود: اگر به هیئت داوران در دورههای مختلف جشنواره دقت کنیم، متوجه خواهیم شد که در هیچ دورهای، نمایندهای از اصحاب رسانه در هیئت انتخاب و داوری وجود نداشته، در صورتیکه به عقیده به بنده با توجه به رسالت اهالی رسانه نیاز است تا از این قشر هم در هیئت انتخاب و داوران جشنواره حضور داشته باشد. برای همین در این دوره من به عنوان نماینده بخش رسانه حضور خواهم داشت؛ اتفاقی که امیدوارم تنها امسال رخ ندهد بلکه در دورههای بعد نیز شاهد اجرای آن باشیم.
فهیم در تکمیل توضیح فوق اظهار کرد: کمتوجهی ما به اهالی رسانه در سینما تنها محدود به هیئتهای انتخاب و داوری نمیشود، بلکه فیلمهایی تاثیرگذاری نیز در این زمینه تولید نشده است. این اتفاق در شرایطی است که در سینمای جهان به ویژه هالیوود خبرنگاران همیشه فاکتوری بسیار مهم در ساخت فیلمهای سینمایی هستند، اما اگر بخواهم دایره بحث خود را وسیعتر کنیم میبایست ادعا کنم که موضوعاتی چون اسلامستیزی یا ایرانهراسی در هالیوود بهنوعی تحت تاثیر رسانه است.
وی با بیان مثالی بیان کرد: فیلمهای «گلاب»، «آرگو» دو فیلمی هستند که در آنها، ایران آماج حملات هالیودیان قرار گرفته است، زیرا قهرمانهای آنها یا خبرنگار هستند یا تحت پوشش رسانه انجام وظیفه میکنند. در این زمینه متاسفم که بگویم این کارها توانسته تاحدودی به موفقیتهایی هم دست پیدا کند که کسب جایزه اسکار توسط فیلم «ارگو» مثالی روشن در این زمینه است.
فهیم در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: در جشنواره سینمای انقلاب میخواهیم به روی یک نکته مهم توجه ویژه داشته باشیم؛ آنهم اینکه سینمای ما تا چه حد توانسته به جایی اینکه واکنشگرا باشد، کنشمند عمل کند؛ برای درک بهتر باید بگویم سینما واکنشگرا تنها معضلات را نشان میدهد، اما سینما کنشمند جدا از نشان دادن نقاط ضعف راهکار نیز نشان میدهد.
وی تاکید کرد: اگر سینمای ما بتواند رسالت کنشمندی را به طریقه شایستهای انجام دهد، میتوان ادعا کرد که سینمای انقلاب شکل گرفته است والا سینمایی رشد خواهد کرد که تنها خشنودی جشنوارههای خارجی را در پی خواهد داشت.
در ادامه مسئول جنبش سینمای فکری انقلاب با تاکید بر اینکه سینمای عدالت موضوع آرمانی در جشنواره سینمای انقلاب است، گفت: در اکثر فیلمهای امروز سینمای ما موضوعات اجتماعی محور و اساس تولیدات است، اما در کمتر کاری به بحث عدالت در فیلمهای سینمایی توجه میشود. همینجاست که ما حرف داریم و پیرامون آن سوال مطرح میکنیم، چون اگر قرار است نقاط ضعف نشان داده شود باید راهکارهای آن را هم نشان داد. در سینمای عدالت، تماشاگر در پایان به حال خود رها نمیشود بلکه به او گفته میشود از بیعدالتیها درس گرفته و بر علیه ظلم بپاخیزد.
وی درباره نقش قهرمان در فیلمهای سینمایی اظهار کرد: یکی از مهمترین نیازها در سینمای امروز ما داشتن قهرمان است؛ قهرمانی که بتواند در مقابل بیعدالتیها بپا خیزد، اما متاسفم که میبینم سینمای امروز ما عاری از قهرمان شده و شخصیتهای اصلی بیشتر افرادی منفعل هستند که ظلم را پذیرفته و نسبت به آن واکنشی از خود نشان نمیدهند. این وضعیت را مقایسه کنید با سینمای جهان بهویژه هالیوود که سرشار از قهرمان است و بهنوعی این نکته را به تماشاگر القا میکنند که ناجی و قهرمانان تنها از میان آمریکاییها هستند؟
مسئول جنبش فکری سینمای انقلاب درباره زمان برگزاری جشنواره نیز اینگونه اطلاع رسانی کرد: جشنواره از 22 بهمن ماه اکرانهای خود را آغاز خواهد کرد و تا 29 بهمن نیز ادامه خواهد داشت؛ در روز آخر نیز با برگزاری مراسم اختتامیه در تالار اندیشه حوزه هنری این رویداد به کار خود پایان خواهد داد.
وی ادامه داد: نکته دیگری که میخواهیم در این جشنواره به آن توجه ویژه کنیم این است که آیا فیلمسازانی که در حوزه انقلاب میخواهند فیلم بسازند، امکان کار کردن را دارند؟ این سوال هم به این دلیل است که بسیاری از مواقع میشنویم این امکان برای همه بهویژه سینماگران انقلابی فراهم نیست! پس سوالاتی که در این حوزه مطرح خواهد شد شاید بتواند جوابهایی در پی داشته باشد که بهنوعی راه اعتلای سینمای انقلاب را هموارتر کند.
فهیم در پایان این جلسه در پاسخ به سوال ایکنا که آیا سینماگر مد نظر شما بحث فیلمساز خودی و غیر خودی را شامل میشود؟ گفت: من نمیخواهم با این خطکشیها، اختلافنظر پیش بیاورم، اما درباره فیلمسازان چون اصغر فرهادی و رخشان بنیاعتماد باید بگویم که آنها از نگاه من فیلمسازان واکنشی هستند که کارهایشان تنها برای آنسوی آبها ساخته میشود.