به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در گردهمایی معاونین فرهنگی واحدهای جهاد دانشگاهی کشور، سعید پورعلی، معاون فرهنگی جهاد با تشکر از حضور همه معاونان فرهنگی جهاد دانشگاهی در سراسر کشور، با اشاره به خاطرهای از رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: خاطرم هست، مقام معظم رهبری در یکی صحبتهایشان خطاب به جهادگران فرمودند: کار علمیتان را اهمیت دهید، البته کار فرهنگی نیز به همین میزان اهمیت دارد، کار روی ایمان تقویت شود، چرا که جامعه اسلامی بر پایه ایمان است.
وی ادامه داد: اکنون در آستانه دهه فجر انقلاب اسلامی هستیم که این نشست برگزار میشود و جهاد دانشگاهی، یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است. جمع بین علم و ایمان امکانپذیر است و نمونه آن، به فرموده مقام معظم رهبری، جهاد دانشگاهی است و امیدواریم فجرهای متعدد را در جامعه ببینیم و نقش جهاد پاینده باشد.پورعلی افزود: انس و الفت با قرآن همراه با تفکر، جز اهداف حوزه فرهنگی جهاد است و در سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور به دنبال این هستیم که این امر توسعه پیدا کند و همچنین بتوانیم پاسداشت آرمانها و اهداف گفتمان انقلاب اسلامی را وجه همتمان قرار دهیم.
وی گفت: جهاد دانشگاهی، نهادی است که برخاسته از انقلاب و در خدمت انقلاب است، روحیه استقلالخواهی، تقویت هویت ملی دانشجویان، تعهد و مسئولیت اجتماعی، رشد استعدادهای دانشجویان، ایجاد زمینه برای فعالیتهای دانشجویی و توسعه نهادهای دانشجویی جزء اهداف جهاد است. در حوزه فرهنگی به دنبال حضور موثر در کشور و به دنبال ارائه راهحلها هستیم و میخواهیم در این زمینه نهاد برتر باشیم. اما این نکته را نباید فراموش کرد که تمام اینها بدون در نظر گرفتن نیروی انسانی معتقد و مومن امکانپذیر نیست.معاون فرهنگی جهاد با مرور عملکرد حوزه فرهنگی طی سالهای 92 تا 95، ادامه داد: در این سه سال، 39 طرح سراسری، 543 طرح هماهنگ و 4760 طرح داخلی به سرانجام رسیده که اینها براساس اهداف برنامه توسعه شکل گرفت. سازمانها و مراکز واحدها 97 طرح اختصاصی انجام دادهاند و بیش از 9 میلیون ساعت میزان بهرهمندی دانشجویان از فعالیتهای آموزشی جهاد بوده است. همچنین 24 مرکز نوع «ب» تشکیل شده که تا پایان سال و اتمام برنامه پنجم، چند مرکز دیگر مجوز تاسیس خواهند گرفت و امید است این تعداد به 27 مرکز برسد.
وی افزود: از 132 کانون دانشجویی، 68 کانون فعال بودند که این تعداد باید ارتقاء پیدا کند. همکاران در حدود 106 مورد بازدید و سفر برنامهای داشتند تا در این زمینه تحقق اهداف برنامه پنجم را پیگیری کنند و این صرفا به جهت توسعه گفتمان فعالیت دانشجویی در جهاد بود. 10 تفاهمنامه در این سه سال در حوزه فرهنگی به امضا رسید و نیز 66 سایت در حوزه فرهنگی متناسب با فعالیتها شروع به کار کردند که این سایتها به دنبال توسعه فعالیتهای فرهنگی در حوزه مجازی بودند و امید است این حضور ارتقاء یابد، همانطور که در شبکههای اجتماعی، 76 شبکه اجتماعی فعال داریم و بعضی واحدها به توییتر و آپارات ورود پیدا کردند که لازم است با برنامهریزی وارد این فضاها شوند.
پورعلی خاطرنشان کرد: تعداد زیادی کارگروه در معاونت فرهنگی جهاد تشکیل شده و پیرو ابلاغ نقشه جامع علمی کشور، کارگروههای تدوین نقشه راه تشکل شدند. بر اساس منویات مقام معظم رهبری که توصیه کردند نسبت خود را با نقشه جامع علمی کشور تعریف کنید، 17 جلسه برای تدوین نقشه راه تشکیل شد، همچنین جهت تدوین برنامه ششم توسعه نزدیک به 25 جلسه برگزار و 6 سند حاصل از آنها نیز نهایی شد. شورای مرکزی سازمانها و مراکز تخصصی فرهنگی و شورای منطقهای سازمانها نیز از جمله کارهای انجام شده در این حوزه است.
وی در خصوص توجه به مسئله فرهنگ و مدیریت جهادی در جهاد دانشگاهی گفت: توجه به بحث فرهنگ و مدیریت جهادی، منجر به تمرکز جهاد دانشگاهی بر حوزه فرهنگ شده و این امر به همت جهاد توسعه پیدا کرده و برای ترویج آن راهی جز تولید ادبیات، تحقیق و پژوهش و انتشار کتاب در این زمینه نداریم. در این خصوص امسال در جشنواره پایاننامه و کتاب سال دانشجویی بخش ویژهای جهت حمایت از دانشجویانی که در عرصه فرهنگ و مدیریت جهادی فعالیت دارند وجود داشت.
پورعلی افزود: حماسه سازمانی و افتخار سازمانی از حلقههای انسجام حوزه فرهنگی است و یکی از راههای توسعه آن افزایش تولید ادبیات در حوزه فرهنگی است. یک عضو جهاد دانشگاهی هیچگاه نباید در معرفی سازمان خود دچار دودلی شود، خوشنامی و اعتمادی که به جهاد دانشگاهی وجود دارد، منتج از پایبندی به اخلاق و آلوده نشدن به برخی فسادها در این نهاد است.
وی ادامه داد: بحث دانشجومحور بودن فعالیتهای فرهنگی، یک مسئله خدشهناپذیر است و اگر بخواهیم از کهولتگرایی جهاد جلوگیری کنیم باید اعتماد به جوانان و تکیه بر حضور نیروی جوان در این نهاد افزایش یابد، در این صورت خلاقیتها و نوآوریها شکل میگیرد، چرا که ما باید با دانشجو و برای دانشجو فعالیت فرهنگی انجام دهیم.
پورعلی گفت: نکته دیگر در خصوص کیفیت فعالیتها است، سطحیبودن برنامههای فرهنگی جهاد بعد از این همه سال قابلقبول نیست و همه چیز باید سطح کیفی خوبی داشته باشد، حتما از نیروهای دانشجو در اجرای برنامهها استفاده شود.
وی همکاری استانهای همجوار را از اهداف برنامه توسعه ششم خواند و گفت: اولویتهای فرهنگی استانها را باید با نگاه استانی مدنظر داشت، نسخه واحدی برای استانها وجود ندارد. همکاری استانهای همجوار یکی از اهداف برنامههای ششم است، نمونه بارز آن برگزاری مسابقات ملی مناظرههای دانشجویی است که به همت جهاد برگزار میشود. بایستی برنامههای چون اهدای تندیس فداکاری ملی، کتاب سال و پایاننامه سال دانشجویی نیز محور توسعه همکاریهای استانی همجوار باشد.
معاون فرهنگی جهاد افزود: برخی رویکردهای حوزه فرهنگی باید مبتنی بر سیاستهای کشور باشد. در بحث سند مهندسی فرهنگی کشور با کمیسیونی که این بحث را در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیر است، به توافقهای خوبی رسیدیم.
وی در پایان توجه و تمرکز بر سند دانشگاه اسلامی در جهاد را نقطه عطفی برای این نهاد خواند و یادآور شد: با افتخار میگویم هیچ نهادی همچون جهاد، در بحث سند دانشگاه اسلامی نتوانسته رویکرد و یا رویدادی ایجاد کند. اکنون فعالیت کمیته نظارت بر سند دانشگاه اسلامی جدیتر شده است.