به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)آئین اختتامیه سیوپنجمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» شب گذشته سهشنبه 12 بهمن با یادی از شهدای آتشنشان در تالار وحدت برگزار شد و در ابتدای این مراسم سعید اسدی، دبیر جشنواره به ارائه گزارشی از روند اجرایی این جشنواره پرداخت.
وی در بخشی از سخنان خود با اشاره به اینکه سعی کرده است در دو دوره مسئولیت دبیر جشنواره خدمت و تلاشی صادقانه را برای اعتلای تئاتر و جشنواره فجر بهعمل آورد گفت: از جمله رویکردهای مؤثر این دوره از جشنواره که تمرکز اصلی خود را به تئاتر به عنوان یکی از مظاهر مسئولیتپذیری اجتماعی کرده بود توانستیم به پویشهای اجتماعی بپیوندیم که یکی از آنها کمپین «من صدای آب» بود.
پس از آن به ترتیب و با اعلام احسان کرمی برگزیدگان جشنواره مختلف بدون در نظر گرفتن و تفکیک بخشهای آنها به شرح زیر معرفی و از آنها تقدیر شد:
نور، گریم و موسیقی
طراحی نور
مسابقه تئاتر جوان؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و 2 میلیون تومان جایزه نقدی به شهاب مهربانپور برای نمایش«لوسیا»اهدا شد.
مرور تئاتر ایران؛ لوح تقدیر و یک و نیم میلیون تومان جایزه نقدی به علی قربانیفر برای نمایش «افراسیاب» اهدا شد.
طراحی گریم
مسابقه تئاتر جوان؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و 2 میلیون تومان به سمیه ارغوایی برای گریم نمایش «یتیمخانه فونیکس» اهدا شد.
مرور تئاتر ایران؛ لوح تقدیر و یک و نیم میلیون تومان جایزه نقدی به مجید ادراکی برای نمایش «مرگ آنجلها» اهدا شد.
طراحی گریم و ماسک
مسابقه بینالملل؛ لوح تقدیر و یک و نیم میلیون تومان به ماریتا گلوم هووا برای نمایش «من؛ سیزیف» اهدا شد.
تندیس جشنواره، دو میلیون تومان جایزه نقدی به سارا اسکندری برای نمایش«رؤیای نیمه شب تابستان» اهدا شد.
موسیقی
مسابقه نمایش خیابانی؛ لوح تقدیر و جایزه نقدی به علی سینا رضا نیا برای موسیقی نمایش «فیش» اهدا شد.
تندیس جشنواره و دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به احمد جعفری برای موسیقی نمایش «مستند پخش نشده میرزا» اهدا شد.
مسابقه تئاتر جوان؛ بهنام رحیمی برای نمایش «حسن کچل و چهل گیس» تقدیر شد.
تندیس جشنواره و دیپلم افتخار و 3 میلیون تومان جایزه این مسابقه به میلاد قنبری برای موسیقی «یتیمخانه فونیکس» رسید.
مرور تئاتر ایران؛ تندیس و دیپلم افتخار و 3 میلیون تومان جایزه نقدی به احسان انالویی برای موسیقی نمایش «چیدا» اهدا شد.
رضا غیور نیز برای موسیقی نمایش «موزه گردی» در بخش نمایشهای محیطی مورد تقدیر قرار گرفت.
مسابقه بینالملل؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی در این مسابقه به فرشاد فزونی برای موسیقی نمایش «خوشبختیهای کوچک، سوسک شدن» اهدا شد.
طراحی صدا
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این رشته به لیزا ورمن برای طراحی صدای نمایش «یک» تعلق گرفت.
اما پیش از اهدای جوایز بخش موضوعی جشنواره با دعوت از والدین شهید مسعود تواضع از شهدای جامعه تئاتری و تجلیل از آنها با حضور ایشان از آثار بخش موضوعی نیز به شرح زیر تقدیر شد:
نمایش «بزم و رزم» از سبزوار
نمایش «املت با گوجه ایرانی» از تهران
نمایش «بازگشت» از تهران
نمایش «و هزار سال و یک روز» از بیرجند
نمایش «مهراوه عشق» از تهران
براساس این گزارش انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس از نمایشهای «نگاهمان میکنند»، «پستو» و«خاطرات هنرپیشه نقش دوم» و «پرواز 745 » اعلام حمایت کرد و در ادامه جوایز بنیاد حفظ و نشر آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس به بیژن مرادی، بهنام پاوه و شقایق فتحی تعلق گرفت.
طراحی لباس
مسابقه تئاتر جوان؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به سیامک دورانی برای طراحی لباس«یتیمخانه فونیکس»اهدا شد.
مسابقه مرور تئاتر ایران؛ از سمانه احمدی برای نمایش «چیدا» در این مسابقه تقدیر شد.
مسابقه بینالملل؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به شیما میرهنگی برای طراحی لباس نمایش «رؤیای نیمهشب تابستان» تعلق گرفت.
طراحی دکور
مسابقه تئاتر جوان؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به سعید بهنام خانیکی،نسیم ریاضی و شیرین فرشباف برای طراحی دکور نمایش «برگرد مرا ببین» تعلق گرفت.
سیاوش عالیپور برای نمایش«سرگذشت نابهنگام زنی که مدام میخندید» و داود مرگان برای نمایش«یتیمخانه فونیکس» مورد تقدیر قرار گرفتند.
مسابقه تئاتر خیابانی؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به مسعود براهینی و جهان کاشانی برای طراحی فضای نمایش«زیرزمین» اهد شد.
مسابقه مرور تئاتر ایران؛ روحالله امامی برای طراحی صحنه نمایش «چیدا» تقدیر شد و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به مرتضی نجفی برای طراحی صحنه نمایش «قاقمان» اهدا شد.
مسابقه بینالملل؛ مصطفی کوشکی برای طراحی صحنه «رؤیای نیمه شب تابستان» مورد تقدیر گرفت و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به امیرحسین دوانی برای طراحی صحنه نمایش«صور اسرافیل» اهدا شد.
بازیگری مرد
مسابقه محیطی؛ مرتضی ضرابی برای نمایش «خردهریز» مورد تقدیر قرار گرفت و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به بانیپال شومول برای نمایش«برگرد مرا ببین» تعلق گرفت.
مسابقه خیابانی؛ امین چاهشوری برای «هرچی سنگه مال پای لنگه» و محمدهادی عطایی برای نمایش «چهارطبقه» تقدیر شدند و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقهبه فرامرز قلیچ خانی برای نمایش فیش» اهدا شد.
مسابقه تئاتر جوان؛ مسعود کرامتی برای نمایش «نگاهمان میکنند» و محمدرضا صولتی برای نمایش «یتیمخانه فونیکس» مورد تقدیر قرار گرفتند و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به حسین پورکریمی برای نمایش «چهل گیس و حسن کچل» اهدا شد.
مسابقه مرور تئاتر ایران؛عرفان احمدیزاده برای نمایش «آری یا نه» و علیرضا آرام برای نمایش «ناسور» و همچنین سعید زندی برای نمایش «گاهی» مورد تقدیر قرار گرفتند و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به هدایت هاشمی برای بازی در نمایش «افسانه ببر» تعلق گرفت.
این بخش همچنین یک برگزیده ویژه نیز داشت و اصغر همت برای بازی در نمایش «پرتره مرد ریخته» تقدیر شد.
مسابقه بینالملل؛علیرضا کیمنش برای نمایش «رؤیای نیمهشب تابستان» تقدیر شد و پارسا پیروزفر برای بازی در نمایش «ماتریوشکا» تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه را از آن خود کرد.
بازیگری زن
مسابقه محیطی؛ نیلوفر ندایی برای بازی در نمایش «برگرد مرا ببین» و دلارام ترکی برای بازی در نمایش «زیرزمین» و تینا بیلهسوار برای بازی در نمایش«پروانه» مورد تقدیر قرار گرفتند و رستا رضوی برای نمایش «فیش»، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه را از آن خود کرد.
مسابقه تئاتر جوان؛ شیدا خلیق و ساناز موسوی برای نمایش«نگاهمان میکنند» تقدیر شدند و پانتهآ مرزبانیان برای نمایش «خاطرات هنرپیشه نقش دوم» تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه را از آن خود کرد.
مسابقه مرور تئاتر ایران؛ الهام شعبانی برای «خواب زمستانی» و الهام نامی برای «پرسههای موازی» مورد تقدیر قرار گرفتند و تندیس، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه به نسیم ادبی برای نمایش«ناسور» اهدا شد.
مسابقه بینالملل؛ ناناقدقزی برای بازی نمایش «در اعماق» از گرجستان مورد تقدیر قرار گرفت و تندیس و دیپلم افتخار این مسابقه به فاطمه نقوی برای بازی در «صوراسرافیل» و«دیابولیک؛ رومئو و ژولیت» اهدا شد.
نمایشنامهنویسی
مسابقه خیابانی؛ مسعود براهیمی برای نمایش «زیرزمین» در این مسابقه تقدیر شد و حسین توازنیزاده برای نمایش «پروانه» تندیس، دیپلم افتخار و جایزه نقدی جشنواره را دریافت کرد در این مسابقه همچنین کاوه مهدوی برای طراحی و ایدهپردازی نمایش«فیش» تندیس جشنواره و دیپلم افتخار دریافت کرد.
مسابقه تئاتر جوان؛ مهسا غفوریان برای نمایش «اکسیژن» تقدیر شد و حمیدرضا طاهری و فاطمه رضایی برای نگارش نمایش «دا» تندیس جشنواره و دیپلم افتخار دریافت کردند.
مسابقه مرور تئاتر ایران؛ پیام لاریان و باقر سروش تقدیر شدند.
مسابقه بینالملل؛ سیاوش پاکراه برای نگارش «صوراسرافیل» تقدیر شد و حسین پاکدل برای نگارش نمایش «کابوس حضرت اشرف» تندیس جشنواره و دیپلم افتخار دریافت کرد.
کارگردانی
مسابقه محیطی؛ بهنام خانیکی و نسیم ریاضی و شیرین فرشباف برای کارگردانی «برگرد مرا ببین» تقدیر شدند.
مسابقه خیابانی؛ محمدهادی عطایی برای کارگردانی نمایش«چهار طبقه» تقدیر شد و مسعود ابراهیمی و ابوالفضل طبسی نیز جایزه ویژه این بخش را دریافت کردند.
مسابقه تئاتر جوان؛ شکوفه طاهری برای کارگردان «کابوس شب تابستان» و افشین زمانی برای کارگردانی نمایش «خاطرات هنرپیشه نقش دوم» تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این مسابقه را از آن خود کرد.
مسابقه مرور تئاتر ایران؛ امین ابراهیمی برای کارگردانی نمایش«زمستان بود» و پیام لاریان برای کارگردانی نمایش «پرسههای موازی» مورد تقدیر قرار گرفتند.
مسابقه بینالملل؛ عامر مسافر آستانه برای کارگردانی نمایش «صوراسرافیل» و مصطفی کوشکی برای کارگردانی نمایش«رؤیای نیمه شب تابستان»تقدیر شدند و یرژی ژون برای کارگردانی نمایش «همسرایی یتیمان» از لهستان تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی را از آن خود کرد.
دو جایزه ویژه این رشته نیز از سوی داوران به نمایش «خانه ابری» به کارگردانی سیامک احصایی و یرژی ژون، کارگردان نمایش «همسرایی یتیمان» از لهستان اهدا شد.
اما از جمله بخشهای مهم اختتامیه روز گذشته جشنواره «تئاتر فجر» تجلیل از مقام هنری علی رفیعی؛ هنرمند پیشکسوت تئاتر به پاس دههها فعالیت در عرصه تئاتر حرفهای بود که رفیعی در ادامه و در سخنانی در این آئین تجلیل که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شخصاً آن را به انجام رساند، بر ضرورت ایجاد تئاتر به معنای واقعی کلمه یعنی احداث ساختمان تئاتر و همچنین حرمتگذاری نسبت به فعالان این عرصه تأکید کرد.
امیرسجاد دبیریان