کد خبر: 3569474
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۷

جای خالی اکثریت مسلمان در محافل سیاسی قرقیزستان

قرقیزستان نیازمند گفت‌وگوهایی در سطح بالای علمی و کارشناسی است تا چگونگی ورود نسل جدید سیاستمداران از جمله مسلمانان در سیاست این کشور را بررسی کنند.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) به نقل از فارس، قادر ملک اف، رئیس مرکز پژوهشی «سیاست، حقوق و دین» و کارشناس مسائل مذهبی قرقیزستان در یادداشتی به بررسی نظام سیاسی قرقیزستان و رشد دینداری در این کشور پرداخت.

در این یادداشت آمده است: در حال حاضر دولت قرقیزستان با موضوعات مختلفی روبه رو است که واکنش‌های اجتماعی متفاوتی را در پی دارد.

یکی از این موارد، افزایش گرایش مردم به اسلام است که بر خلاف عقیده برخی از طرفداران نظام سکولار، اصول این دین به همه بخش‌های زندگی از جمله سیاست، اقتصاد، کسب‌وکار و فعالیت‌های اجتماعی ورود پیدا می‌کند.

تشویق مردم در اسلام برای انجام فعالیت‌های اجتماعی به جوانان انگیزه می‌دهد تا در ساخت‌ مساجد، جاده‌ها و دیگر پروژه‌ها شرکت کنند.

در همین راستا مسئله نقش اسلام در سیاست قرقیزستان قابل طرح است و این موضوع نیازمند بررسی و تحلیل بسیار است زیرا استفاده نادرست از اسلام در حال حاضر برخی کشورهای خاورمیانه را دچار افراط‌گرایی کرده است.

بیش از 70 درصد جمعیت قرقیزستان مسلمان هستند و تقریبا 30 درصد این افراد تمام اصول دین را رعایت می‌کنند و می‌توان پیش‌بینی کرد که 5 یا 10 سال دیگر این تعداد به 70 درصد خواهد رسید.

در چنین شرایطی ایجاد پست‌ها و مشاغل جدید اسلامی در همه حوزه‌ها از جمله سیاست باید به اولویت دولت قرقیزستان تبدیل شود تا مانعی برای توسعه اسلام در این کشور وجود نداشته باشد.

موفقیت رفراندوم اخیر در خصوص اصلاح قانون اساسی در قرقیزستان این واقعیت را تأیید کرد که مردم به صورت صلح‌آمیز می‌توانند به تصمیمی واحد برسند.

در صورت افزایش تعداد مسلمانان در این کشور احتمال برگزاری رفراندوم جهت تعیین اسلام به عنوان دین رسمی قرقیزستان تقویت می‌شود.

این به معنای دوری از نظام سکولار نیست بلکه به این معناست که یک دین با بیشترین جمعیت باید در سند رسمی هر کشوری ثبت شود ضمن اینکه برخی کشورهای اتحادیه اروپا نیز چنین مسئله‌ای را تجربه‌ کردند.

با وجود این عوامل، لزوم سرمایه‌گذاری دولت در ایجاد پست‌ها و مشاغل اسلامی سنتی و جدید، قوی و منطقی به نظر می‌رسد.

مسلمانان نباید فقط فعالیت‌های مذهبی داشته باشند بلکه مشارکت در مسائل سیاسی و اجتماعی کشور نیز باید جزئی از فعالیت‌های روزانه آنان قرار گیرد.

معمولا کشورهای سکولاری که جمعیت مسلمانان قابل توجهی دارند برای چنین شرایطی تنها 2 گزینه ارائه می‌دهند؛ یا خدمت‌ به دولت یا افراط‌گرایی. به عنوان مثل در عربستان سعودی فعالان مذهبی خدمت‌گذار آل سعود هستند.

اما در قرقیزستان شرایط ایده‌آل برای آماده‌سازی مشاغل اجتماعی و سیاسی مناسب برای مسلمانان وجود دارد و کارشناسان باید سمت حرکت را به جوانان نشان دهند تا کشور از افراط‌گرایی در امان بماند.

توسعه اسلام در قرقیزستان به این معنا نیست که مسلمانان نظام موجود را خراب کرده و بر روی خرابه‌های آن، کشوری اسلامی بسازند بلکه مسلمانان این کشور به قلمرو، دولت و دیگر بخش‌ها احترام می‌گذارند و در مقابل اصلاح برخی قوانین برای احترام‌ به مسلمانان نیز ضروری می‌نماید.

قرقیزستان نیازمند گفت‌وگوهایی در سطح بالای علمی و کارشناسی است تا چگونگی ورود نسل جدید سیاستمداران از جمله مسلمانان در سیاست این کشور را بررسی کنند.

captcha