به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حمید صابر فرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور طی گفتوگویی با اشاره به معرفی ایکنا به عنوان خبرگزاری برتر کشور در حوزه تخصصی و با تأکید بر اینکه در حوزه معاونت مطبوعاتی بحث رتبهبندی خبرگزاریها چند سالی است که به صورت جدی مطرح شده است، گفت: در کشور سه گروه رسانهای وجود دارد که عبارت است از نشریات و روزنامههای مکتوب، سایتهای اطلاعرسانی و خبری و خبرگزاریها و این تقسیم بندی توسط معاونت مطبوعاتی صورت گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه این سه گروه رسانهای بر اساس تعاریف دقیقی ارزیابی شده است، افزود: در گروه خبرگزاری در کشور، خبرگزاریهای بسیار زیادی ثبت شده است، در کشورهای دیگر اکثراً سایتهای خبری و اطلاعرسانی فعالیت دارند و تعداد خبرگزاریها حتی کمتر از انگشتان یک دست است. اما در کشور ما به خاطر عدم تعریف دقیق از خبرگزاری، نزدیک به 50 مجوز خبرگزاری صادر شده است، ضمن اینکه یک سری از سایتهای مختلف به صورت خود خوانده خود را خبرگزاری معرفی میکردند که در سالهای اخیر با این سایتها برخورد شده است.
فرزام با تأکید بر اینکه از 50 خبرگزاری دارای مجوز حدود 30 خبرگزاری دارای فعالیت هستند، خاطرنشان کرد: خبرگزاری به عنوان آژانس خبری مجموعهای است که خود به دنبال خبر میرود و مسئولیت خبر را میپذیرد، همچنین باید در دریافت خبرها سرعت و دقت را مدنظر قرار دهند، اما سایتهای اطلاعرسانی و تحلیلی پکیجهایی را آماده میکنند تا مورد استفاده مردم قرار گیرد.
فرزام اظهار کرد: در سالهای اخیر با حضور مسئولان خبرگزاریها جلسات طولانی در معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد برگزار و شاخصهایی که برای ارزیابی رسانهها باید مدنظر باشد، احصاء و قرار شد این امتیازات در کارنامهای 100 نمرهای برای خبرگزاریها و پایگاههای اطلاعرسانی مدنظر قرار گیرد.
تکرار یک افتخاروی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه خبرگزاریها در دو دسته عمومی و تخصصی فعالیت دارند و ارزیابیهای صورت گرفته در این دو گروه بوده است، گفت: سال قبل اولین دوره ارزیابیها صورت گرفته و خبرگزاری قرآن توانست رتبه اول بخش تخصصی را کسب کند، امسال نیز در این ارزیابی باز هم ایکنا رتبه اول را کسب کرده است، اما اتفاق خوبی که رخ داده است این است که امتیازی که ایکنا کسب کرده است حتی از خبرگزاریهای بخش عمومی نیز بالاتر بوده و در واقع در بین همه خبرگزاریها بالاترین امتیاز را داشتهایم.
مدیرعامل ایکنا در ادامه اظهار کرد: دلیل جدایی خبرگزاریهای تخصصی از عمومی این بوده است که با توجه به اینکه کار کردن در خبرگزاری تخصصی سخت است و ممکن است در ارزیابیها امتیاز کمی کسب کنند، برای اینکه امتیازات آنها با عمومیها مقایسه نشود، این دو گروه را از هم مجزا کردهاند، که البته این امتیازی بوده است که برای خبرگزاریهای تخصصی در نظر گرفتهاند اما برای ایکنا امتیاز محسوب نمیشود چرا که نمره بسیار بالایی را کسب کرده و اگر حتی با عمومیها هم مقایسه میشدیم، رتبهای بالاتر از آنها دریافت میکردیم.
فرزام در ادامه با تأکید بر اینکه این موفقیت در سایه اهتمام خبرنگاران این خبرگزاری و برکت کار در عرصه قرآن حاصل شده است، گفت: برخی این انتظار را از یک خبرگزاری قرآنی نداشتند و معتقد بودند که خبرگزاریهای حوزه ورزشی با توجه به جذابیتهای ورزشی که دارند اول میشوند، اما در عمل دیده شد که خبرگزاری قرآن حائز رتبه برتر شد.
انتظارات از قرآنیهاوی در ادامه به فعالیت ایکنا از سال 82 و چهارده ساله شدن این خبرگزاری اشاره و در مورد انتظاراتی که از مخاطبان این رسانه وجود دارد، افزود: مخاطبان ما مخاطبان خاص هستند و مخاطب عام کمی داریم، اکثریت مخاطبان ما جامعه قرآنی و فعالان قرآنی هستند و به همین خاطر خود مخاطبین جزء منابع خبری و سرمایه اصلی خبرگزاری هستند، انتظاری که از آنها داریم این است که در بحث اطلاعرسانی ما را کمک کنند. هر فرد از جامعه قرآنی میتواند خبرنگار ایکنا باشد و از لحاظ فنی این مسیر فراهم است که بتواند از طریق خبرنگار افتخاری شدن، در امر خبردهی قرآنی ما را همکاری کند.
مدیرعامل ایکنا بیان کرد: این افراد میتوانند با تهیه گزارش، عکس، فیلم کوتاه و ... به نام خودشان خبرهایی را در اختیار ایکنا قرار دهند، اگر احساس کنند احتیاج به آموزش دارند به صورت مجازی و حتی حضوری این امکان وجود دارد که در خدمت آنها باشیم تا بتوانیم با کمک آنها این رتبهای را که با زحمت و خون دل به دست آمده است؛ حفظ کنیم.
توصیه به بالا بردن سطح تحمل فرزام در ادامه به انتظاراتی که از مسئولان قرآنی دارند، نیز اشاره و اظهار کرد: انتظار از مسئولان این است که مقداری سطح تحمل خود را بالا ببرند، در حوزه اجتماعی و سیاسی، فضاهای هنری و ورزشی سطح تحمل مسئولان بالاتر است اما در سطح مسئولین در حوزه فعالیتهای قرآنی سطح تحمل پایین است. در حالی که همیشه انتقاد باعث پیشرفت کار میشود، بنابراین انتقادات را تحمل کنند، این انتظار را داریم که با بالا بردن سطح تحمل کارهای بهتری را انجام دهیم و بهبود فعالیتها را در ادامه داشته باشیم.
رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود در مورد مشکلات بودجهای خاطرنشان کرد: مجموعه سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان پنج زیرمجموعه دارد که تنها یکی از آنها ایکنا هست که بسیار پرهزینه است، مجموع این پنج مرکز، سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور را تشکیل میدهند که این سازمان یکی از زیرمجموعههای جهاد دانشگاهی است. جهاد دانشگاهی نیز نهادی عمومی و غیردولتی است که تنها 20 درصد از بودجه آن دولتی است.
انتقاد از وضعیت بودجهایمدیرعامل ایکنا با اشاره به اینکه ردیف بودجهای که از سالهای گذشته تعریف شده بود، امسال قطع شده است، گفت: در بحث بودجه در حق سازمانی که این همه در زمینه فعالیتهای قرآنی خدمت کرده کم لطفی شده است، البته رئیس جهاد دانشگاهی با توجه به اهمیت مجموعه به ما قول داده است که در حد توان حمایت خواهند کرد و اجازه نخواهند داد که فعالیتهای ما به سمت تعطیلی برود، اما قطعاً اگر بودجهای دریافت نشود، روند رو به رشد ما متوقف خواهد شد.
آخرین خبرها از مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویانرئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود به مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان اشاره کرد و گفت: این مسابقات از سال 85 راهاندازی شده و به صورت دو سالانه برگزار میشود، تا کنون پنج دوره این مسابقات با حمایتها و تلاشهای زیادی برگزار شد. این مسابقات تنها مسابقات دانشجویی جهان اسلام است که البته تا کنون هیچوقت هیچ ردیف بودجهای نداشته است.
وی با تأکید بر اینکه هر دوره از این مسابقات با حمایت مالی یکی از دستگاهها برگزار شده است، افزود: پنجمین دوره این مسابقات دو سال قبل با حمایتها و فعالیتهای خوبی که توسط شهرداری تهران صورت گرفت، برگزار شد. برای دوره ششم که بر اساس تقویم باید امروز مراسم اختتامیه آن برگزار میشد، از یک سال پیش دبیرخانه را فعال کردیم، همزمان با چند استان برای میزبانی مذاکره شد که دبیرخانه مشهد 2017 اعلام کرد با توجه به انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در این سال، خواستار میزبانی مسابقات است و قولهای مساعد و خوبی داده شد تا حمایتها صورت بگیرد و مسابقات برگزار شود.
فرزام اذعان کرد: پیرو این درخواست خردادماه امسال جلسهای با حضور استاندار استان خراسان رضوی و رئیس جهاد دانشگاهی برگزار و تفاهمنامهای مبنی بر برگزاری مسابقات در قالب برنامههای مشهد 2017 امضا و مقرر شد طی روزهای 11 تا 16 بهمنماه این رقابتها برگزار شود.
استقبال خوب متسابقان وی در ادامه به استقبال بسیار خوب شرکت کنندگان کشورهای دیگر از این مسابقات اشاره و اظهار کرد: از 73 کشور برای حضور در این مسابقات ثبت نام کردند، برای اینکه سطح مسابقات را بالاتر ببریم، از هر کشور خواستیم تا در صورت لزوم در هر رشته سه نفر را معرفی کنند. یک تیم داوری از اساتید در سازمان تشکیل شد و 300 نفر متسابق معرفی شده مورد ارزیابی قرار گرفتند. همه این افراد مورد ردهبندی اولیه قرار گرفتند تا برترینها برای حضور در مسابقات دعوت شوند.
رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان با تأکید بر اینکه داوران هماهنگ شد و حتی برای برخی از متسابقان بلیط تهیه شده بود، گفت: در نهایت مسئولان مشهد 2017 به وعدههای داده شده و موارد تفاهمنامه و قولهایی که دادند، عمل نکردند و در آخرین اقدام اعلام کردند که تنها 10 درصد قولهایی را که دادهاند، عملیاتی میکنند، که همان را نیز انجام ندادند تا به این ترتیب برگزاری این مسابقات در شهر مشهد و در سال 95 منتفی شد.
مدیرعامل خبرگزاری قرآن با تأکید بر اینکه برگزاری این مسابقات در سال 95 و در مشهد مقدس منتفی شده است، بیان کرد: تلاش جدی صورت میگیرد که در فرصت مناسب بعد از قطعی شدن مکان و زمان برگزاری این مسابقات که نیمه اول سال 96 خواهد بود، اطلاعرسانی شود. اما آنچه مشخص است این که میخواهیم مسابقات را به صورت دورهای برگزار کنیم و دبیرخانه در ایران باشد، تا به حول و قوه الهی بتوانیم نفوذ و توان فعالیتهای قرآنی ایران را در زمانی که بدخواهان در حال تحریم هستند، به همگان نشان دهیم.
برگزاری همایش پژوهشهای قرآنی حمید صابر فرزام در بخش دیگری از صحبتهای خود به برگزاری رقابت در رشته پژوهشهای قرآنی در حاشیه مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان در گذشته اشاره کرد و گفت: در این دوره هم این برنامه را داشتیم که البته از بحث مسابقات جدا شده است و بخش حوزه پژوهش امسال در اسفندماه برگزار خواهد شد. این همایش با عنوان همایش مطالعات میان رشتهای قرآن کریم طی روزهای 14 تا 16 اسفند برگزار خواهد شد.
مدیرعامل ایکنا در پایان گفت: یکی از بخشهای این همایش قرآن و سلامت است که در آن برخی از اساتید به نام جهان اسلام حضور دارند، بخش ملی این همایش آبانماه امسال و با دریافت 240 مقاله برگزار شد. بخش بینالمللی این همایش با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار میشود. یکی دیگر از بخشهای این همایش با عنوان همایش روش شناختی مطالعات قرآن کریم و بخش سوم نیز نظامسازی و فرهنگ سازی قرآن کریم خواهد بود.
یادآور میشود این صحبتها در برنامه رادیویی افق که شنبههای هر هفته از رادیو قرآن پخش میشود، مطرح شده است.