
محمدتقی میرزاجانی، رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح جزئیات و اهداف برگزاری جشنواره ترتیل پرداخت و بیان کرد: موضوع سیزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن در اردیبهشتماه سال آینده، تلاوت ترتیل قرآن، ویژگیهای هنری، الزامات علمی و عملی است. در همین راستا با جلساتی که برگزار شد و نقطه نظراتی که توسط کارشناسان در دبیرخانه نشست مطرح شد تصمیم گرفتیم که جشنوارهای را با همین موضوع برگزار تحت عنوان جشنواره ترتیل کنیم و بدین وسیله بتوانیم موجی را در جامعه قرآنی ایجاد کنیم و یک مقدار انگیزهها و نگاهها را نسبت به قرائت قرآن به روش ترتیل معطوف کنیم.
میرزاجانی در ادامه تصریح کرد: به همین مناسبت این جشنواره طراحی شد و با پیشبینی و با فراخوانی که صورت گرفته، همه اساتید، قاریان، حافظان و مرتلان ممتازی که علاقهمند و مایل هستند میتوانند تلاوت ترتیل خودشان را با مختصاتی که اعلام شده ضبط کرده و ضمن ارسال آن به شورا در این جشنواره شرکت کنند، لذا این آمادگی از طرف شورای عالی قرآن وجود دارد و محدودیتی در این زمینه نیست.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی بیان کرد: به ویژه کسانی که این توانمندی را در خودشان مشاهده میکنند که یک ترتیل متفاوت ارائه کنند که ترتیل آنها با یکسری ابتکارات و ابداعاتی هرماه است، توجه داشته باشند که در این جشنواره، توسط شورای عالی قرآن بستر خوبی فراهم شده تا این توانمندیها به ظهور برسد.
وی در ادامه افزود: از مجموع آثاری که از علاقهمندان تا 15 فروردین ماه سال آینده دریافت خواهیم کرد، این آثار مورد ارزیابی دقیق توسط اساتید و کارشناسان فن قرار میگیرد و بعد از آن، تعدادی از آنها جهت اجرای حضوری در صحن سیزدهمین نشست تخصصی شورای عالی به عنوان آثار برگزیده انتخاب میشوند، به این صورت که منتخبان در حضور اساتید، قاریان و حافظانی که در نشست حضور دارند و همچنین اساتیدی که به عنوان ارزیاب، شاهد و ناظر اجرای این قراء هستند به اجرای تلاوت ترتیل میپردازند و البته قبل یا بعد از اجرای خودشان ویژگیها و مختصات تلاوت ترتیلی که انجام میدهند، توضیح خواهند داد.
میرزاجانی تصریح کرد: بعد از اجرا هم اساتیدی که در قسمت ارزیابی حضور دارند و به عنوان هیئت منصفه شناخته میشوند، نظرات و نقدهای خودشان را در مورد اجرایی که صورت گرفته، ارائه میکنند و نهایتاً از بین افرادی که در نشست به عنوان منتخبان جشنواره اجرای ترتیل خواهند داشت، یک یا دو ترتیل به عنوان ترتیل برتر معرفی میشوند و افرادی که به عنوان منتخبان نشست انتخاب میشوند چنان که ترتیل آنها حدنصاب مد نظر شورای عالی قرآن را داشته باشد، تسهیلاتی را برای آنها به فراخور شرایطی که خواهد بود، فراهم خواهیم کرد، البته این تسهیلات به غیر از تشویقهای مادی خواهد بود.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن در مورد ارائه تسهیلات به ترتیلهای برتر بیان کرد: چنان چه ترتیل برتر نصاب مد نظر شورای عالی قرآن را داشته باشد، احیاناً از مرتل منتخب در مراسم دیدار قرآنیان کشور با مقام معظم رهبری که در طلیعه ماه مبارک رمضان است، استفاده میشود، یا احیاناً تولید یک دوره کامل ترتیل قرآن کریم توسط شورای عالی قرآن از مرتل منتخب پیش بینیهایی است که برای ارائه تسهیلات در نظر گرفته شده است، در نتیجه اگر نصاب لازم و مد نظر احراز شود، اقداماتی از این دست را انجام میدهیم، یا زمینههایی برای استفادههای بیش از پیش از مرتلان منتخب در برنامههای صدا و سیما فراهم میشود.
میرزاجانی به تفاوت این جشنواره با مسابقات ترتیل اشاره و بیان کرد: در این فضایی که ورود پیدا کردهایم خیلی به فکر رقابت بین قراء نیستیم، روح حاکم بر فضای مسابقه رقابت است، اما در این جشنواره به دنبال این هستیم که مجموع حرکتی که انجام میشود منجر به تولید آثار فاخر و الگو در مقوله ترتیل شود و این که بتوانیم گام یا گامهایی را برداریم جهت این که به سمت یک ترتیل با سبک مستقل، بدیع و نو برسیم که این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی در ادامه تصریح کرد: هدفگذاری اصلی جشنواره به این صورت است که بیشتر به دنبال این ابداعات و ابتکارات هستیم که منجر به تشویق بیشتر جامعه مرتلان به نوآوریهایی در ترتیل البته در چارچوبی که برای ترتیل متصور است، شود. لذا در این جشنواره بحث رقابت مطرح نیست بلکه بحث شکوفایی استعدادهایی که احیاناً خیلی فضایی برای ظهور و بروزشان نبوده یا کمتر بوده مطرح است و در این برنامه میتوانند توانمندیهایشان را نشان دهند. همچنین شرکت در جشنواره ویژه آقایان بوده و محدودیت سنی هم وجود ندارد به دلیل این که هدفگذاری چیز دیگری است و شرکتکنندگان نیز باید از طرقی که اعلام شده قطعات مد نظر را ارسال کنند.