کد خبر: 3571912
تاریخ انتشار : ۱۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۵
امیرعبداللهیان:

فعالیت‌های جهاد دانشگاهی در عرصه بین‌المللی مورد استقبال است

گروه دانشگاه: مشاور رئیس و مدیرکل روابط بین‌الملل مجلس شورای اسلامی در نشست مشترکی با رئیس جهاد دانشگاهی گفت: با توجه به این که جهاد دانشگاهی برای طرف‌های خارجی ما در داخل کشور شناخته شده است، هر حرکتی که بخواهد در عرصه بین‌المللی انجام دهد، مورد استقبال قرار می‌گیرد و زمینه برای کار فراهم است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به نقل از روابط عمومی جهاد دانشگاهی، نشست مشترک دکتر سیدحمیدرضا طیبی، رئیس این نهاد و حسین امیرعبداللهیان، مشاور رئیس و مدیر کل روابط بین‌الملل مجلس شورای اسلامی، 17 بهمن‌ماه جاری در دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
امیرعبداللهیان در این نشست که با محوریت بررسی فعالیت‌های سازمان همکاری‌های بین‌المللی ایران (ایریکا) (ساختاری که قرار است در آن کمک‌های توسعه‌ای کشور طبق یک اسلوب مشخص براساس برنامه ششم توسعه و با هدف تأثیرگذاری بیشتر در کشورهای مدنظر صورت گیرد)، برگزار شد، اظهار کرد: از نظر و توجه جهادگران جهاد دانشگاهی به موضوع کمک‌های توسعه‌ای در قالب این سازمان تشکر می‌کنم. در چند سال گذشته در وزارت خارجه نگاه کمک‌های توسعه‌ای ما نگاه صرفا ابزاری بود و سعی شد از این بودجه در راستای نگاه خاص خودمان در وزارت بهره ببریم.
وی در ادامه اظهار کرد: با توجه به این که جهاد دانشگاهی برای طرف‌های خارجی ما در داخل کشور چه با نگاه علمی و چه امنیتی، شناخته شده است، هر حرکتی که بخواهد در عرصه بین‌المللی انجام دهد مورد استقبال قرار می‌گیرد و زمینه برای کار فراهم است و متهم به هیچ چیزی نمی‌شود.
مشاور رئیس مجلس با اشاره به اسم در نظر گرفته شده برای سازمان همکاری‌های بین‌المللی ایران (ایریکا) اسم مخفف جالبی است، افزود: ایده سازمانی که جهاد به دنبال اجرایی کردن آن است از اول انقلاب تا حال حاضر در کشور اتفاق نیفتاده است. این ایده هم در حوزه اعتباربخشی و هم شناخت بین‌المللی می‌تواند کمک کننده باشد.
وی تصریح کرد: یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد، ماندگاری کمک‌های توسعه‌ای است که بسیار مهم می‌باشد.
امیرعبداللهیان افزود: شما به دلیل جایگاه ویژه جهاد دانشگاهی می‌توانید این حرکت را در داخل کشور راهبری کنید، زیرا کمک توسعه‌ای روحیه جهادی می‌خواهد که روحیه جهادی در جهاد دانشگاهی معنا پیدا می‌کند.
در ادامه دکتر طیبی با تشریح توانمندی‌ها و دستاوردهای جهاد دانشگاهی، اظهار کرد: مجموعه توانمندی‌هایی که این نهاد ایجاد کرده به ویژه در حوزه علم و فناوری در رقابت با بهترین فناوری‌های خارجی وارد بازار کشور شده‌اند.
وی افزود: با توجه به این که نگاه جهاد دانشگاهی نگاه مساله محور است و مراکز آموزشی بسیار خوبی هم دارد، آموزش‌های این نهاد می‌تواند برای خارج از کشور مفید باشد.
رئیس جهاد دانشگاهی تصریح کرد: این نگاه مساله‌محور و فناوری‌محور باعث شده است بتوانیم بسیاری از کارهای این نهاد را به خارج ارسال کنیم؛ زیرا تمام کارهایی که انجام دادیم مرتبط با نیاز صنایع بوده مانند بحث نفت و دکل‌های حفاری که تکنولوژی مورد نیاز صنعت ایران است.
وی با اشاره به این که در قدیم فرهنگ را از طریق علم و تجارت صادر می‌کردیم، اما امروز از طریق علم و فناوری باید صادر کنیم، گفت: دانشی که در جهاد دانشگاهی وجود دارد چه در حوزه علم و فناوری و چه حوزه‌های فرهنگی، آموزشی و ... همه قابل صادر کردن به جوامع هدف است.
در ادامه محسن قرنفلی، مشاور رئیس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: از سال 1394 ایده‌ای شکل گرفت به نام سازمان همکاری‌های بین‌المللی ایران (ایریکا). این نام اقتباس‌شده از سازمان جایکا است که در سال 1970 در ژاپن راه‌اندازی شد و به تبع آن سایر کشورها هم این کار را انجام دادند. در جهاد دانشگاهی نیز ما به این نتیجه رسیدیم که ظرفیت‌های لازم تاسیس چنین سازمانی را در کشور داریم و می‌توانیم به اهدافی که می‌تواند در چارچوب دیپلماسی و فناوری قرار گیرد از طریق این سازمان نایل شویم.
وی افزود: از ابتدای سال 1395 سازمان برنامه و بودجه متقاعد شد برای چنین کاری نیازمند یک پروژه مطالعاتی هستیم تا مطالعاتی انجام و ابعاد، اهداف، ساختار، مطالعات تطبیقی، برنامه و ... مشخص شود تا اگر قرار است کاری صورت گیرد مبتنی بر مطالعه باشد. لذا از ابتدای سال جاری یک تیم پروژه‌ای با مسئولیت آقایان مداح و اصغری، مطالعات گسترده‌ای را آغاز کردند که امیدواریم تا پایان سال ویرایش اول گزارش آماده شود.
قرنفلی بیان کرد: کشور به چنین کارهایی نیاز دارد اما باید اسباب و سازوکارهای لازم آن فراهم شود تا بتوان وارد چنین اقدامات عملی شد.
در ادامه این نشست مداح، مسئول پروژه مطالعاتی ایریکا، به تشریح کارهای انجام شده در راستای ایجاد سازمان ایریکا پرداخت و گفت: سازمان همکاری‌های بین‌المللی سازمانی است در جهت اعمال مدیریت هماهنگ و استفاده بهینه و هدفمند از زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های آموزشی، پژوهشی، فناوری و صنعتی کشور که موجب تحکیم جایگاه منطقه‌ای و جهانی، بهبود روابط و توسعه اقتصادی و فرهنگی در عرصه بین‌المللی با سایر کشورها می‌شود. این سازمان‌ها در سطح ملی و فرابخشی فعالیت‌های خود را با هماهنگی و مشارکت دستگاه‌های دیپلماسی، برنامه‌ریزی و دیگر دستگاه‌های اجرایی به اجرا در می‌آورند.
وی اظهار کرد: حوزه‌های فعالیت این سازمان‌ها شامل؛ محیط‌زیست و گردشگری، سلامت و بهداشت، مطالعات توسعه اقتصادی و اجتماعی، صنعت و تولید، کشاورزی و دامپروری، خدمات شهری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کمک‌های بشردوستانه و امدادرسانی و آموزش و مشاوره فنی می‌شود.
مداح افزود: تحقق اهداف چشم‌انداز همچون کسب جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه، توسعه همکاری‌های علمی و فناوری بین‌المللی به عنوان یک رکن امنیت بلندمدت کشور، مساله شبکه‌سازی ایرانیان خارج از کشور، صدور هدفمند خدمات علمی، پژوهشی و فناوری به پشتوانه مازاد موجود، جلوگیری از هدر رفت منابع با تدوین ساز و کارها و رویه‌های صحیح برای ارائه کمک‌های توسعه‌ای و ایجاد هماهنگی و تعامل بین نهادهای فعال در این حوزه، بازسازی چهره جمهوری اسلامی ایران و توسعه دامنه ارتباطات جمهوری اسلامی ایران در کشورهای هدف از طریق توسعه شبکه داوطلبانه از ضرورت‌های تاسیس این سازمان است.
یادآور می‌شود، این نشست با حضور محسن قرنفلی، مشاور رئیس جهاد دانشگاهی، مداح و اصغری، مسئولان پروژه مطالعاتی ایریکا و علی مرادی مدیرکل روابط بین‌المللی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
captcha