کد خبر: 3572682
تاریخ انتشار : ۲۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۶
در نشست گفتمان انقلاب در ایکنا مطرح شد:

معنویت آرمان اصلی انقلاب اسلامی/ لزوم خارج شدن دانشگاه‌ها از انزوا وانفعال

گروه فرهنگی: به مناسبت فرارسیدن ایام الله دهه فجر نخستین دوره از سلسله نشست‌های «گفتمان انقلاب اسلامی» با حضور جمعی از مسئولان دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری به همت خبرگزاری ایکنا زیرمجموعه معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی همدان برگزار شد.

به گزارش از خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از همدان، حجت‌الاسلام والمسلمین سبحانی، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان همدان در این نشست در پاسخ به پرسشی مبنی بر بر تببین آرمان‌های انقلاب  و عوال شکل‌گیری انقلاب اسلامی، اظهار کرد: آرمان‌های انقلاب اسلامی را باید از منابعی دریافت کرد  که سخنان امام خمینی(ره) و شعارهای مردم در دوران پیروزی انقلاب اسامی، مهم‌ترین منبع برای آرمان‌های انقلاب اسلامی است.
وی با بیان اینکه  شعار اصلی مردم ایران استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود و این تبلور تمام شعارها و آرمان‌های ملت ایران است، ادامه داد: استقلال در ابعاد مختلف در زمان پهلوی وجود نداشت برای مثال بعد سیاسی که به طور کامل مشهود بود چراکه سیاست ایران به طور کامل در اختیار آمریکا بود و در بعد فرهنگی نیز  آنچه که ترویج می‌شد، تلفیق فرهنگ باستنانی و فرهنگ غرب در مقابل اسلام بود ودر بعد اقتصادی در هر امری به بیگانه محتاج بودیم.

اخلاق اسلامی آرمان اصلی انقلاب است
حجت‌الاسلام والمسلمین سبحانی با بیان اینکه انقلاب اسلامی در بخش اعظم استقلال موفق بوده است، گفت: آزدی واژه دوم شعار ملت ایران بود که امام خمینی(ره)، شهید مطهری و رهبر انقلاب به عنوان رهبران فکری انقلاب اسلامی نظرات شفاف و روشن درباره آزادی داشتند و همواره به آن توجه داشتند اما فراز و نشیب دراین مسیر بسیار بود و مشاهده می‌کنیم که فعالیت گروه‌های ضد انقلابی دراوایل انقلاب و حوادث بعد از ان باعث شدند انقلاب اسلامی در مسیر طبیعی خود  قرار نگیرد.
وی جمهوریت را به عنوان  شعار دیگر ملت ایران  عنوان کرد که در سخنان امام خمینی(ره) به وضوح درباره آن سخن گفته شده است و عنوان کرد: اسلامیت رکن اساسی و پایه فکری انقلاب اسلامی  است و باید توجه کرد که آرمان اصلی انقلاب  بود که اسلام ناب با همه جامعیت آن در جامه مورد توجه قرار گیرد لذا اگر اسلام در همه ابعاد محقق شود به همه آرمان‌های امام خمینی(ره) و انقلاب دست پیدا خواهیم کرد.
وی با تأکید بر اینکه توجه به اخلاق اسلامی و معنویت آرمان مهم انقلاب اسلامی است، تشریح کرد:  یکی از صاحب‌نظران غربی این گونه درباره انقلاب اسلامی گفته که «این انقلاب به نام خدا  و منحصر به فرد است، به گونه‌ای که بعد از انقلاب فرانسه  دیگری نبوده که معنویت در آن حاکم باشد و حرف اصلی را بزند»باید توجه کرد که بسیاری از تحلیل‌گران غربی بر این امر اذعان داشته‌اند.
وی افزود: اسلام به عنوان مبنای انقلاب دینی اخلاق محور است و  اخلاق اسلامی،  محور اصلی بعث رسول اکرم(ص)  است لذا با توجه به اینکه دین اسلام اخلاق محور است، انقلاب اسلامی نیز باید اخلاق محور باشد و اگر جامعه در مسائل سیاسی، اقتصادی و غیره قائل به اخلاق اسلامی باشد، آرمان‌های انقلاب اسلامی را به منصه ظهور خواهد گذاشت.

در جامعه اسلامی اخلاق حرف اول را می‌زند
 حجت‌الاسلام والمسلمین سبحانی خاطرنشان کرد: در جامعه اسلامی، اخلاق محوری باید حرف اول را بزند ولی در حال حاضر متأسفانه  اینطور نیست درحالیکه در عملکرد بسیاری از جناح‌ها مشاهده می‌شود که اخلاق به مذبح برده می‌شود و این  خواسته انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) نیست و نکته حائز اهمیت این است که اگر همه انبیاء الهی در یک جا جمع شوند در هیچ امری در بین آنها اختلاف وجود نخواهد داشت چراکه همه آنها یک هدف را دنبال می‌کنند.
وی با بیان اینکه  این امر یکی از آسیب‌هایی است که انقلاب اسلامی را تهدید می‌کند لذا در فضای فرهنگی باید بیش از پیش اخلاق مورد توجه قرار گیرد، ابراز کرد: از انقلاب اسلامی انتظار می‌رود درعملکرد خود در حوزه‌ها مختلف اعم از جناح‌ها، مسئولین فرهنگی و دیگر حوزه‌ها به اخلاق اسلامی بها دهند که  حداقل  اقدام در این حوز این است که در طرح موضوع و مسائل به اخلاق توجه شود.


ایجاد بستر مناسب فرهنگی باعث رسوخ آموزه‌های دینی در قلب جوان می‌شود
وی بیان کرد:  اگر به سهم اخلاق در دین اسلام توجه نشوند، آسیب مهمی متوجه انقلاب اسلامی ا خواهد بود لذاباید در سخنرانی‌ها، منابر وموضع گیری‌ها سهم بالایی برای اخلاق اسلامی قائل بود و جامعه حول اخلاق اسلامی عمل کند.
مسئول دفتر نهاد رهبری در دانشگاه فرهنگیان در پاسخ به این پرسش که دانشگاه‌ها چه اقداماتی در جهت ارتقاء فرهنگ و رشد معنویت انجام داده‌اند، گفت: دانشگاه‌ها نسبت به دوران قبل از انقلاب اسلامی رشد فرهنگی چشم‌گیری داشته‌اند و مشاهده می‌کنیم که  نماز به عنوان واجب الهی در آن زمان به سختی اقامه می‌شد و این در حالی است که امروزه شاهد حضور صدها نفر معتکف دانشجو برای امر مستحب هستیم و فضای دانشگاه‌اکنده از معنویت است.
 وی با بیان اینکه دانشجو و نسل جوان دارای وجود پاک است وعوامل معنویت در فطرت انسان نهفته است، اذعان کرد: با توجه به این موضوع برای رو آوردن به خداوند دانشجو دارای آمادگی است البته باید بسترسازی مناسب در جامعه انجام شود که خوشبختانه از سوی نظام جمهوری اسلامی  اقدامات ارزشمندی صورت گرفته است اما از سوی دیگر آسیب‌هایی نیز وجود دارد که نباید برآنها چشم‌پوشی کرد لذا این آسیب‌ها باید به حداقل برسد که در این صورت پیام آموزه‌های دینی به راحتی در قلب جوان رسوخ پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه نکته حائز اهمیت این است که بین معرفت دینی و احساس دینی تفاوت وجود دارد، ادامه داد: 90 درصد دانشجویان دارای احساس دینی هستند و بر باورهای مذهبی معتقد هستند اما سطع معرفت دینی در افراد متفاوت است لذا کار فرهنگی در دانشگاه باید در جهت ارتقاء معرفت دینی دانشجویان باشد و احساس دینی باید نخست حفظ شود ودر گام دوم ارتقاء پیداکند  لذا تعمیق معرفت دینی خالص  باید هدف اقدامات فرهنگی در دانشگاه باشد.

در دوران قبل از انقلاب اسلامی، فرهنگ  خلأ بزرگ جامعه بود
حجت‌الاسلام و المسلمین قربانی، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی همدان نیز در این نشست، اظهار کرد: با مراجعه به بیانات و سخنرانی‌‌های امام خمینی(ره)  باعث برانگیخته شدن مردم وتبعیت از امام خمینی(ره)  شد می‌توان به اهداف انقلاب اسلامی پی برد.
وی افزود: نقطه ثقل آرمان‌های امام که در سخنان وی مورد توجه قرار دارد این است که علاوه بر تلاش برای رشد اقتصادی، تعالی معنوی جامعه هدف والای انقلاب اسلامی است چرا که در زمان پیروزی انقلاب اسلامی  معنویت در دنیا در همه عرصه‌ها در حال فراموش شدن بود به ویژه به لحاظ فرهنگی که جامعه دچار خلأ بزرگی شده و  مردم را از وضعیت حکومت ناراضی کرده بود.
 حجت‌الاسلام و المسلمین قربانی ادامه داد: امام خمینی(ره) در سخنرانی‌ها ومواضع خود نسبت به رژیم پهلوی  این امر را مورد تأکید قرار داد  و نباید از این غافل شد که ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب  معنوی بود و این به این معنا نیست که  امام خمینی(ره)، آرمان‌های اقتصادی  را مورد توجه قرار نداد بلکه قوانین اسلامی در جامعه حاکم شود و  اگر قوانین اسلامی به طور کامل اجرا شود، استقلال، آزادی و جمهوری نیز به خوبی تحقق خواهد یافت و در نتیجه رشد فزاینده‌ای در همه عرصه‌ها از جمله اقتصادی خواهیم بود.

معنویت بستر رشداقتصادی را فراهم می‌کند
وی خاطرنشان کرد: اگر معنویت رشد پیدا کند، بسترساز رشد وتوسعه اقتصادی و سیاسی خواهد بود و آن بستر مناسب که می‌تواند از آن عدالت اجتماعی خارج شود و پیشرفت اقتصادی را برای جامعه رقم بزند، معنویت اسلامی است.
وی بیان کرد: این آرمان در انقلاب اسلامی به خوبی مطرح شد و خوشبختانه مسیر رو به پیشرفت را طی کرد و به مؤفقیت‌های بزرگی دست یافت که حضور مردم در عرصه‌های اقتصادی و اجتماعی برای رسیدن به دستاوردهای بزرگ در عرصه‌های مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی غیر قابل انکار است.
 حجت‌الاسلام والمسلمین قربانی با اظهار بر اینکه  باید با سرعت بیشتری در معنویت  پیش رفت، گفت:  ظرفیت نظام جمهوری اسلامی برای رشد معنویت بیش از این اقداماتی است که تاکون انجام شده است و مشاهده می‌کنیم که هنوز بهاین مرحله نرسیدیم که الگو شفافی مبنی بر تأثیر رشد معنویت بر رشد عرصه‌های دیگربه دنیا ارائه شود که رهبر انقلاب نیز به این موضوع بسیار تأکید دارند و الگو اسلامی ایرانی به دنیا را مطرح کردند.
وی افزود: رهبر انقلاب نفش اساسی دانشگا‌ه‌ها را در این حوزه مورد تأکید قرار دادند چراکه بعد از گذشت 38 سال باید الگوی عمل مشخصی ارائه شوند که سازمانی برای این طرح ایجاد شده ولی دغدغه رهبر انقلاب هنوز جدی گرفته نشده است .

در دانشگاه‌ها فضای امن فکری وجود دارد
وی با بیان اینکه نادیده گرفتن اخلاق اسلامی در جریانات سیاسی باعث ایجاد تنش‌های بسیاری در جمهوری اسلامی ایران شده است، تأکید کرد: در تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی نکته حائز اهمیت این است که تنزلات اخلاقی در برخودهای سیاسی و اجتماعی در پیشرفت مسیر انقلاب اسلامی توقف ایجاد می‌کند چراکه وجود معضلات اخلاقی در جامعه باعث ایجاد تنش بسیار می‌شود.
وی بیان کرد: این امر باعث ناامیدی مردم نسبت به دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی می‌شود درحالیکه اینگونه نبوده است  و راهکار بازگشت جریانات سیاسی و فرهنگی به اخلاق اسلامی است.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام  رهبری در دانشگاه صنعتی همدان یادآور شد: دانشگاه‌ها در عرصه فرهنگ بعد از انقلاب اسلامی بسیار خوب عمل کرده‌اند  و هم‌اکنون فضای امن معنوی در دانشگاه‌ها حاکم است درحالیکه در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دانشجویان با تبلیغات ضد دینی مواجه بودند و  فعالیت گسترده کمونیست در دانشگاه‌ها نمونه بارز آن است.
وی تصریح کرد:در آن دوران تفکرات الحادی به شدت القائات منفی در ذهن دانشجو ایجاد می‌کرد به گونه‌‌ای که دانشجو به هنگام ورود به دانشگاه با بمباران منفی فکری برخورد می‌کرد ک لذا فضای امن فکری برای دانشجو ایجاد نمی‌شد اما خوشبختانه امروزه فضای مثبت ومعنوی وجود دارد.

دانشگاه‌ها از انفعال و انزوا خارج شوند
وی با بیان اینکه حضور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و معاونت فرهنگی دانشگاه‌ها بستر مناسب را برای ایجاد  امنیت فکری دانشجو آماده کرده است، گفت: برگزاری نماز جماعت توسط دانشجویان، فعالیت هیئات مذهبی، اعتکاف‌های دانشجویی، اردوهای جهادی، تشکیل کلاس‌های معارف ظرفیتی ایجاد کرده که دانشجویان در این کلاس‌ها شبهلات خود را مطرح کنند و دیگر فعالیت‌های دینی و فرهنگی که در دانشگاه‌ها  از جمله اقدامات مطلوبی است که دانشگاه را به سمت ارتقاء معنویت سوق می2دهد.
وی  در پایان با تأکید بر اینکه متأسفانه روزمرگی باعث شده تا به این دستاوردها توجه نشود، اذعان کرد: به دلیل اینکه انقلاب اسلامی دارای آرمان بزرگی است، توقع بر این است که اقدامات بسیار بزرگی در این جهت انجام شود.
وی باا بیان اینکه دانشگاه هدایت فکری جامعه  را برعهدا دارد افزود: دانشگاه‌ها هنوز به نقش اصلی خود درجمهوری اسلامی نرسیده‌اند چراکه  دانشگاه‌ها در نظام اسلامی باید هدایت فکری داشته باشند درحالیکه هم‌اکنون دانشگاه‌ها دچار انفعال و وقفه شده‌اند لذا باید از حالت انفعال کنونی خارج شوند و نقش خود را در هدایت فکری جامعه به خوبی ایفا کنند  و دانشگاه‌ها نباید گرفتار روزمرگی و بروکراسی اداری شوند چراکه این باعث شده تا از نقش اصلی خودغافل شوند وتصور کنند آموزش نقش اصلی دانشگاه‌ها است  درحالیکه نقش اصلی دانشگاه، ارتقاء فرهنگ است.
captcha