محمد الهیاری فومنی، معاون توسعه كتابخانهها و كتابخوانی نهاد كتابخانههای عمومی كشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره کنگره ملی «شعر کتاب» که برای نخستین بار برگزار میشود عنوان کرد: یکی از ردههای موضوعی پرمراجعه و پرمخاطب حوزه کتابخوانی، شعر است. مراجعات بسیاری از سوی مخاطبان به کتابخانهها در حوزه شعر وجود دارد. فرقی نمیکند چه اشعار قدیمی شعرای کهن مورد استقبال مخاطبان واقع میشود و هم رویشهایی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به وجود آمده است و نوآوری شاعران جوان انقلابی.
وی افزود: به اعتبار علاقهمندی مخاطبان و بررسیهایی که در این رابطه صورت گرفت، تصمیم بر آن شد که در شعر شعرای متقدم و معاصر به موضوع کتابخانه، کتاب، کتابخوانی، کتابدار و ... که کمتر پرداخته شده است بپردازیم.
الهیاری در ادامه سخنانش اظهار کرد: بر این اساس با گفتوگویی که با شاعران پیشکسوت صورت گرفت و هماندیشی که انجام شد، تصمیم بر آن شد تا کنگرهای در ارتباط با شعر کتاب برگزار شود و موضوعات یاد شده در حوزه کتاب، از جمله کتابخوانی، کتابدار، کتابخانه و ... موضوع سرایش شعر واقع شود.
وی با اشاره به اعلام فراخوان در این باره، گفت: از شاعران دعوت شد که در موضوعات یاد شده و در قالبهای مختلف شعری از طنز ترانه و ... شعرسرایی کنند. پس از دریافت آثار توسط دبیرخانه این کنگره، اشعار مورد داوری قرار گرفت که طی امروز، 11 اسفندماه از برگزیدگان این حوزه تجلیل به عمل میآید.
الهیاری همچنین اظهار کرد: در این باره تعداد زیادی از شعرای جوان و پیشکسوت که از چهرههای شاخص کشور نیز به شمار میآیند و در محضر رهبر معظم انقلاب نیز به شعرسرایی پرداختند، آثارشان را برای این کنگره ارسال کردند.
وی درباره تعداد برگزیدگان عنوان کرد: بر اساس آمار اعلام شده، بیش از 1700 قطعه شعر به دبیرخانه ارسال شده است که در شاخههای مختلف شعری و سبکهای مختلف معرفی میشوند. همچنین 18 نفر از ارسالکنندگان اشعار به عنوان نفرات برگزیده انتخاب شده و معرفی میشوند.
الهیاری به حضور کارشناسان و کتابداران نهاد کتابخانههای عمومی کشور که از همکاران این سازمان بوده و جزء کارشناسان محسوب میشوند و ذوق و قریحه شعری دارند و در این کنگره شرکت کردهاند اشاره و اظهار کرد: اشعار پنج نفر از آنان نیز مورد داوری قرار گرفته و در کسوت کارشناسی و کتابداری شاعری معرفی میشوند.
وی درباره محورهایی که آثار برگزیدگان در آن موضوعات داوری انتخاب شدهاند عنوان کرد: محورها عبارتند از اشعار کلاسیک، نیمایی، طنز، ترانه و کودک و نوجوان. همچنین بخش دیگر جشنواره به کتب مرجعی مربوط میشود که از سوی مردم مورد استفاده قرار میگیرد و شامل آثار دینی و قرآنی و سایر کتب مذهبی همچون نهجالبلاغه، الغدیر، الامالی شیخ صدوق و کتب مرجع در زمینه روضه همچون لهوف، برخی آثار شعری همچون بوستان و گلستان سعدی، شاهنامه فردوسی و در کنار این آثار، کتب جدید شعرای معاصر که شهرت مذهبی و اجتماعی دارند میشود که موضوع سرایش دوبیتی و رباعی قرار گرفتند.
الهیاری از سرایش رباعی درباره نفسالمهموم که به ذکر مصیبت امام حسین(ع) میپردازد یاد کرد و گفت: سیرتالنبی(ص) و تفسیر المیزان و کتاب ارزشمند الغدیر نیز که از کتب شاخص این حوزه به شمار میآیند در حوزه دینی و ذخایر زبان فارسی موضوع سرایش شعر بودهاند و شاعران در این حوزهها شعر سرودهاند که این آثار در قالب کتاب منتشر شده است.
وی در پایان سخنانش اظهار کرد: در بخش نخست نیز اشعار شاعران که در کنگره برگزیده شده است، در قالب کتاب منتشر شده که در این جشنواره رونمایی میشود. در این بخش قالب مسابقه وجود نداشته است و از 4، 5 شاعر که به سرایش دوبیتی و رباعی پرداختهاند تجلیل میشوند.