کد خبر: 3580994
تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
شاعر «صبح اجابت»:

تاکید رهبر انقلاب بر شعر توحیدی و نیایشی/ حلاوتی که بر جان شاعر نشست

گروه ادب: متاسفانه با وجود تاکیدهای رهبر معظم انقلاب بر اهمیت شعر توحیدی و موضوع مناجات،‌ به این موضوعات به صورت جدی پرداخته نشده است. همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، شعر دینی منحصر به مدح اهل‌بیت(ع) نیست و باید به موضوعات دیگر شعر دینی نیز توجه شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، یوسف رحیمی، شاعری است که در محضر رهبر معظم انقلاب شعرخوانی کرده است، از سال 84 در عرصه شعر و شاعری وارد شده است. وی به تدریج با محافل شعری قم آشنا شد و محفل استادانی چون سیدمهدی حسینی را تجربه کرد. خودش از حضور و تاثیر دوستان شاعرش همچون سیدمحمدجواد شرافت، سیدحمیدرضا برقعی، رضا خورشیدی و حسن بیاتانی یاد می‌کند و تاثیر تدریجی و مثبت جلسات نقد ادبی که زمینه فعالیت جدی و حرفه‌ای وی را فراهم کرده است. با وی درباره تأکیدات رهبر معظم انقلاب در حوزه شعر آئینی به گفت‌وگو نشستیم؛

رحیمی در ابتدای گفت‌وگو با اشاره به گستره‌های وسیع و متععد شعر آئینی می‌گوید: در دیداری که امسال همزمان با 5 اسفند و بعد از 5 سال با رهبر معظم انقلاب برگزار شد،‌ شعری در حوزه نیایش و مناجات را قرائت کردم. در دیدار نخست،‌ رهبر معظم انقلاب تاکید ویژه‌ای به موضوع مناجات و نیایش داشتند،‌ به‌ویژه مضامین ادعیه. پس از آن جلسه، به صورت جدی وارد این حوزه شدم و درباره دعای ابوحمزه ثمالی و متناسب با فرازهای این دعا، رباعیاتی را سرودم و برای تبیین بهتر مضامین دعا، حکایات و روایات مناجاتی به آن‌ها ضمیمه شد.

رحیمی از سرایش اثری منسجم در این باره یاد می‌کند و می‌افزاید: این اثر با عنوان «صبح اجابت» به چاپ رسید و مورد استقبال قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه اشعار قرائت شده در محضر رهبر معظم انقلاب،‌ چند رباعی از این کتاب بوده است،‌ می‌گوید: در حوزه‌های دیگری از شعر آئینی از جمله مدح و مرثیه اهل بیت(ع) کار کرده‌ام و یکی از جدی‌ترین حوزه‌هایی که در آن کار کرده‌ام، عرصه نوحه‌سرایی بوده که در تمام مناسبت‌های سال، به ویژه: محرم، فاطمیه و رمضان، مجموعه‌هایی با عناوین «زخم سیب»، «نود و پنج روز باران»، «محراب شکسته» و... منتشر شده است.

تاکید رهبر انقلاب بر شعر توحیدی و نیایشی/ حلاوتی که بر جان شاعر نشست

رحیمی با اشاره به اینکه در همه قالب‌ها شعر دارد، اظهار می‌کند: در قالب غزل، رباعی و دوبیتی شعر سروده‌ام. برای مثال مجموعه دوبیتی دارم با عنوان «تا کربلا» که درباره شخصیت‌های کربلاست. همچنین در قالب مثنوی و ترکیب‌بند نیز آثاری دارم که به تناسب فضای شعری از این قالب‌ها بهره گرفته‌ام.

وی درباره دیدار با رهبر معظم انقلاب عنوان می‌کند: 5 اسفند دومین دیدار شعرای آئینی با رهبر معظم انقلاب بعد از پنج سال بود که این توفیق نصیب شعرای این حوزه شد تا خدمت ایشان مشرف شوند. حقیقت این است که محفل شعرخوانی در حضور رهبر معظم انقلاب محفل ویژه‌ای است که علاوه بر شعرخوانی، از منظر انعکاس رسانه‌ای نیز حائز اهمیت است.

تاکید رهبری بر شعر توحیدی

شاعر «تا کربلا» ادامه می‌دهد: هر شاعری دوست دارد که در این محفل شعر بخواند و من نیز این را می‌دانستم که اگر شعر بخوانم، شاید باعث دلگیر شدن دوستانی شود که تمایل به شعرخوانی در این محفل دارند و فرصت اجازه نمی‌دهد. از این رو خیلی تمایل به شعرخوانی با حضور دوستان دیگری که در این جمع بودند نداشتم و تنها دلیلی که باعث شد این موضوع را بپذیرم این بود که معظم‌له در سال 90 درباره ادعیه و به‌ویژه دعای ابوحمزه ثمالی تاکید داشتند که شاعران در این عرصه کار کنند و شعری که سروده بودم در این باره بود. در واقع فرمایش معظم‌له باعث شد که به این عرصه ورود کنم و احساسم این بود که قرائت شعر در این دیدار، بهترین نوع لبیک گفتن به فرمایش حضرت آقا در دیدار قبلی ایشان با شاعران آیینی است.

وی با بیان اینکه تنها چیزی که راضی‌ام کرد در این حوزه شعر بخوانم همین موضوع بود، می‌افزاید: متاسفانه نکته اینجاست که با وجود تاکیدهای رهبر معظم انقلاب بر اهمیت شعر توحیدی و موضوع مناجات،‌ به این موضوعات به صورت جدی پرداخته نشده است. شعر توحیدی در ادبیات فارسی گستره فراوانی داشته و موضوعات ستایش، نیایش و پرستش به کثرت در اشعار شعرای قدیم ما نیز مطرح بوده است.

حلاوتی که بر جان شاعر نشست

این شاعر از اینکه امروزه به صورت کمرنگ به این موضوع پرداخته می‌شود یاد کرده و می‌افزاید: همین موضوع دلیل این بود که معظم‌له باز درباره آن تاکید کنند. یکی از نکات شعر من این بود که فرازهایی از دعا را به صورت تضمین آورده بودم. حلاوت این شعرخوانی برایم آن بود که وقتی اشعار را می‌خواندم،‌ معظم‌له نیز برخی از فرازها را با من تکرار کرده و تحسین می‌کردند و در بیاناتشان به شعر من اشاره کردند و فرمودند به این نوع شعر در حوزه شعر آئینی احتیاج داریم،‌ به‌ویژه شعر مناجات که ناظر بر دعای ائمه معصومین(ع) و صحیفه سجادیه است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

نقطه ثقل دیدار با رهبر معظم انقلاب

وی همچنین درباره نکته‌ای که از این دیدار برایش حائز اهمیت بود، می‌گوید: در این دیدار آن طور که اطلاع پیدا کردم، اشعار داوری شده بودند؛ یعنی جریان شعر آئینی رصد شده بود و همه اشعار خوانده شده مورد داوری قرار گرفته بود. به نظر من نقطه ثقل جلسه این بود که اشعار خوانده شده همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند که شعر دینی منحصر به مدح اهل‌بیت(ع) نیست و باید به موضوعات دیگر شعر دینی نیز توجه شود،‌ به مباحث مهمی چون وحدت اسلامی،‌ دفاع مقدس،‌ مدافعان حرم و شعر نیایش در کنار مدح و مرثیه اهل بیت(ع) باز می‌گشت که در این جلسه مورد قرائت قرار گرفت و مطلوب نیز بود.

رحیمی در پایان این گفت‌وگو از شعرخوانی دو شاعر به زبان عربی و آذری در این جلسه یاد می‌کند و یادآور می‌شود: این بخش از برنامه نیز نکته قابل توجهی بود که باید به این زبان‌ها و لهجه‌ها نیز در حوزه شعر آئینی توجه کرد.

captcha