به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، رهبر معظم انقلاب دوشنبه، 16 اسفندماه در دیدار مسئولان و دستاندرکاران راهیان نور، با اشاره به تأکید خداوند در قرآن کریم مبنی بر یادآوری ایامالله و روزهای بزرگ و تأثیرگذار، دوران دفاع مقدس را از جمله ایامالله و روزهای تاریخساز ملت ایران خواندند و افزودند: بههیچوجه نباید گذاشت که دفاع مقدس و درسهای آن به فراموشی سپرده شود.
ایشان در این بخش از بیاناتشان اظهار کردند:
ما یاد روزهای بزرگ را نباید بگذاریم به دست فراموشی سپرده بشود. روزهای بزرگ هر کشوری و هر ملّتی آن روزهایی است که یک حادثه الهی به وسیله مردم و با دست مردم در آن انجام گرفته است. «ذَکِّرهُم بِاَیّامِ الله»؛ خداوند متعال در قرآن دستور میدهد به پیغمبر که آنها را به یاد ایّامالله بینداز. ایّامالله همین روزهای بزرگ تاریخساز است. خب، هشت سال دفاع مقدّس -به یک معنا هر روزش را حساب کنیم- جزو این ایّامالله است؛ نباید بگذاریم که این حوادث به دست فراموشی سپرده بشود. قرآن ما را تعلیم میدهد؛ این یادهایی که در قرآن شده است: «وَ اذکُر فِی الکِتٰبِ ابراهیم»؛ «وَ اذکُر فِی الکِتٰبِ موسیٰ»؛ «وَ اذکُر فِی الکِتٰبِ اِدریس»؛ «وَ اذکُر فِی الکِتٰبِ مَریَم»؛ نباید بگذاریم فراموش بشود. قرآن به ما یاد میدهد که اینها را به یاد بیاور، اینها را تکرار کن. شما ببینید داستان حضرت موسی و داستان حضرت ابراهیم و دیگر داستانها در قرآن چقدر تکرار شده؛ باید به یاد آورد، باید نگذاشت فراموش بشود.
یادآوری حوادثی مانند دفاع مقدس و تاریخسازانی مانند شهدای این دوره از این رو مورد تأکید است که هر یک درسها و آموزههای مهم و قابل توجهی را برای جامعه در هر دوره ارائه میکند. همانطور که داستانهای مهم تاریخی به ویژه تاریخ انبیا و اولیاءالله توانسته قلوب آزادیخواهان و حقیقتطلبان را تسخیر کرده و مسیر آینده را برای آنان هموارتر سازد.
از جمله مهمترین داستانهای انبیا قصصی است که در قرآن کریم ذکر شده و در ابعاد مختلف آن در برخی سورهها تشریح شده است. از جمله این قصص مربوط به داستان حضرت ابراهیم(ع)، حضرت موسی(ع)، حضرت ادریس(ع) و حضرت مریم(س) است که در سخنان رهبر معظم انقلاب مورد اشاره قرار گرفته است.
رهبر معظم انقلاب با استناد به آیات 5 سوره ابراهیم و 16، 41، 51 و 56 سوره مریم اشاره کوتاهی به داستان این بزرگان کردهاند.
اولین آیهای که مورد اشاره قرار گرفته به صورت کلی بر این اصل تأکید شده که نباید ایامالله فراموش شود. در آیه 5 سوره ابراهیم آمده است: «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَى بِآيَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَكَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ/ و در حقيقت موسى را با آيات خود فرستاديم [و به او فرموديم] كه قوم خود را از تاريكیها به سوى روشنايى بيرون آور و روزهاى خدا را به آنان يادآورى كن كه قطعاً در اين [يادآورى] براى هر شكيباى سپاسگزارى عبرتهاست».
علامه طباطبایی در مورد ایامالله آورده است: ایامالله روزهایی است که در آنها امر خدای تعالی به ظهور میرسد و همه اسباب دنیوی از کار میافتد، مانند روز مرگ و روز قیامت و یا ایامی که عذاب الهی در آن نازل شده و یا روزهایی که نعمتهای الهی در آن روز ظهور یافته، مانند روزی که حضرت نوح (ع) و مؤمنان قومش از کشتی به سلامت بیرون آمدند یا روزی که ابراهیم(ع) از آتش نجات یافت، چون اینگونه ایام در حقیقت هیچ نسبتی با غیر خدا ندارند، بلکه ایام خدا و منسوب به حضرت حقند.
با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب دوران دفاع مقدس را میتوان در زمره ایامی دانست که «نعمتهای الهی در آن روز ظهور یافته، مانند روزی که حضرت نوح (ع) و مؤمنان قومش از کشتی به سلامت بیرون آمدند یا روزی که ابراهیم (ع) از آتش نجات یافت»
در تفسیر نمونه ایامالله به عنوان روزهایی شمرده شده که داراى عظمتى در تاريخ زندگى بشر است. در این تفسیر همچنین آمده است: هر روز كه يكى از فرمانهاى خدا در آن چنان درخشيده كه بقيه امور را تحتالشعاع خود قرار داده از ايامالله است. هر روز كه فصل تازهاى در زندگى انسانها گشوده و درس عبرتى به آنها داده و ظهور و قيام پيامبرى در آن بوده يا طاغوت و فرعون گردنكشى در آن به قعر دره نيستى فرستاده شده، خلاصه هر روز كه حق و عدالتى بر پا شده و ظلم و بدعتى خاموش گشته، همه آنها از ايامالله است.
بر این اساس شخصیتهایی همچون حضرت ابراهیم(ع)، حضرت موسی(ع)، حضرت ادریس(ع) و حضرت مریم(س) و دیگر ائمه و اولیاءالله افرادی هستند که فصل جدیدی را در زندگی انسان گشودهاند. تأکیدات فراوانی در قرآن کریم برای بزرگداشت این شخصیتها کرده است. از جمله اینکه در آیه ۱۶ سوره مریم آمده است « وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مَرْيَمَ إِذِ انْتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِهَا مَكَانًا شَرْقِيًّا/ و در اين كتاب از مريم ياد كن آنگاه كه از كسان خود در مكانى شرقى به كنارى شتافت»؛ در آیه 41 سوره مریم تأکید شده است «وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا/ و در اين كتاب به ياد ابراهيم پرداز زيرا او پيامبرى بسيار راستگوى بود» و در آیه ۵۱ این سوره آمده است: « وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مُوسَى إِنَّهُ كَانَ مُخْلَصًا وَكَانَ رَسُولًا نَبِيًّا/ و در اين كتاب از موسى ياد كن زيرا كه او پاكدل و فرستادهاى پيامبر بود» و نیز در آیه 56 آمده «وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِدْرِيسَ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا/ و در اين كتاب از ادريس ياد كن كه او راستگويى پيامبر بود».
هر چند پیامبران و انبیای الهی جایگاه خاص و ویژهای دارند اما از این منظر که انسانهای پاکدل و صادقی در گفتار و رفتار بودند، نمونهای از افرادی هستند که در مسیر خود ثابتقدم، استوار و درستکار بودهاند؛ از این رو توانستهاند تاریخساز شده و در زندگی افراد مؤثر باشند.
شهدا و جانبازان و ایثارگران که حماسه هشت ساله را برای عزت و اقتدار نظام اسلامی رقم زدند، حماسهسازان راستگفتار و درستکردارانی هستند که سختیها، مشقتها و درد و رنجها را به جان خریدند و هر یک آیاتی از سوره حماسه و تاریخ شدند که تفسیر آن در بیانات رهبر معظم انقلاب اینگونه است: «
این مطلبی که ایشان نقل کردند از من، حرف من نیست؛ حرف یک رزمنده همدانی است که اگر چنانچه از سیم خاردار میخواهی رد بشوی، اوّل باید از سیم خاردار نفْست عبور کنی. وقتی گرفتار خودمان هستیم، نمیتوانیم کاری انجام بدهیم؛ این را آنها به ما یاد دادند؛ این را آن جوان ۲۰ ساله یا ٢۵ ساله رزمنده به ما تعلیم داد، از آنها یاد گرفتیم؛ این یک ثروت عظیم است».