به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله علیاکبر رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی امروز، 18 اسفند ماه در مراسم رونمایی از دانشنامه علوم قرآن در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) با تمجید از شخصیت آیتالله العظمی مکارم به عنوان مفسر و دینشناس برجسته گفت: در زمانی که عناوینی به عنوان فلسفه دین وجود نداشت این فقیه بزگوار دریافته بودند که باید به این موضوعات پرداخت زیرا فلسفه دین پایگاه اصلی در عقاید است. وی با بیان اینکه ایشان معتقدند که باید قرآن را به زبان مردم برای آنان تبیین کنیم عنوان کرد: شاید زمانی که تفسیر نمونه نگارش مییافت حرفهایی مطرح بود که نوشتن تفسیر در شأن مرجعیت و آیتالله مکارم نیست ولی ایشان 27 جلد تفسیر را نوشتند و این تفسیر امروز در بهرهمندی ما در دانشنامه اگر نگوییم اول است در عرض المیزان مورد استفاده قرار میگیرد.
رشاد ادامه داد: ایشان فقیهی به روز هستند و هر واقعهای که اتفاق میافتد، حکم آن واقعه را چنان چه تکلیف فقهاست بیان میکنند و و در همین روزها حکم مواد منفجره را بیان کردند که نشاندهنده پیشتازی یک مرجع است.
وی ادامه داد: اگر کسی تنها تفسیر نمونه را مینوشت، کافی بود به شخصیت علمی برجسته در دنیا تبدیل شود اما ایشان یکی از فعالیتهایشان نوشتن این تفسیر است ضمن اینکه در زمینه فقهی از مراجع بصیر، فتن و به روز هستند.
رشاد تصریح کرد: این دانشنامه در حدود 40 جلد با حدود هزار مدخل اصلی و ساختارمند ارایه خواهد شد و روش آن ساختار موضوعی است و ارایهدهنده یک مکتب قرآنی شیعه با همه ابعاد است.
وی افزود: به جد در رعایت فنون دانشنامهنگاری مقید هستیم و عرف این کار را رعایت خواهیم کرد ولی نوآوریهایی مانند نقد افکار دیگران را هم داریم.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تاکید کرد: انگیزه ما در وهله اول این بود که در لیدن هلند دایرةالمعارفی به نام دایرةالمعارف قرآن مینویسند و تمامی نویسندگان غیرمسلمان هستند جز دو مسلمان نامسلمان که وقتی نامه را به سرپرست دانشنامه در لیدن هلند نوشتم که حاضر به همکاری هستیم تا دیدگاه شیعه در این دانشنامه بیان شود پاسخ این نامه از آمریکا آمد زیرا نفوذ صهیونیستها در هلند عمیق است لذا با تصمیم جدیتر به نقد آراء آنان پرداختهایم.