کد خبر: 3588555
تاریخ انتشار : ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۲
نهاوندیان:

وظیفه کتابخانه ملی جلوگیری از تکرار اشتباهات تاریخی است

گروه ادب: رئیس دفتر رئیس جمهور در مراسم تودیع و معارفه رئیس کتابخانه ملی گفت: وظیفه کتابخانه ملی جلوگیری از تکرار اشتباهات تاریخی و توسعه اعتدال همراه با آگاهی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم تودیع و معارفه سیدرضا صالحی امیری و اشرف بروجردی رؤسای قدیم و جدید کتابخانه ملی صبح امروز 21 فروردین در سالن همایش‌های کتابخانه ملی برگزار شد. 
محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور در این مراسم گفت: این جلسه ارزشمند و فتح باب نوین را در این مرکز بزرگ علمی کشور و محفل علمی علما و پژوهشگران به فال نیک می‌گیرم که در این مکان برگزار می‌شود. این جلسه را به عنوان مصداق «بساتین العلما» گرفتم که کلام مولا است. وقتی به سخنان افاضل گوش می‌کردم، خدا را شکر کردم که در آرامش و امنیت سبب این شکوفایی شده و در طی سه سال تلاش، اهل فرهنگ این احساس را دارد که زمینه برای فکر و فرهنگ و کار آنها فراهم شده است.
وی افزود: وظیفه کتابخانه ملی و مرکز اسناد ملی نقش خطیری در رشد فرهنگی کشور است و در سه سال و نیم اخیر در همین راستا گام برداشته شده است، از این‌رو با هم نشستن و اندیشیدن و گفت‌وگو کردن باید برای پژوهشگران سطح ملی فراهم باشد و باید این امکان فراهم شود که حافظه ملی در راستای حرکت رو به رشد جامعه قرار گیرد.
نهاوندیان ادامه داد: نیاز داریم از تاریخ معاصر درس بگیریم و باید این شرایط برای محققان فراهم شود و این تاریخ به‌موقع مورد توجه قرار گیرد تا اشتباهات تاریخی تکرار نشود و در یک جامعه جوان این تجارب تبدیل به آموزه شود، در این صورت افراطی‌گری و حرف‌های نسنجیده و تقلیل آرمان‌های عالی به مصداق‌های جاهلانه نتیجه‌ای نخواهد داشت و این نقش‌آفرینی جدی بر عهده کتابخانه ملی است و نقش مهمی در انتخاب آگاهانه خواهد داشت.
رئیس دفتر رئیس جمهور در ادامه سیاست‌های دولت را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: سیاست‌های دولت در راستای ایجاد زمینه برای رشد و شکوفایی اهل فرهنگ بوده است و دین در این زمینه جانشین انتخاب مردم نیست، بلکه کمک‌کننده و راهنمای انتخاب است و وظیفه حاکمیت عادل فراهم کردن زمینه انتخاب درست است، نه اینکه جایگزین‌کننده و تحمیل‌کننده باشد.
وی تصریح کرد: اعتدال هم با علم رشد می‌یابد و خاستگاه افراطی‌گری جاهلیت و خاستگاه اعتدال رشد علم است، اگر می‌خواهیم اعتدال حاکم باشد، باید آگاهی را توسعه دهیم. کتابخانه ملی یکی از حوزه‌های مهم در ایفای نقش به این امر است.
نهاوندیان گفت: این فرهنگ، علم و اعتدال را در زمانه‌ای که دیگران در حال تصویرسازی برای ایران و اسلام هستند و تلاش کرده‌اند تصویرهای خشن و جاهلانه‌ای ارائه دهند، کتابخانه ملی می‌تواند در ارائه واقعیت جمهوری اسلامی و ایران و ارتباط میان ملل نقش داشته باشد.
وی در ادامه عنوان کرد: جهان باید بداند و ببیند که مسلمانان ایران، همچنان که از عملیات تروریستی در عراق و ترکیه غمگین و ناراحت می‌شوند، اگر در کلیسای قبطی مصر هم بمب‌گذاری شود و عده‌ای که نام خود را مسلمان گذاشته و مسئولیت این جنایت را بپذیرند، ناراحت می‌شوند یکی از این بعد که عده‌ای در مراسم عبادی کشته شده‌اند و دیگر اینکه به نام اسلام که دین رحمت است، چنین جنایتی رخ داده است و این چهره دینی باید در مناسبات فرهنگ ارائه شود و کتابخانه ملی می‌تواند در این راستا اثرگذار باشد.
نهاوندیان در ادامه یادآور شد: صالحی امیری شایسته تقدیر است و با توجه به اینکه دولت تدبیر و امید بر حرکت فرهنگی و تقویت مراکز فرهنگی تأکید خاصی داشته است، وی نیز در این مسیر حرکت کرده است و از سوی دیگر بودجه سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز دو و نیم برابر رشد داشته که سازمان‌های دیگر چنین امکان رشد را نداشته‌اند و فعالیت‌های خوبی نیز در همین راستا انجام شده و منابع کتابخانه‌ای رشد داشته است؛ از این‌رو خانم بروجردی نیز باید به همین نگاه فرهنگی را ادامه داده و این اقدامات مهم را به اطلاع اهل فرهنگ برساند.
وی گفت: چهره خانم بروجردی، برای فعالان فرهنگی و سیاسی ناشناخته نیست و آشنایی ما با این خاندان به سه دهه قبل برمی‌گردد و سرمایه فرهنگی که ایشان با خود دارند این پیشرفت‌ها ادامه خواهد داشت.
در ادامه این مراسم حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس جمهور نیز گفت: کتابخانه ملی یکی از مهم‌ترین نهادهای تمدنی جدید در کشور ماست و در کشور تاریخی بیش از هزار سال دارد و تاریخچه کتابخانه ملی تاریخچه یک ملت به شمار می‌آورد.
وی افزود: شناخته‌شده‌ترین رئیس کتابخانه ملی که از وزارت ارشاد به کتابخانه ملی آمد در این جمع نیست اما به وجودش افتخار می‌کنیم. وی شخصی فرهنگی و ارزشمند است که مسئولیت این سازمان فرهنگی را به عهده گرفت و سپس نام بجنوردی در تاریخ کتابخانه ملی خواهد ماند و امروز دایرةالمعارف اسلامی به برکت وجود وی در این تاریخ می‌درخشد.
آشنا ادامه داد: روزی وزیر فرهنگی به کتابخانه ملی آمد و امروز رئیسی از کتابخانه ملی به وزارت فرهنگی رفته است. در دوران سادگی صالحی امیری دو امر را تجربه کردیم که یکی از آنها تبدیل شدن به مؤسسه فرهنگی جدی بود و محلی برای حضور و ظهور بزرگان اندیشه و گفت‌و‌گوی ملی و جایی برای قدرشناسی از زحمت‌کشان فرهنگی بود.
وی در ادامه گفت: کتابخانه ملی بود که بسیاری از شخصیت‌های فرهنگی را از کنج عزلت خارج کرد. دومین وجه کتابخانه ملی توجه ویژه این سازمان به مسئله اسناد ملی و دسترسی آزاد به اطلاعات بود که بدون سازمان اسناد و کتابخانه ملی امکان‌پذیر نبود و اکنون در سایت آن نمایشگاه مجازی اسناد وجود دارد.
آشنا تصریح کرد: امروز با رئیس دیگر برای کتابخانه ملی همراه هستیم که تربیت شهیده بنت الهدی صدر است. نام شهید صدر در عراق را می شناسیم اما کمتر آشنایی با خواهر ایشان داریم. خانم بروجردی یک فعال سیاسی شناخته شده است، وی یک فعال اجتماعی مطرح پس از انقلاب است. بروجردی همسر شهید امیر معتمدی است و جامعه در بهره‌گیری از وجود وی ناکام ماند.
وی در ادامه بیان کرد: بروجردی پژوهشگر مطرح حوزه مطالعاتی زنان در کشور اسلام پژوه جدی یک مدیر صاحب سبک است. من خانم بروجردی را مادر ثمن‌های ایرانی می‌دانم؛ چرا که بیشترین تلاش را کرد تا سازمان‌های مردم‌نهاد شکل گیرد و امروز از ثمرات این تلاش‌ها بهره‌مند می‌شویم.

احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران در ادامه گفت: از من می‌پرسند اگر کتابخانه ملی خوب و ارزشمند است چرا مسئولیتش را نپذیرفتی؟ باید عنوان کنم، من توفیق نداشتم در حالی که همه شرایط برای آمدن فراهم بود. دوشنبه‌ای که استعفا کردم و طبق قانون روز پس از استعفا یعنی سه‌شنبه، باید بررسی و پذیرفته می‌شد یا نمی‌شد، اما بررسی آن را به تأخیر انداختند و پنجشنبه نیز حادثه تلخ پلاسکو رخ داد.

وی افزود: در چنین شرایطی که مهم‌ترین مسئله برای شهر تهران رخ داده بود، درست نبود که این مسئولیت را ترک کنم. وقتی به محل حادثه پلاسکو رفتم کسی آنجا نبود و از همانجا با استاندار و مسئولان دیگر تماس گرفتم و مسئولان این موضوع را پیگیری کردند و بسیاری از مراجع و مقام معظم رهبری پیام دادند.

مسجدجامعی ادامه داد: به همین دلیل ضرورت و وظیفه اخلاقی دیدم که برای دفاع از حقوق شهروندان تهران بمانم.

سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس پیشین کتابخانه ملی نیز در این مراسم گفت: کتابخانه ملی، سازمان خوب با نیروهای باانگیزه است و از ظرفیت‌های خوبی برخوردار است و نیروهای انسانی آن مهم‌ترین سرمایه است و من طی این سه سال تلاش کرد زحمات این عزیزان بیان و کرامت و منزلت آنها پاس داشته شود.

وی افزود: سخنی ندارم جز اینکه آنچه انجام شد، معامله‌ای با خداوند بود و بنای ارائه عملکرد و آمار ندارم. آنچه من امروز احساس می‌کنم اینکه طی سه سال فعالیت و مسئولیتم آنچه در توان داشتیم برای تعالی سازمان گذاشتیم و هیچ منتی بر کسی نداریم آنچه انجام شد وظیفه بود.

صالحی‌امیری ادامه داد: آنچه شاهدید محصول زحمات کارکنان و حمایت‌‌های دولت است که باید قدردان رئیس‌جمهور و اعضای دولت باشیم. خدا را شاکرم که بتوانیم امنیت قلم و بیان داشته باشیم و احساس کرامت کنیم و هنرمندان و اصحاب قلم، هنر و علم و دانش با نظام آشتی کنند و این سرمایه بزرگ در ادامه راه است. شما را دوست دارم و با شما خداحافظی نمی‌کنم و همکاری‌ها را ادامه خواهم داد.

غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی ایران نیز به فعالیت‌های صالحی امیری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت: افزایش مجموعه‌های کتابخانه ملی و سطح رفاهی همکاران به واسطه فعالیت‌های وی بوده است و طی مدیریت وی، این سازمان از جایگاهی برخوردار شد که با دوره‌های گذشته قابل مقایسه نیست.

وی ادامه داد: تشکیل شورای راهبردی یکی از اقدامات مهم وی بوده و بروجردی نیز از اعضای همین شورا است که به ریاست کتابخانه ملی انتخاب شده است. موضوعی نبود که به صالحی‌امیری اعلام کنیم و استقبال و حمایت و یا پیگیری نکند.

امیرخانی تصریح کرد: کتابخانه شخصی شیخ عباس محدث قمی در حال خرید بوده و یکی از اقدامات مهم در دوره صالحی امیری است که سبب شد از گزند دلالان و خروج این نسخ به خارج از کشور در امان بماند و امیدواریم مراسم رونمایی از آن به‌زودی انجام شود.

معاون کتابخانه ملی گفت: پیش از عید آقای صالحی امیری به من پیامی دادند که مجموعه 1200 نسخه خطی در نیویورک از سوی یک ایرانی ارمنی مقیم آمریکا که علاقه‌مند است این مجموعه را به ایران انتقال یابد، در حالی که در ایالات متحده مشتری خوبی دارد. و امیدواریم این مجموعه نیز با نگاه خوب دولتمردان انجام شود.

captcha