انقلاب فرهنگی؛ مبنای تحولی بنیادین در دانشگاه‌های کشور بود
کد خبر: 3592054
تاریخ انتشار : ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۴
حجت‌الاسلام کلانتری عنوان کرد:

انقلاب فرهنگی؛ مبنای تحولی بنیادین در دانشگاه‌های کشور بود

گروه دانشگاه: مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران، عنوان کرد: انقلاب اسلامی، تحولی بنیادین در همه بخش‌های کشور از جمله آموزش عالی به وجود آورد و انقلاب فرهنگی مبنای این تحول در دانشگاه‌های کشور بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در پی تعطیلی دانشگاه‌ها در سال 1359، شورای انقلاب طی ملاقاتی که با امام(ره) داشت، در بیانیه ۵۹/۱/۲۹ خود مقرر کرد که دانشگاه باید از حالت ستاد عملیاتی گروه‏‌های گوناگون خارج شود. در این بیانیه، 3 روز مهلت برای برچیده شدن دفا‌تر و تشکیلات گروه‏‌ها در دانشگاه‏‌ها تعیین و افزوده شده بود که امتحانات دانشگاهی باید تا ۱۴ خرداد به پایان برسد و از ۱۵ خرداد دانشگاه‏‌ها تعطیل و هرگونه اقدام استخدامی و مانند آن در دانشگاه متوقف گشته و نظام آموزشی کشور بر اساس موازین انقلابی و اسلامی طرح‌ریزی شود. پس از تعطیل رسمی دانشگاه‌ها، امام خمینی(ره) فرمانی مبنی بر تشکیل ستاد «انقلاب فرهنگی» صادر کرد. امام(ره) در روز اول اردیبهشت‌ماه در جمع اقشار مختلف مردم، دانشجویان عضو انجمن اسلامی دانشگاه‌ها و سازمان‌های دانشجویی مسلمان سراسر کشور طی سخنانی مهم روند انقلاب فرهنگی را شتاب بخشید و بر لزوم اسلامی شدن دانشگاه ها تاکید کردند. اکنون پس از گذشت 37 سال از آن تاریخ باید دید روند انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها چه سمت و سویی پیدا کرده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری ایکنا، به مناسبت سالروز اعلام انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها و در پاسخ به این پرسش که انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها از آغاز تا کنون چه روندی را طی نموده، اظهار کرد: بحث انقلاب فرهنگی که از ابتدای انقلاب اسلامی شکل گرفت، یکی از اهداف اصلی انقلاب به شمار می‌آمد، به این معنا که انقلاب اسلامی یک اتفاق و تحولی بنیادین در همه بخش‌های کشور از جمله آموزش عالی بود، بنابراین انتظار عمومی ملت ایران این بود که در آموزش عالی کشور نیز شاهد تحولی بنیادین و اساسی باشند؛ انقلاب فرهنگی پاسخگوی همین انتظار به حق ملت ایران بود.

وی افزود: تولد دانشگاه در ایران از همان آغاز بر مبنای یک تفکر غرب‌گرایانه و ضد فرهنگ اسلامی-ایرانی شکل گرفت، و دانشگاه را بر اساس مدل‌های غربی طراحی کردند. رضاخان هیئتی به آمریکا فرستاد تا یک دانشگاه طراحی کنند، هیئت مزبور به دانشگاه کلمبیا اعزام شدند و پس از مطالعه، طرح تاسیس دانشگاه در ایران را فرستادند. در این‌باره شخصی همچون سولیوان، آخرین سفیر آمریکا در ایران در خاطرات خود که به فارسی هم منتشر شده، عنوان می‌کند که دانشگاه‌های ایران، کپی‌ برداری از دانشگاه‌های فرانسه است. در حقیقت دانشگاهی که در ایران تاسیس شد، یک الگو و نمونه‌ای از دانشگاه‌های غرب بود، چنین دانشگاهی با باورهای اساسی ملت ایران که اکثریت مسلمان هستند و با فرهنگ بومی ملت ایران هم‌خوانی ندارد و این دانشگاه نمی‌توانست دستاورد قابل قبولی برای مردم ایران به همراه داشته باشد، چنین دانشگاهی در زمان رضاخان تاسیس شده بود و در زمان محمدرضا پهلوی هم توسعه پیدا کرد.

حجت‌الاسلام کلانتری ادامه داد: به فرموده حضرت امام(ره) این دانشگاه در حال نهادینه‌سازی فرهنگ غربی در ایران و به دنبال استحاله فرهنگی جوان ایرانی، نابود کردن باورها و فرهنگ اسلامی، از بین بردن حس خودباوری، ترویج وابستگی و توسعه غرب‌گرایی بود. این دانشگاه باید متحول می‌شد و متناسب با نیازهای انقلاب اسلامی کار خود را ادامه می‌داد، انقلابی که مردم برای آن سرمایه‌گذاری سنگینی کرده و عزیزان خود را فدای آن کرده بودند.

وی افزود: حضرت امام(ره) در پیام نوروزی خود در سال 1359 در یکی از بندها یادآور شدند که باید تحولی بنیادین در دانشگاه‌های کشور رخ دهد که پس از این رهنمود، انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها شکل گرفت و هدف اصلی آن این بود که دانشگاه از مسیری که طاغوت طراحی کرده و در صدد کمرنگ کردن باورهای دینی و بردن کشور به دامان غرب بود، خارج شود. در حقیقت انقلاب فرهنگی می‌خواست همه مسائل کشور را به اصالت‌های خودشان و باورهای بنیادین اسلامی برگرداند، دانشگاهی که بتواند درد کشور را درمان و متناسب با نیازهای حقیقی کشور و انقلاب نقش آفرینی کند.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران با اشاره به فعالیت‌های انجام شده طی سالیانی که از اعلام انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها می‌گذرد، اظهار کرد: در سال‌هایی که دانشگاه‌ها تعطیل شدند، تحول‌ها آغاز گردید و گام‌های بزرگی برداشته شد، از جمله اینکه جداول آموزشی دانشگاه‌ها متحول شد، رشته‌های جدید تاسیس و یا تعطیل شدند، متون آموزشی جدید طراحی شد، اساتیدی که با تمام وجود به دنبال غرب و غرب‌گرایی بودند کنار گذاشته و به دنبال آن به اساتید مومن، متعهد و انقلابی و متخصص این امکان داده شد که در دانشگاه‌ها حضور موثر و فعال داشته باشند. یکی دیگر از کارهای مهم انجام شده در آن ایام ریشه‌کن کردن گرو‌هک‌های محارب و معاند انقلاب و نظام اسلامی بود که در دانشگاه‌ها سنگر گرفته و به گفته امام(ره) دانشگاه را به اتاق جنگ خود تبدیل کرده بودند.

وی افزود: همچنین در همان دوران بخش‌هایی چون جهاد دانشگاهی در کشور تاسیس گردید، دروس معارف اسلامی در جدول آموزشی دانشگاه‌ها گنجانده شد، انتشارات سمت که عمده فعالیت آن تدوین کتب درسی در حوزه علوم انسانی است، شکل گرفت، گروه‌های معارف در دانشگاه‌ها توسعه یافتند، مرکز نشر دانشگاهی و دفتر همکاری‌های حوزه و دانشگاه شکل گرفت و ...

حجت‌الاسلام کلانتری خاطرنشان کرد: پس از بازگشایی دانشگاه‌ها، حضرت امام(ره) فرمودند انقلاب فرهنگی باید ادامه یابد، لذا این امر به حمدالله ادامه داشته و در گذر زمان گام‌های خوبی برداشته شده است. من به عنوان کسی که سال‌ها در دانشگاه‌ها تدریس داشته، کار فرهنگی کرده و حضور مستمر در دانشگاه داشته‌ام و تحصیل و تحقیق کرده‌ام، شهادت می‌دهم که دانشگاهی که ما امروز در کشور داریم، نسبت به دانشگاه پیش از انقلاب، به مراتب رشد، وسعت و عمق پیدا کرده و دانشگاه‌های ما در حوزه تولید دانش و اختراعات حرف برای گفتن دارند، اگرچه هنوز نتوانسته‌ایم به قله‌های دانش و به مفهوم واقعی دانشگاه طراز انقلاب برسیم، دانشگاهی که خروجی آن انسان‌هایی مومن، متعهد، دلسوز، متخصص و آگاه به مسائل داخلی و جهانی باشد و هنوز از این آرمان فاصله داریم، اما گام‌هایی که تا کنون برداشته شده، گام‌هایی بزرگ و بنیادین و همه جانبه‌ بوده است.

عضو شورای نمایندگان مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها تاکید کرد: اهداف انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها، اهداف بلندی است و خوشبختانه به بخش عمده‌ای از آن‌ها دست یافته‌ایم. پس از انقلاب دانشگاه‌های ما توسعه‌ای بسیار چشمگیر پیدا کرده‌اند که این امر دستیابی به اهداف را قدری مشکل کرده، بنابراین در راستای گام‌های برداشته شده، نیازمند تلاش بیشتری از سوی نخبگان، اساتید، صاحب نظران و پژوهشگران هستیم تا بتوان به اهداف مدنظر انقلاب اسلامی در دانشگاه‌ها دست یافت.

وی با اشاره به هجمه‌های فکری و فرهنگی که دشمنان به ملت ایران که در راس آن جوانان هستند، وارد می‌آورند و نقشی که مسئولان و مدیران فرهنگی در دانشگاه‌ها در این خصوص ایفا می‌نمایند، خاطرنشان کرد: اکنون شاهدیم؛ هجمه‌های فکری و فرهنگی که دشمن به کار بسته و در خط مقدم این جبهه دانشجویان و جوانان هستند، بسیار گسترده، همه جانبه و رنگارنگ است. حجم این تحرکات نسبت به سال‌های اولیه انقلاب چندین برابر شده و نیز ابزارهایی که برای ضربه زدن به فرهنگ اسلامی استفاده می‌کنند، به مراتب پیچیده‌تر، به روزتر و فوری‌تر شده است، اما این‌ها به این معنا نیست که مدیران و مسئولان دانشگاه‌ها‌، مسئولان فرهنگی دانشگاه‌ها، مسئولان نهاد رهبری در دانشگاه‌ها و تشکل‌های اسلامی در دانشگاه‌ها نیز منفعل هستند. آن قدرت خارق العاده‌ای که در درون نیروهای انقلابی نهفته است، آن قدر کارایی دارد که می‌تواند این هجمه‌ها را ناکام بگذارد، همان‌گونه که تا کنون این اتفاق افتاده است.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در پاسخ به این پرسش که آیا اکنون می‌توانیم بگوییم دانشگاه‌های ما اسلامی هستند؟ اظهار کرد: از جهت تعظیم و اقامه شعائر و فرائض اسلامی، در همه دانشگاه‌ها این مسئله رعایت می‌شود و می‌توان گفت بله، در این خصوص دانشگاه‌های ما اسلامی‌اند، اما در رسیدن به مرزهای دانش، هنوز به آن حد انتظار نرسیده‌ایم و از آن فاصله داریم.

وی افزود: در بحث منور شدن دانشگاه‌ها به نور ایمان تا حد خوبی پیش رفته‌ایم اما این باید بیشتر شود، همچنین در خصوص بومی سازی و اسلامی سازی علوم همچنان از چشم‌انداز مورد نظرمان عقب هستیم و نیاز است این امر پیگیری شود، این‌ها همگی حوزه‌هایی در دانشگاه‌هاست که در آن‌ها هنوز به وضع مطلوب نرسیده‌ایم، هرچند این مسئله را نیز نباید نادیده گرفت که تعظیم به شعائر دینی در دانشگاه‌های ایران پس از انقلاب، در مقایسه با دانشگاه‌های سایر کشورها و از همه مهم‌تر دانشگاه‌های کشورهای منطقه، همواره مورد توجه بوده است.

captcha