به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام و المسلمین حامد معرفت، معاون آموزش مؤسسه تمهید و مدرس مرکز تخصصی تفسیر صادقین(ع) امشب، 11 اردیبهشت در نشست «پوشش در ساختار قرآن» گفت: هر تولید علم و تغییر و تحولی که در جهان علمی رخ میدهد به علت تغییر و تحول در روش است لذا اگر بخواهیم خود را منحصر به یک روش کنیم این روش، کارآیی خود را از دست خواهد داد. وی افزود: علامه طباطبایی دانشآموخته حوزه است ولی چون روش قرآن به قرآن را برگزید تحولی در تفسیر ایجاد کرد و باعث افتخار برای نه تنها تشیع بلکه برای اسلام شد؛ ایشان روش قرآن به قرآن را تجلی داد و حرفهای جدیدی زد و امروز هم نباید در روش ایشان متوقف شویم.
معرفت با بیان اینکه روشهای قبلی غلط نیستند ولی نگاه جدید در روشمندی میتواند نتایج جدیدی برای ما ایجاد کند، اظهار کرد: همه اعتراف داریم که بحث پوشش از مشکلات اصلی اجتماعی در کشور است و متأسفانه بیحجابی در حال رشد است؛ ولی آیا مسئولان فرهنگی کشور و حوزه دست روی دست گذاشته و بی خیال بودهاند که ما به اینجا رسیدهایم؟ صادقانه بگویم اینطور نبوده ولی نتایج قابل قبولی نگرفتهایم و شاید علت آن این باشد که ما روش درستی انتخاب نکردهایم.
معرفت با بیان اینکه در صدر اسلام نیز پدیده بدحجابی وجود داشت، عنوان کرد: قرآن با کمترین مقاومت و مشکلی توانست بحث پوشش را در میان زنان در آن زمان جا بیندازد و وقتی آیه حجاب نازل شد از فردای آن بانوان حجاب را پذیرفته و رعایت کردند و کاملا تسلیم این مسئله بودند ولی آیا این موضوع اتفاقی رخ داد که البته این طور نبوده است و قرآن طی یک فرایندی این مسئله را حل کرد.
وی با بیان اینکه ذات تغییر و تحول در جامعه گام به گام و آرام آرام است و ابتدا باید زیربنا را درست کنیم، اظهار کرد: مدنی بودن آیه پوشش این پیام را دارد که خداوند در سورههای مکی در مورد پوشش سخنی نگفته البته این دلیل بر بیاهمیت بودن این موضوع نبوده ولی تعمدی از سوی خداوند در کار است و خداوند ابتدا اعتقادات را در سور مکی بیان و سپس احکام را نازل فرموده است.
این محقق و مدرس حوزه علمیه بیان کرد: در یک نگاه ساختاری به قرآن در موضوع پوشش ملاحظه میشود که تأخیر در طرح حکم حجاب یک حکمتی داشته است که باید براساس این حکمت بتوانیم نتایجی برای امروز بگیریم.
معرفت ادامه داد: طرح پوشش در مدینه این پیام را دارد که حکم پوشش زمینه فرهنگی و اعتقادی لازم دارد و مانند نماز و انفاق نیست که بدون مقدمه ایجاد شده باشد لذا انفاق و نماز از همان ابتدا در مکه مطرح شد و روزه نیز در زمره همین موضوعات است.
وی افزود: قبل از آیه عمومی پوشش، «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا»؛(59 احزاب) قرآن ابتدا سراغ احکام مختص زنان پیامبر رفته که از قضا احکام دشوارتری نیز هست زیرا اگر مسئولان حکومتی و وابستگان آنان از لحاظ فرهنگی و یا اقتصادی در فساد باشند کنترل سایر افراد جامعه دشوار است.
معرفت با اشاره به مقدمات و زمینههای لازم برای رواج حکم پوشش به آیه شریفه «إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا»(35 احزاب) تصریح کرد: براساس این آیه، مخاطب آیه پوشش هر زنی در روی کره زمین و زنان یهودی و مسیحی نیست بلکه زنان مومنین هستند یعنی ابتدا باید تعریف قرآن از مؤمن را مشخص کنیم تا این حکم را بتوانیم بر آن جاری کنیم.
وی افزود: خداوند در این سوره(احزاب) شاخصههای مطلوب مومنان را در آیه 35 بیان و فرموده است؛ در این آیه 10 شاخصه برای افراد مومن بیان شده بنابراین در جامعه ایمانی ده زمینه برای پوشش مطرح است یعنی اگر در جامعهای حافظین فروجهم، راستگویی و صداقت و ... نباشد و دروغ حرف اول را بزند نمیتواند زمینه اصلی برای این باشد که پوشش به نتیجه برسد از این رو باید این 10 شاخصه به حدی از استاندارد برسد تا بتوان پوشش را با کمترین مقاومت در جامعه نهادینه کنیم.
معرفت عنوان کرد: اگر در این 10 شاخصه جامعه اصلاح نشده باشد، مطمئنا در بحث پوشش به اهداف مورد نظر خود نخواهیم رسید.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام و المسلمین محمدمهدی کافی، مدیر مرکز تخصصی تفسیر صادقین(ع) گفت: پوشش از ضروریات دین و واجب شرعی است و آثار حجاب در بعد مثبت و منفی آن در جامعه واضح و آشکار است.
وی با بیان اینکه آثار مثبت آن در صورت وجود حجاب و آثار منفی در صورت نبود حجاب، کاملا آشکار است تصریح کرد: ما در نظامی اسلامی قرار داریم و بعد از انقلاب با وجود تبلیغات منفی سنگینی که علیه دین صورت گرفت حجاب جا افتاد ولی مجددا روز به روز کمرنگ و به معضل اجتماعی در جامعه تبدیل شده و خیلی از مسایل و مشکلات اجتماعی نیز ناشی از این موضوع است.
کافی عنوان کرد: باید با تحقیقات علمی این واجب و ضروری دین را بیشتر مورد توجه قرار دهیم تا در جامعه پررنگتر شود.