وی افزود: اقوام موسی و لوط و عاد چون سرکشی از دستور انبیاء و فرمانهای الهی داشتند سرانجام به عذاب الهی گرفتار شدند.
این مرجع تقلید با طرح این سؤال که چرا داستان موسی(ع) صد بار در قرآن آمده است، تصریح کرد: مصر یک کشور پهناور و سابقهداری از یکطرف بود و در راس حکومت آن نیز شخص مقتدری مانند فرعون بود و بخشهای اقتصادی آن نیز به کیاست قارونی اداره و نیرنگهای سیاسی نیز توسط هامان اداره میشد، بنابراین این کشور دارای قدرتهای سیاسی و اقتصادی و ... بود لذا به ماجرای موسی و فرعون در قرآن بسیار پرداخته شده است.
آیتالله جوادی آملی عنوان کرد: تنها کسی که قوانین سیاسی و حقوقی و اجتماعی و ... را در مصر تدوین میکرد فرعون بود که ادعای ربوبیت داشت و امروز نیز دنیای غرب نیز به این مسئله مبتلاست.
وی با بیان اینکه برای تنظیم حقوق در روابط بشری مواد، مبانی و منابع حقوقی لازم است بیان کرد: مواد از مبانی و مبانی نیز از منابع گرفته میشود و عدل کلید همه این مبانی حقوقی مانند مساوات و عدم دخالت و ... است که تا اینجا مسئله مشترک میان کشورهای اسلامی و غیراسلامی است.
این مفسر قرآن با بیان تعریف عدل و اینکه عدل کلید مبانی است که مشترک میان مومنان و موحدان است گفت: عدل یعنی «قرار گرفتن هر شیء در جای خود»؛ مخالفت ما با کافران این است که ما میگوییم جای اشیاء را اشیاءآفرین و جای اشخاص را اشخاصآفرین مشخص میکند ولی آنها میگویند ما این ها را تعیین میکنیم و این دعوای ربوبیت است؛ آنان میگویند شراب و شیره هر دو از انگور است و حلال ولی ما میگوییم خدا فرموده که شراب حرام است.
آیتالله جوادی آملی عنوان کرد: همین داعیه فرعونی در نظام غرب نیز وجود دارد؛ او صریحا میگفت من پروردگار اعلی هستم و غرب نیز میگوید دنیا باید با قانون ما اداره شود که ادعای ربوبیت است.
این مفسر قرآن تصریح کرد: میگویند در فلسطین اگر این طور شد و از خودشان دفاع کردند حقوق بشر آسیب دید و اگر در یمن مظلومان کشته شدند عین حقوق بشر است بنابراین امروز ما هم گرفتار فرعون هستیم.
وی با اشاره به تفاوت میان حکمت عملی و نظری افزود: عالمی داریم که صددرصد مسئله برای او روشن است و بیراهه می رود زیرا علم او موجب عمل نیست بلکه عقل است که ما عبد به الرحمان و هدایتگر انسان به بهشت است بنابراین میان عقل نظری و عملی هیچ ارتباطی وجود ندارد و کسی که عقل عملی او از کار افتاده است ویلچری است و آیه و روایت نیز در او اثر ندارد زیرا اینها را خوانده و در مورد آن کتاب هم نوشته است.
وی تاکید کرد: حوزه و دانشگاه و جامعه با عقل عملی اصلاح و اداره خواهد شد وگرنه عقل نظری به تنهایی کارآیی ندارد.