به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) خانه امام حسن عسکری(ع) در سامرا زیرزمینی دارد که در روزهای گرم سال امام هادی(ع) و امام حسن عسکری (ع) در این محل به عبادت می پرداختند. اصطلاحاً این محل را سرداب می گویند. حضرت مهدی(عج) قبل از غیبت نیز در این محل دیده شدهاند و علت معروف شدن این محل به سرداب غیبت به همین دلیل است.
البته برخی از مخالفان و دشمنان تشیع این ادعا را به تشیع نسبت می دهند که شیعه معتقد است این سرداب محل پنهان شدن و سپس غیبت امام زمان(عج) است. شبهه های مختلفی از سوی دشمنان شیعه در خصوص این سرداب در طول تاریخ مطرح شده است از قبیل اینکه شیعیان روزهای جمعه با اسب و شمشیر جلوی این سرداب می روند و از حضرت مهدی(عج) می خواهند بیرون بیایند و ظهور کنند (در حالی که شیعه معتقد به ظهور حضرت در مکه و کنار کعبه معظمه است) در طول تاریخ علمای مطرح شیعه به شدت با اینگونه شبهه ها و تهمت ها مقابله کرده اند.
آنچه مسلم است و از سوی علمای شیعه به صورت قطعی
مورد تأیید است این است که این سرداب محل عبادت دو امام یعنی امام هادی(ع) و امام
حسن عسکری(ع) بوده و امام زمان (عج) نیز در این مکان حضور داشته اند.
در طول تاریخ اسلام این مکان بسیار مورد توجه بوده و برای اولین بار در زمان یکی از خلفای عباسی مرمت شد. مرمت و بازسازی این سرداب بارها صورت گرفته و در آن آثار ارزشمندی از منبتکاری و کاشیکاری و سایر هنرهای معماری به کار رفته است. از جمله این اشیا، درِ چوبی نفیسی است که از دوران خلافت عباسیان به جای مانده است و از ویژگیهای هنری و تاریخی ارزشمندی برخوردار است. این بخش دارای چهارچوب چوبی درب منبت کاری شده ومزین به آیاتی از قرآن کریم متعلق به بیش از 800 سال پیش است، و دارای انواع کاشیهای قدیمی است که به علت اندازه بزرگ هیچ مشابهی در حرمهای مطهر دیگر ندارند.
در بمب گذاری حرم امامین عسکرین در
سال 1386 نیز این سرداب آسب دید که به همت ستاد بازسازی عتبات عالیات مرمت و طرح
توسعه آن اجرا شد. که با توسعه این بخش و اضافه شدن صحنی در کنار سرداب امکان
اقامه نماز و عبادت برای زائران این حرم مطهر فراهم شده است.
این سرداب، امروز در ضلع شمال غربی صحنهای عسکریین
علیهمالسلام و در پانزدهمتری بقعه و حرم مطهر قرار دارد. این صحن، به طول شصت و
عرض بیست متر و دارای ایوان و شبستان است. روی سرداب، مسجدی وجود دارد که به مسجد
صاحب مشهور است. بر فراز سرداب،
گنبدی کاشیکاری قرار دارد. در مدخل ورودی سرداب نیز دری نصب شده و پشت آن، اتاق
کوچکی به طول 2 متر و عرض 5/1 متر وجود دارد که محل عبادت امامین عسکرین (ع) بوده
است.