حجتالاسلام والمسلمین سید علی قاضی عسکر نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی در آستانه رویداد بزرگ انتخابات در کشور در گفت وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) به تحلیل و بیان دیدگاه اسلام در خصوص انتخابات پرداخت و عنوان کرد:اولین نکته قابل توجه این است که همه باید بدانیم خداوند تعیین سرنوشت را به خودمان واگذار کرده است، انسان برخلاف سایر موجودات آفریده شده دارای اختیار است. ما فرشتگانی را می بینیم که یک زندگی برای آنها طراحی شده و براساس همان جبری که وجود دارد زندگی میکنند. حیوانات و جمادات نیزهمین گونهاند ولی وقتی که به انسان میرسد او را مختار گذاشته اند «اما شاکرا و اما کفورا» خواست مسیر حق را انتخاب کند خواست مسیر باطل را .
وی ادامه داد: از سوی دیگر در فرهنگ دینی خود آیات و روایاتی داریم که تصریح به این موضوع دارد که «ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم» یا در این آیه شریفه که می فرماید: «وَ مَن یُشاقِقِ الرَّسُولَ مِن بَعدِ ما تَبَیَّنَ لَهُ الهُدی وَ یَتَّبِع غَیرَ سَبِیلِ المُؤمِنِینَ نُوَلِّهِ»یعنی هرآنچه را که خودش می خواهد ما همان را برای او مقدر می کنیم و بر سرنوشتش دخالت می دهیم . اگر کسی طالب سعادت و علاقمند است که سرنوشت خوبی داشته باشد نمی تواند نسبت به آنچه که در پیرامونش می گذرد بی تفاوت باشد . انتخابات یکی از این نمونه ها است که به سرنوشت انسان ها و کشور ارتباط دارد و حتما باید افراد از دو منظر احساس مسئولیت کنند یکی به عنوان یک تکلیف شرعی و الهی و دوم به عنوان یک تکلیف ملی. یعنی حتی کسانی که ممکن است با اسلام و انقلاب روی خوشی نداشته باشند یا جزو پیروان ادیان دیگر باشند ولی در این کشور زندگی می کنند باید نسبت به این مسئله مهم احساس مسئولیت کنند زیرا اگر درست انتخاب کنند مسیر، مسیر عزت و سربلندی است و اگر خدای ناکرده اشتباه کنند آنها هم در زندگی مادی دچار مشکل می شوند .
حجت الاسلام قاضی عسکر تصریح کرد: کسی که مسلمان و پیرو دستورات دینی است اگر درست انتخاب کند حاکمیت ارزش های دینی را در پی خواهد داشت و اگر خدای ناکرده غلط انتخاب کند مسیر به بیراهه خواهد رفت . البته ممکن است برخی افراد تحقیق کرده و با اهل فن مشورت وگفتوگو داشته باشند و مسیری را براساس آن انتخاب کنند، آنها مقصر نیستند و نزد خدا ماجورند و اگر اشتباه انتخاب کرده باشند مورد مجازات خدا قرار نمی گیرند ولی کسی که آگاهانه مسیر غلط را انتخاب می کند هم به کشور و هم به خود لطمه زده و هم در آینده باید پاسخگو باشد، مردم باید به این محور اصلی توجه کنند . امام امت (رض) در سخنان، پیام ها و وصیت نامه سیاسی الهی شان می فرمایند: شرکت در انتخابات یک تکلیف است ما چگونه می توانیم در انتخاب دومین شخص کشور شرکت نکرده و بی تفاوت باشیم در حالی که بسیاری از مسائل کشور در اختیار او است و او باید در آینده راجع به سیاست، اقتصاد، تعامل مردم با یکدیگر و سایر اموری که به رئیس جمهور محول شده است تصمیم گیری و اقدام کند.
وی عنوان کرد: همین مطالبی که شما در رسانه ها منعکس میکنید و می گویید مشکل کشور اشتغال، بیکاری، مسایل اقتصادی، فرهنگی و ... است همه اینها را یک فرد موفق می تواند سامان دهد و کار را جلو ببرد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه به جایگاه مردم سالاری دینی و تأثیر انتخابات در این امر پرداخت و عنوان کرد: یکی از افتخارات و ثمرات انقلاب ما مردم سالاری دینی است که در کشورمان محقق شده است و بسیارهم اهمیت دارد. شرایط قبل از انقلاب اسلامی را مردم به خوبی به یاد دارند، حال به یک نظامی رسیده ایم که مرتب انتخابات برگزار می کنیم و این خود مردم هستند که انتخاب می کنند. زمانی مقام معظم رهبری فرمودند من به عنوان رهبر یک رای دارم و هر کدام از آحاد ملت هم یک رای دارند یعنی اگر وقتی مثلا یک عدد رای بالا و پایین شود ممکن است در انتخاب افراد موثر باشد، ما نمی گوییم چون آن یک رای برای رهبری است پس ارزشش خیلی بالاتر است. مردم سالاری دینی برای ما افتخار بزرگی است که باید آن را پاس بداریم و نگذاریم که این موقعیت از دست برود.
مشارکت در انتخابات آبرورداری برای اسلام است
وی به عواقب پایین بودن مشارکت مردم در انتخابات نیز اشاره و اظهار کرد: اگر مشارکت عمومی در انتخابات بالا باشد دنیا به ما نگاه دیگری خواهد داشت. اگر مشارکت بالا باشد دشمنان مایوس می شوند و اگر مشارکت پایین باشد طمع خواهند کرد نه به این معنا که بگوییم سریع جنگ راه می اندازند و یا کاری می کنند، نه. احساس می کنند دلایلی وجود دارد که افراد شرکت نکرده اند و برای زخم زدن به کشور طمع و برنامه ریزی می کنند. نکته دوم این که شرکت گسترده مردم موجب آبرو برای اسلام و نظام اسلامی می شود. ما باید به این دو نکته توجه کنیم. در روز 22 بهمن نیز که خود شما همواره حضور دارید و گزارش می دهید وقتی که جمعیت به صورت گسترده شرکت می کنند همه مواضع در خارج به نفع کشور است و می گویند که بعد از 38 سال هنوز چقدر مردم انقلاب شان را دوست دارند که می آیند و در راهپیمایی شرکت می کنند. بنابراین تاکید می کنم هرچه مشارکت بالاتر باشد موفقیت ما بیشتر می شود.
وی به تشریح دیدگاه مقام معظم رهبری در خصوص انتخاب کاندیدای اصلح پرداخت و عنوان کرد: رهبری به بینش و تشخیص مردم احترام می گذارند. میفرمایند من نمی گویم به چه کسی رای بدهید، آنچه که در درجه اول برای من مهم است مشارکت عمومی است هرچه این مشارکت بیشتر باشد رهبری خرسند تر و خوشحال ترند و باعث آبرو برای کشورخواهد بود. لذا نتیجه بگیریم که تمام مردم با هر سلیقه و گرایشی باید احساس مسئولیت کنند و بدانند حضور گسترده در انتخابات باعث قوت کشور و تقویت بنیه های اجتماعی و قدرت سیاسی ما در سطح بین الملل خواهد شد . ضمن اینکه بالا بودن مشارکت عمومی پشتوانه ای برای مسئولان اجرایی است که بتوانند درست تصمیم بگیرند .
قدرت در اسلام به عنوان یک تکلیف مطرح است
حجت الاسلام قاضی عسکر ادامه داد: نکته دوم و خیلی مهم این است که اساسا قدرت در نظام اسلامی به چه معنا است آیا واقعا مانند کشورهای دیگر که افراد پول خرج می کنند و از راه درست و غلط تلاش می کنند تا به قدرت برسند آیا در دین مقدس اسلام نیز همین گونه است؟ می خواهم عرض کنم نه. قدرت در اسلام به عنوان یک تکلیف مطرح است . شما در نهج البلاغه می بینید، امیر المومنین می فرمایند: «لولا حضور الحاضر و قیام الحجة بوجود الناصر و ما اخذ اللّه على العلماء ألاّ یُقارّوا على كِظّةِ ظالم و لا سَغَبِ مظلوم لألقَیتُ حَبلَها على غارِبها و لسقیتُ آخرها بكأس اوّلها» دو عامل باعث شد که امیرالمومنین خلافت را بپذیرند یکی حضور گسترده مردم در صحنه و درخواست پذیرش خلافت از ایشان یعنی امیرالمومنین را انتخاب کردند دوم آن پیمانی که خداوند از علما و دانشمندان گرفته است که در برابر شکم بارگی ظالم بایستند و از مظلوم دفاع کنند. حضرت میفرمایند: اگر اینها نبود من افسار خلافت را روی دوش شترش می گذاشتم تا درخانه هر کس می خواهد زانو بزند و همچنین خطاب به دنیا می فرمایند: برو دیگری را بفریب علی را نمی توانی بفریبی .
وی به نمونه دیگری در اسلام از قدرت اشاره کرد و گفت: یک نمونه دیگر در ذیقار است که وقتی ابن عباس می آید و می گوید من دیدم که حضرت نشسته و کفش هایشان را وصله می زنند به امیر اموالمومنین عرض کردم آقا جان مردم توقع دارند این وقتی که شما می گذارید برای یک کار مهم تری استفاده کنید . حضرت کمی مکث و صبر کردند تا کارشان تمام شد و کفش ها را کنار هم قرار دادند و فرمودند: این دو لنگه کفش چقدر می ارزد؟ گفتم ارزشی ندارند گفتم کمتر از یک درهم. آنجا باز می فرمایند: این دو لنگه کفش در نظر من از حکومت کردن بر شما ارزشش بالاتر است «إِلَّا أَنْ اقیم حقاً او ابطل باطلاً »، مگر اینکه بتوانم حقی را اقامه کنم و یا باطلی را ابطال کنم. از سوی دیگر ما در روایات داریم که «مَلْعُونٌ مَلْعُونٌ مَنْ تَرَأَّسَ» کسی دنبال ریاست طلبی است مورد طرد و لعن الهی قرار می گیرد، کسی که می خواهد به قدرت برسد و از قدرت سوء استفاده کند .
اگر دنبالتان هم آمدند نباید خود را به دیگران عرضه کنید
سرپرست حجاج ایرانی به بیانات امام راحل نیز در این خصوص اشاره و اظهار کرد: در بیانات حضرت امام امت (ره) آمده است اگر شما شایستگی های لازم را دارید و می توانید به مردم خدمت کنید خودتان را باید عرضه کنید و اگر دارای شایستگی های لازم نیستید اگر دنبالتان هم آمدند نباید خود را به دیگران عرضه کنید بنابراین اگر انسان آن شایستگی ها را که اشاره شد دارا باشد به عنوان یک تکلیف شرعی خود را عرضه می کند. اگر این گونه باشد دیگر بحث دنیا طلبی و دنیا خواهی و امثال این موارد در کاندیدا شدن مطرح نمی شود. اصلا چه ارزشی دارد، حساب کنید چهار سال این مسئولیت سنگین به دوش افراد گذاشته می شود از آن لحظه ای که انتخاب می شود تمام بار مسئولیتی که در جامعه وجود دارد روی دوش او قرار داده می شود و لذتی هم از این دنیا نمی برد این چه لذتی است که انسان همواره گرفتار مشکلات و مسائل باشد و فردای قیامت هم بگویند «وقفوا» و مسئول بیاید لحظه لحظه را جواب دهد و هزاران سئوالی را که طبیعتا برای یک حاکم اسلامی مطرح است از او سوال کنند. ما باید این ارزش ها را در جامعه احیا کنیم . یعنی به گونه ای باشد که واقعا تمام کسانی که می آیند و خود را برای یک مسئولیت بزرگی مانند ریاست جمهوری عرضه می کنند شایستگی های لازم را داشته باشند، واقعا با اخلاص بیایند دنبال دنیا، مطامع دنیا، شهرت، قدرت و امثال اینها نباشند. در بحث انتخابات از منظر اسلام باید به همه این موارد توجه کنیم و بدانیم این تکلیف شرعی است وکسانی که شایستگی لازم را دارند باید وارد عرصه شوند .
وی در پاسخ به این سؤال که شخصی که خود را عرضه می کند باید چه ویژگی هایی داشته باشد و اسلام در این زمینه چه توصیه هایی دارد؟ گفت: نکته ای که اسلام در موضوع انتخاب افراد بسیار مورد توجه قرار داده است بحث شایسته سالاری است. در امامت هم ملاک انتخاب به این دلیل است که آن بزرگواران جامع یک سلسله ویژگی ها هستند که می تواند برای مدیریت و اداره جامعه مفید باشد و مردم را به هدفی برساندکه اسلام از آفرینش در نظر دارد.
در بحث شایسته سالاری یکی خود فرد است که احساس می کند می تواند جزو بهترین ها باشد ولی وظیفه مردم نیز انتخاب بهترین ها است . شش کاندیدا را شورای نگهبان بر اساس ملاک هایی که داشت انتخاب و به عنوان افراد صالحی که شایستگی دارند معرفی کرد اما مردم نیز وظیفه دارند که تحقیق کنند و فردی را که اصلح و شایسته تر است و بهتر می تواند امور کشور را اداره کند انتخاب کنند. در روایتی دارد که اگر کسی فردی را برای کاری انتخاب کند و بداند که شایسته تر از او وجود دارد و آن فرد بهتر را انتخاب نکند به خدا، پیغمبر و مومنین خیانت کرده است و این تعبیر عجیبی است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: در سیره علوی نیز حضرت همین شیوه را دقیقا به کار می گیرند . در زمانی که محمد بن ابی بکر والی مصر است، فرد خوبی که از اصحاب امیر المومنین بود و حضرت هم برای او خیلی احترام قائل بود ولی وقتی احساس کردند که مالک اشتر از او قوی تر و بهتر است فرمودند: که ابی بکر شما بیایید و مالک اشتر برود و والی مصر شود و آنجا را اداره کند. این برای ما یک ملاک است و آن فرد هم با ملاک هایی که قبلا عرض کردیم طبیعتا باید بپذیرد و نمی تواند نه بگوید. اگر واقعا دید که بهتر از او هست کار را به او واگذار کند چرا که این مسئولیت برای خدمتگزاری به مردم و هدایتگری امور به مسیر صحیح است، اگر نسبت به فرد دیگری ضعیف تر است و کار را به او واگذار نکند امور مردم فشل خواهد شد، لذا به نظرم اسلام مترقی ترین روش را در این مسئله مطرح کرده است.
قایضی عسکر افزود: برای فردی هم که منتخب مردم می شود اسلام ملاک هایی قرار داده که مهم است. یکی از ملاک ها بحث دانایی است. قرآن در جریان حضرت یوسف می فرماید: «اِجعَلني علي خزائن الارض انّي حفيظ عليم» یعنی دو ویژگی علیم و حفیظ بودن را ذکر میکند.در بحث دانایی، هر فردی باید به عنوان کسی که می خواهد جامعه را مدیریت کند از دانش لازم برخوردار باشد و اگر این دانش را نداشته باشد چگونه می تواند جامعه را اداره کند. امروز جهان رو به جهش علمی است، زمانی بود که علم آرام آرام رشد می کرد ولی الان دنیا با جهش علمی روبرو است باید فرد اطلاعات فراوانی داشته باشد، جهان را بشناسد و با مسائل بین المللی آشنایی کامل داشته باشد. این بحث فقط دراین حوزه مطرح نیست بلکه در حوزه های دیگر مانند اقتصاد هم مطرح است . بالاخره رئیس جمهور باید مسائل اقتصادی را بررسی کند و مسائل فرهنگی را سامان دهد، آشنایی او با اسلام لازم است. در همین بحث بانکداری اسلامی اینکه ربا در جامعه نباشد، در بانکها ربا نباشد، گردش مالی چگونه باشد، در بحث مسائل فقهی، در بحث کسب و کار مردم و رونق دادن به آن در جامعه در عین سازگاری با مبانی شرعی و موارد دیگر نیاز به دانش خیلی زیادی دارد .
وی همچنین عنوان کرد: نکته دوم بحث امانت داری است. این امانت را مردم به او می سپارند و در مجلس سوگند یاد می کند که امانت دار خوبی برای مردم باشد. البته بنده مضمون آن را بیان می کنم. باید با ویژگی های امانتداری هم آشنا و توجه داشته باشد میلیاردها دلار پول زیر دست او می آید. چگونه این پول باید هزینه شود، آیا این پول برای همه مردم است، آیا باید برای سراسر کشور هزینه شود یا در یک نقطه خاص . آیا اطرافیانی که در کنار او هستند حق دارند از این پول استفاده کنند؟ ما سیره پیامبر، امیرالمومنین و ائمه معصومین را خوانده ایم. امیر المومنین با برادرش عقیل چگونه عمل می کرد و اجازه نمی داد بیش از آنچه که حق او هست به او داده شود .
شهادت می دهیم که ائمه سیاستمدارترین مردم زمان خود بودند
قاضی عسکر در خصوص سیاست مداری هم گفت: نکته سوم و بسیار مهم موضوع مدیریت است که به سیاست مدار بودن تعبیر می کنیم. در زیارت جامعه داریم که «وساسه العباد» یعنی شهادت می دهیم که ائمه سیاستمدارترین مردم زمان خود بودند، سیاست یعنی مدیریت درست. در روایات نکات قشنگ و زیبای فراوانی داریم از یک طرف می گوید کسی که مدیریت صحیح دارد (تعبیر حسن التدبیر است) حکومتش استمرار پیدا می کند و از آن طرف می فرماید (سُوءُ التَّدبيرِ سَبَبُ التَّدميرِ) کسی که جامعه را بد مدیریت می کند باعث فروپاشی آن جامعه می شود.تقوا هم بحث بسیار مهمی است یعنی صادق بودن و حرف درست با مردم زدن.
وی تصریح کرد: کسی که می خواهد فرد اصلح را انتخاب کند باید این ویژگی ها را لحاظ کند. البته مواردی هم ممکن است که در روایات به آن تصریح نداشته باشیم ولی ما به عنوان پیرو پیغمبر، سنت پیغمبر و ائمه مدنظر قرار دهیم. امروز در ارتباط با رهبری جامعه به عنوان مدیر اصلی که می خواهد جامعه را با درایت اداره و رهبری کند باید این هماهنگی اتفاق بیفتد، فردی که می خواهد نفر دوم کشور باشد باید این هماهنگی وجود داشته باشد تا با همبستگی، همکاری، همراهی و با سرعت بیشتر کارها پیش برود و آینده روشنی برای مردم رقم زده شود .بحث دیگر زمان شناسی است «العالم بزمانه لا تهجم علیه اللوابس» کسی که زمان شناس باشد اشتباهات بر او هجوم نمی آورد . این مسئله مهمی است باید سیاست های بین المللی را شناخت . مثلا رئیس جمهور جدید امریکا چه نقشه ای برای منطقه خاورمیانه دارد، کشورهای اروپایی چه طرحی برای این منطقه دارند، مسائلی که الان در عراق اتفاق می افتد و اینها در صدد هستند منطقه ای را در شمال عراق جدا کنند، همان کاری که در جریان پدید آوردن اسرائیل و به رسمیت شناختن رژیم اشغالگر قدس انجام دادند دوباره می خواهند اینجا انجام دهند، حکومت مردمی در سوریه را ساقط کنند و به جای آن عناصری را بیاورند که بی رحم و تروریست هستند، سر می برند و انسان ها را زنده زنده می سوزانند، از اینها حمایت می کنند و کمک مالی می دهند و امثال این موارد . کسی که مسائل بین المللی در ابعاد مختلف را نشناسد چگونه می تواند جامعه را اداره کند.
نکته دیگر بحث سعه صدر است «آله الرّياسه سعه الصّدر» ما از منظر دین صحبت کرده و برای همه کاندیداها احترام قائل هستیم. کسی که می خواهد جامعه را ریاست و مدیریت کند حتما باید سعه صدر داشته باشد . مالک اشتر از جایی عبور می کرد جوانی به او اهانت کرد ولی او انتقام نگرفت به مسجد رفت و دو رکعت نماز بجای آورد و برای او دعا کرد تا به راه راست هدایت شود چرا که اشتباه کرده و نفهمیده است. به امام سجاد(ع) اهانت می کنند و حضرت به درب منزل فرد اهانت کننده می رود و به او می فرماید: مواردی را که من نسبت داده ای اگر در من است خدا مرا ببخشد و اگر در من نیست خدا تو را ببخشاید. مگر می شود انسان بخواهد مدیریت کلان داشته باشد و خیلی کوته بین باشد.
قاضی عسکر عنوان کرد: غصه ای که همیشه داشته و دارم این است که مردم ما گاهی تصورشان این است بحث مدیریت مربوط به غربی ها است و آنها آورده اند در حالی که مدیریت در اسلام موارد بسیار زیادی را دارد و در قرآن و روایات هم ملاحظه می شود. ما اگر بخواهیم مدیریت اسلامی را تعریف کنیمنیازی به الگوهای غربی نداریم، حتما باید از قرآن و روایات الهام بگیریم تا بتوانیم بر اساس آن مسائل مدیریتی خود را حل و فصل کنیم. یک نمونه آن عهد نامه مالک اشتر است، نامه53 نهج البلاغه که به عنوان اولین منشور حکومتی در سازمان ملل ثبت شد بهترین دستورالعمل برای حکومت مردمی و دینی است. از جمله موارد دیگر اینکه قدرت او را عوض نکند. اینها تعابیری است که امیر المومنین در نامه 53 دارند این که آدم ترسویی نباشد و در مقابل تهدیدات دشمن کم نیاورد، سستی نکند و بسیار پرتلاش باشد. در همین نامه 53 دارد که کار امروز خود را همین امروز انجام دهد و اهل نظم و برنامه باشد. ما معتقدیم هر کسی که کاندیدای مقام ریاست جمهوری می شود باید بجای حرف زدن برنامه ارائه دهد «وَ نَظمِ اَمْرِکُم». امیرالمومنین در وصیت نامه خود دارند که شما باید کارهایتان روی نظم و برنامه باشد . آینده نگر باشید و امروز را نبیند . اکنون در کشور آینده نگری بحث مهمی است، تعبیر این مسئله را در روایات تحت عنوان حزم یعنی دور اندیشی و آینده نگری داریم . تعداد زیادی از نسل جوان امروز به جایی رسیده اند که باید شغلی داشته باشند اگر من سرمایه گذاری نکنم و فقط بخواهم روزمره آنها را تامین کنم طبیعی است که بیکاری افزایش یافته و مشکل فقر و محرومیت به جامعه رسوخ می کند ولی اگر به صنایع مادر توجه و به جای شغل مقطعی شغل پایدار ایجاد کردم آنگاه می توانم در آینده مطمئن باشم کسی که فارغ التحصیل می شود می تواند در رشته خود یک کار آبرومند پیدا کند . اگر می خواهیم برای ازدواج برنامه ریزی کنیم اگر از اول روی آن حساب باز نکنیم یک باره با موجی مواجه خواهیم شد که نمی توانیم آن را مدیریت کنیم و تبعاتش جامعه را گرفتار خواهد کرد. این نکات بسیار مهم را مردم باید در انتخاب مورد توجه قرار دهند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه به اخلاق در انتخابات و اخلاق انتخاباتی هم اشاره و عنوان کرد: این نکته اهمیت دارد و باید مردم به آن توجه داشتهو کاندیداها نیز نسبت به آن حساس باشند. ما که می خواهیم به جامعه خدمت کرده و نابسامانی ها را سامان دهیم ، مشکلات را حل کنیم و ناهنجاری ها را به هنجارهای صحیح تبدیل کنیم بنابراین یک هدف مقدس داریم و در اهداف الهی و مقدس نباید از وسیله های نامقدس استفاده کنیم . حرف مارکسیست ها یادتان هست که هدف وسیله را توجیه می کند، در اسلام چنین چیزی وجود ندارد لذا حق نداریم از شیوه هایی که در غرب متداول است و نام آن را دمکراسی می گذارند استفاده کنیم، دمکراسی ما درچارچوب مفاهیم دینی معنا پیدا می کند .اولین نکته این است که منبرنامه خود را برای مردم بیان کنم، مشکلاتی را که جامعه به آن دچار است به مردم بگویم و برای برطرف شدن آنها راه حل پیشنهاد می کنم. اگر شما تشخیص دادید این راه حل ها مفید است مرا انتخاب کنید و اگر هم انتخابم نکردید خدا را شکر می کنم که این مسئولیت ازدوش من برداشته شده است . روایات و آیات شریفه قرآن فراوان این مسائل را به ما می گوید: «لا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ» نمی توانیم کسی را مسخره کنیم . یا می گوید : «لَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ» نمی توانیم با اسامی والقاب نادرست افراد را صدا بزنیم و یا «وَیلٌ لِکُلِّ هُمَزَةٍ لُمَزَة» واى بر هر بدگوى عيب جويى . ما آیات و روایات فراوانی در حوزه مسائل اخلاقی داریم وقتی که این موارد را به حوزه انتخابات می آوریم آیا من حق دارم فردی را که این همه سابقه خوب دارد برای اینکه مردم به من توجه کنند شخصیت او را از بین ببرم ، اسلام اصلا اجازه این کار را نمی دهد . اگر من چنین کاری را کردم پیش خدا مسئول هستم . در روایت دارد اگر کسی عیوب فردی را یادداشت کند برای اینکه روزی از آنها استفاده کند و آبروی او را ببرد خداوند او را مفتضح خواهد کرد «وَلَو فی جَوفِ بَیتِهِ» حتی اگر از منزلش هم بیرون نیاید خداوند آبرویش را خواهد برد. مگر می شود با آبروی افراد بازی کرد اصلاچه ضرورتی دارد ؟ اگر من آمدم به خاطر اینکه رقیبم را از صحنه خارج کنم حرف هایی زدم که چه بسادرست نباشد آن وقت این کاری که من انتخاب کرده ام شرعا اشکال دارد. به ما می گویند یک کاسب روی جنس خود چراغ روشن کرد تا آن را مرغوب جلوه دهد وقتی طرف جنس را خرید و برد حق دارد برگردد و بگوید که کلاه سرش گذاشته شده و جنس را پس دهد . اگرمن بیایم جوری نشان دهم که آن جور نیستم و نمی توانم کارها را انجام دهم، این بسیار خطرناک است لذا هر جایی که ملاحظه کردیم حرمت افراد دارد شکسته می شود بر اساس مبانی دینی تذکر داده تا جلوی آن گرفته شود. در همین نامه 53 نهج البلاغه داریم که «فَإِنَّ فِی النَّاسِ عُیُوباً الْوَالِی أَحَقُّ مَنْ سَتَرَهَا» یک عیوبی در میان مردم وجود دارد، همه ما عیب داریم والی و کسی که زمامدار حکومت اسلامی است نمی تواند افشاگری کرده و آبروی مردم را ببرد او بهتر از دیگران باید این عیوب را بپوشاند تا بتواند جامعه را هدایت کند. چرا اسلام می گوید شما نمی توانید در زندگی خصوصی افراد دخالت کنید، فردی خدای ناکرده یک اشتباه یا غفلتی را در حریم خصوصی اش داشته است حالا که آمده ام و می خواهم مسئولیت بگیرم،بگویم که فلان کس در خانه اش این اشتباه را داشته است، شرع اجازه این گونه کارها را به ما نمی دهد . بهترین راه این است که ما بیاییم ویژگی های خود را بیان کنیم مشکلاتی را هم که احساس می کنیم وجود دارد بیان کرده و برنامه خود را بگوییم، به شخصیت طرف مقابل احترام بگذاریم و از الفاظ نادرست و تحقیر آمیز و امثال اینها نیز استفاده نکنیم و انتخاب را به مردم واگذار نماییم در این صورت مردم هم رشد و بینش سیاسی شان ارتقاء می یابد و ادب و احترام در جامعه نهادینه می شود.
خراب نشان دادن جامعه ظلم به شهدا و مردم است
وی در پایان خاطر نشان کرد: آخرین نکته اینکه ما نگرانیم گاهی این حرف ها به نظام لطمه وارد کند، مردم می بینند که این نظام چه افتخاراتی برای آنها به بار آورده است. درحالی که اطراف ما این همه ناامن است این کشور در امنیت است، ما رشد اقتصادی داشتیم و در تمام زمینه ها رشد کردیم، آن وقت همه اینها را نادیده بگیریم و آنچنان جامعه را خراب جلوه دهیم مثل این که خراب تر از این وجود ندارد این ظلم به شهدا و مردم است، مردم ما فهیم هستند و شعور و بینش سیاسی دارند. 38 سال از انقلاب اسلامی می گذرد و رهبرهوشمند و عزیزمان مرتب مردم را با هدایت های خود مدیریت می کنند، بنابراین به نظر می آید که اخلاق انتخاباتی را کاندیداها، مردم و طرفداران کاندیداها به خوبی رعایت کنند تا انشاءالله این انتخابات موجب تحکیم و تقویت نظام، تقویت باورهای دینی و وحدت کلمه در جامعه شود. ما مرتب انتخابات داریم، نمی شود هر بار که انتخابات داریم دو دستگی و چند دستگی بوجود بیاید انشاءالله اگر این گونه شد و همه نیز برای خدا کار کنند روزبروز شرایط کشور بهتر می شود.