کد خبر: 3609121
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۴۵
آیت‌الله هادوی تهرانی:

حق‌الناس با عبادت‌های شب قدر هم جبران نمی‌شود

گروه حوزه‌های علمیه: استاد تفسیر حوزه گفت: حق‌الناس مسئله دشواری است و اگر کسی آن را جبران نکند با عبادت‌های شب تا به صبح در شب قدر نیز جبران نخواهد شد.

 به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله مهدوی هادوی تهرانی،، امروز ۲۲ خردادماه در ادامه تفسیر سوره اسراء در مدرسه آیت‌الله گلپایگانی به آیه 21 این سوره «وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا» کرد و گفت: «قضی» حکم قطعی است و فرموده که این حکم قطعی است که جز خدا کسی و چیزی را نپرستید و از رب استفاده شده که تاکید کند که خدا هم خالق و هم رب بشر است.

هادوی تهرانی بیان کرد: در این آیه نیکی بر پدر و مادر چنان مورد تاکید است که خدا بعد از توحید به این مسئله اشاره کرده و فرموده است که وقتی آنان به پیری رسیدند حتی «اف» یعنی پایین‌ترین مرتبه ایذاء و بی‌احترامی هم نباید گفته شود و وقتی چنین مرحله از اهانت گناه است به طریق اولی بدگویی و فحش و ... زشت و ناپسند است.

این استاد تفسیر با بیان اینکه «نهر» راندن والدین با صدا هست بیان کرد: قرآن فرمود حتی با صدا نیز آنان را از خود دور نکنید و سخن کریمانه و توام با احترام و عزت به آنان بگویید.

رئیس موسسه رواق حکمت عنوان کرد: تعبیر واخفض وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا(24) نهایت تعبیر برای تواضع است که قرآن آن را برای والدین به کار می‌برد تا فرزند خودش را در مقابل والدین چیزی به حساب نیاورد ولو اینکه فرزند یک دانشمند و عالم مهم و یک فرد دارای مقام و جاه و مال باشد.

استاد تفسیر حوزه عنوان کرد: تعبیر رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا مطلق است و برخلاف نظر برخی که گفته اند برای بعد از مرگ است قیدی برای این مسئله ندارد و به صورت مطلق بیان شده است تا فرزند برای والدین دعا کنند.

هادوی تهرانی ادامه داد: خداوند از آنچه در درون انسان می گذرد آگاه است لذا در آیات بعد فرمود اگر شما صالح باشید خداوند نیز برای اوابین یعنی توبه کنندگان بخشنده و غفور است البته توبه باید با جبران ضایعات همراه باشد زیرا حق الناس خیلی سنگین است و خداوند از حق خود راحت تر می گذرد تا از حق مردم.

وی افزود: تحصیل مال نامشروع با صرف گفتن اینکه پشیمان شده ام و یا به حسینیه می دهم درست نمی شود زیرا مال مردم باید به آنان برگردانده شود؛ لذا در فقه نیز مطرح است که اگر مال حرامی وارد زندگی ما شد اگر عذرخواهی و گفتن سبب اعتراف به گناه مانند مسیحیت و یا مشکلات دیگر شود باید به عنوان دیگری مانند هدیه و ... حق را به صاحب اصلی برگردانیم.

هادوی تهرانی عنوان کرد: اگر شب قدر ا صبح هم فریاد بزنیم ولی حق مردم بر گردن ما باشد جبران آن نخواهد شد بنابراین بار مسئولیت کسانی که مسئول هستند و حقوق زیادی از مردم در دست آنان است بسیار سنگین می شود.


captcha