در ابتدای این نشست، جعفری با اشاره به نامگذاری 7 تا 12 تیر به نام هفته معرفی حقوق بشر امریکایی گفت: در برهههای مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد بروز حوادثی بودیم که اتفاقاً امریکا در آن دست داشته است و به عنوان نمونه از انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی ایران در سال 60 که منجر به شهادت تنی چند از یاران امام(ره) و انقلاب شد و حمله ناو امریکایی به هواپیمای مسافربری ایران بر فراز خلیج فارس میتوان نام برد.
رئیس سازمان هنری و امور سینمایی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس تصریح کرد: امروز نیز شاهد بروز همین رفتارهای خصمانه از سوی دولت امریکا نیز هستیم؛ رفتارهایی که نوعاً خلاف موازین بشری و اصول انسانی است که با روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا شکلی غیرمتعارفتری به خود گرفته است و همانطور که مقام معظم رهبری اشاره فرمودند باید از این فرد(ترامپ) متشکر بود چراکه موجب شد تا چهره واقعی دولت امریکا یعنی روحیه جنگطلبی و رفتارهای خصمانه آن بیش از پیش بروز پیدا کند چیزی که تا پیش از این دولتمردان امریکایی سعی در مخفی کردن آن داشتند.
جعفری در ادامه داد: تعبیر معظمله از رفتارهای ضد و نقیض ترامپ موجب شد تا ایده اصلی برگزاری مسابقهای هنری که در آن شاهد حضور و مشارکت مطلوب جامعه هنری باشیم به وجود آید و در میان رشتههای فراگیر هنری که زبان مشترکی میان همه ممالک و کشورها داشته باشد، کارتون و کاریکاتور برای برگزاری این مسابقه هنری انتخاب شد.
ارسال بالغ بر 1600 اثر به دبیرخانه
وی افزود: در گام نخست این مسابقه با مشارت هنرمندان کاریکاتوریست ایرانی و در قالب ارائه 30 اثر به جریان افتاد و در گام دوم و با انتشار فراخوان بینالمللی مسابقه شاهد استقبال مطلوبی از سوی هنرمندان کاریکاتوریست از سراسر دنیا بودیم که فراتر از حد انتظار بود و 75 کشور با چیزی بالغ بر 1600 اثر در این مسابقه شرکت کردند که در میان آثار ارسالی، آثاری از هنرمندان طراز اول هنر کارتون و کاریکاتور به چشم میخورد.
رئیس سازمان هنری و امور سینمایی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس تأکید کرد: برگزاری این مسابقه در شرایطی که شاهد بروز رفتارها و کردارهایی غیرمتعارف از سوی دولتمردان امریکایی هستیم و به طور مثال ترامپ ابایی از طرح بسیاری از آنها که نمونهاش تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران است ندارد، لازم و ضروری به نظر میرسد و البته شروع این اتفاق با یک تهاجم فرهنگی و سیاسی شکل گرفته است و وظیفه هنرمندان است که در این جنگ و تهاجم فرهنگی به وجود آمده مشارکت چشمگیری داشته باشند و مدیریت آن را شخصاً به دست گیرند.
مشارکت هنرمندان از 75 کشور در مسابقه
جعفری در پایان سخنان خود گفت: حضور پرشور هنرمندان طراز اول از 75 کشور جهان در این مسابقه نشان داد که ما در این زمینه تنها نیستیم و 550 هنرمند کاریکاتوریست شرکتکننده در این مسابقه انگیزه لازم برای خنثیسازی توطئه دول استکباری فراهم خواهد کرد.
این گزارش حاکی است در ادامه این نشست، سیدمسعود شجاعی طباطبایی؛ دبیر مسابقه بینالمللی کاریکاتور و کارتون «ترامپیسم» به ایراد سخن پرداخت و گفت: شروع این مسابقه با انتشار فراخوان آن همزمان با آغاز سال 96 صورت گرفت و فراخوان در روی سایتهای تخصصی کاریکاتور و کارتون ایران و دنیا قرار گرفت.
وی ادامه داد: البته پیشنهاد برگزاری این مسابقه را دوستان در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارائه کردند اما در ادامه راه انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس، حوزه هنری و سازمان زیباسازی شهر تهران مشارکت خود را برای برگزاری آن اعلام کردند.
شجاعی طباطبایی در مورد وجه تسمیه این مسابقه گفت: ترامپیسم نشئت گرفته از افکار ترامپ؛ رئیس جمهور فعلی امریکاست که در گفتار، رفتار او نشانههایی از سرمایهداری و حکومتی بر پایه سلطهطلبی بر همه مردم جهان را شاهد هستیم؛ ترامپ بر نژادپرستی، اسلامهراسی و ایرانهراسی در گفتار خود تأکید دارد و لذا او را میتوان با اندیشه نازیسم و فاشیسم مقایسه کرد و میان رفتار و گفتار او با شخصی همچون آدولف هیتلر مشابهتی وجود دارد که منجر به این مسئله شد تا نام این مسابقه را ترامپیسم انتخاب کنیم.
مدیرعامل انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس تصریح کرد: یک و ماه نیم زمان برای ارسال آثار به دبیرخانه این مسابقه تعیین شد و در این فاصله 1614 اثر به دبیرخانه واصل شد که از سوی هنرمندان 75 کشور جهان به دبیرخانه ارسال شده بود و تمام تلاش دبیرخانه بر این بود تا در این عرصه به جذب نخبگان و فعالان حرفهای در زمینه کارتون و کاریکاتور متناسب با موضوع بپردازد.
شجاعی طباطبایی در ادامه گفت: بعد از ایران با 148 هنرمند شرکتکننده، برزیل، اندونزی، ترکیه و بلژیک بیشترین تعداد هنرمندان مشارکتکننده در این مسابقه را به خود اختصاص دادند و این میزان مشارکت نشان از این دارد که دنیا نیز منطق سیاسی ما را در مواجهه با نظام سرمایهداری و سلطه جهانی پذیرفته است.
حضور دو داور بینالمللی در مرحله ارزیابی آثار
دبیر مسابقه بینالمللی «ترامپیسم» تأکید کرد: آثار توسط دو داور خارجی به نامهای «لوک دسچی مائه کر» از بلژیک و «سیلوانو ملو» از برزیل و سه داور ایرانی به نامهای حبیبالله صادقی، محمدرضا دوستمحمدی و محمود آزادنیا مورد قضاوت قرار گرفتند که 12 تیر همزمان با مراسم اختتامیه از برگزیدگان آنها تقدیر خواهد شد.
وی افزود: سازمان زیباسازی شهر تهران، 350 سازه تبلیغات شهری را در اختیار ما گذاشته است تا به نمایش و معرفی آثار این مسابقه اختصاص یابد؛ ما به این میزان نیز بسنده نکرده و با ارتباط با مراکز استانی حوزه هنری به نمایش آثار در سطح 32 استان کشور نیز مبادرت ورزیدیم و البته با ارتباطی که با سایر هنرمندان صاحبنام در سراسر دنیا داشتیم، منتخبی از آثار این مسابقه نیز در برخی از کشورهای دنیا نیز به نمایش درآمده است.
شجاعی طباطبایی گفت: علاوه بر معرفی و تقدیر از برگزیدگان هر یک از دو بخش کارتون و کاریکاتور مسابقه در قالب نفرات اول تا سوم، در هر بخش 7 فرد شایسته تقدیر نیز در مراسم اختتامیه معرفی خواهند شد و در حاشیه این مراسم 100 اثر منتخب مسابقه نیز در معرض دید علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
وی به توضیح تندیس این مسابقه که به نفرات برگزیده اهدا خواهد شد پرداخت و گفت: این تندیس که حاصل دسترنج دوستان طراح ما یعنی آقایان عظیمی و نمینی است، در واقع نمادی از شخصیت دونالد ترامپ است که آرایش موهای او در این زمینه شاخص است و کتاب آثار کاریکاتور و کارتون نیز به چاپ رسیده است که در روز اختتامیه مورد رونمایی قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس با اشاره به اینکه طراحی پوستر این مسابقه را محمد صمدی به عهده داشته است گفت: مراسم اختتامیه این مسابقه دوشنبه 12 تیر، ساعت 10 صبح در تالار سوره حوزه هنری برگزار خواهد شد.
امیر سجاد دبیریان