حجتالاسلام والمسلمین سعید بهمنی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تبیین ابعاد امنیت از نگاه قرآن کریم و راههای حصول آن پرداخت و گفت: در آیات کلامالله از منظر فردی، روحی، اجتماعی، سیاسی و حتی ژئوفیزیک به موضوع امنیت پرداخته شده است.
وی به آیه 82 سوره مبارکه انعام که میفرماید: «الَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا إِيمَانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولَئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ؛ كسانى كه ايمان آورده و ايمان خود را به شرك نيالودهاند آنان راست ايمنى و ايشان راهيافتگانند» اشاره و عنوان کرد: این امنیت درون زا بوده و از عذاب الهی که نوعی از آن ناامنی است برحذر خواهند بود.
پاداشهایی که به دنیا محدود میشوند این کارشناس دینی در تبیین جزئیات امنیت فردی به آیه 193 سوره مبارکه آلعمران که میفرماید «ربَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلْإِيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَارِ؛ پروردگارا ما شنيديم كه دعوتگرى به ايمان فرا مىخواند كه به پروردگار خود ايمان آوريد پس ايمان آورديم پروردگارا گناهان ما را بيامرز و بديهاى ما را بزداى و ما را در زمره نيكان بميران» اشاره کرد و گفت: ایمان از ماده امن برمیآید و تمام ارزشها نیز از ایمان نشئت میگیرد به طوری که بدون ایمان تمام ارزشها به دنیا محدود میشوند و پاداش اخروی ندارد.
وی با تأکید بر اینکه اصلیترین و بنیادیترین مفهوم دینی که ایمان است از ریشه امن شکل گرفته، گفت: ایمان سبب تقوا میشود و تقوا هماهنگی با سنتهای الهی را در پیش دارد، در مقابل فجور وجود دارد و فاجر با سنتهای الهی در هستی درگیر است و با قوانین طبیعی و تشریعی هماهنگی ندارد. کسی که با سنتها هماهنگ نباشد سبب درگیری با آنها میشود و امنیت روانی وی را بر هم میزند.
حجتالاسلام بهمنی تصریح کرد: منادی صرفا انسان را به ایمان فرا نمیخواند؛ آموزههای پیامبران الهی پرشمار است، اما همگی آنها ذیل ایمان گرد هم میآید و تمام تعالیم را میتوان با تعلیم محوری ایمان نام برد.
عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور به امنیت اجتماعی اشاره کرد و گفت: در این مورد خداوند در آیه 55 سوره مبارکه نور به كسانى كه ايمان آوردهاند وعده داده است که «مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا؛ بيمشان را به ايمنى مبدل گرداند».
زیر زمین مکه هیچ گسلی وجود نداردحجتالاسلام بهمنی با بیان اینکه امنیت ژئوفیزیک از دیگر ابعاد این موضوع محسوب میشود به نحوی که خداوند در آیه سه سوره مبارکه تین در توصیف مکه میفرماید: «وَهَذَا الْبَلَدِ الْأَمِينِ؛ و اين شهر امن» اظهار کرد: حدود 15 سال پیش یک دانشمند زلزله شناسی که مطالعات گستردهای بر کل جهان داشت با من تماس گرفت و گفت هنگامی که به این آیه برخورد کرده، به بررسی منطقه مکه پرداخته و دریافته است که زیر زمین مکه هیچ گسلی وجود ندارد و از حیث زلزله در امنیت کامل است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از امنیت جسمی نیز با عنوان سلامت یاد کرد و گفت: بخشی از این مهم از سوی نظامات جامعه دنبال میشود؛ به عنوان مثال نظام سلامت هر جامعه تدابیری را در نظر میگیرد تا جامعه را در برابر بیماریهای واگیردار واکسینه کند و اقدامات درمانی را پیش روی خود قرار میدهد.
وی امنیت سیاسی را مسلط بر انواع امنیتها خواند و گفت: یک نظام سیاسی مطلوب و کارآمد باید از درون امنیت داشته و مردم خود را دوست بدارد و دانش و مهارت لازم را به آنان برای تأمین امنیت بیاموزد و نظام نیز در هنگام حادثه آنان را پشتیبانی کند. اما گاهی برخی تهدیدات از بیرون نظامات سیاسی القا میشود، بنابراین باید سامانههای دفاعی وجود داشته باشد.
شایعه و برهم خوردن امنیت حجتالاسلام بهمنی با تأکید بر اینکه جامعه کوفه در سال 61 هجری با شایعه لشکر شام آشفته شد گفت: گاهی شایعه، امنیت را برهم میزند و سبب تهدید روانی جامعه میشود که از جمله میتوان به زمان انتخابات اشاره کرد. همچنین گاهی القای ناامنی از سوی دشمنان است به طور مثال سرویسهای جاسوسی دشمن در کشور ما به ویژه در دهه 70 نمادهای آرامش و امنیت را در جامعه تهدید میکردند به نحوی که اقدام به آدم ربایی و تکه تکه کردن اجساد آنان میکردند.
وی ادامه داد: گاهی شماری از نظامیان در یک حادثه به شهادت میرسند و این امر سبب تأثر جامعه میشود ولی اگر به صورت سریالی تعدادی از کودکان جامعه کشته شوند این امر سبب ایجاد ناامنی در جامعه میشود و آثار روحی عمیقی بر مردم جامعه گذاشته میشود؛ بنابراین نظام سیاسی موظف است امنیت فردی و اجتماعی جامعه تحت تسلط خود را تأمین کند، چرا که یکی از شاخصهای کارآمدی نظام ایجاد امنیت است.