کد خبر: 3634812
تاریخ انتشار : ۰۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۸

رادیو، رسانه‌ای که جدی گرفته نمی‌شود

گروه هنر: رادیو، قدیمی‌ترین و ماندگارترین رسانه است که سال‌ها با همه نسل‌ها عجین است، اما متاسفانه این سال‌ها دیگر به آن جدی نگریسته نمی‌شود، در صورتی که این ابزار می‌تواند مبلغ ارزش‌هایی باشد که رسانه‌های پرقدرت قادر به انجام آن نیستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، این جمله را بارها در محافل مختلف شنیده‌ایم، «تنها صداست که می‌ماند»؛ کلامی که موضوع مد نظر ما در این گزارش است. اولین رسانه‌ای که توانست مردم را به سوی خود جذب کند رادیو بود، وسیله‌ای که با وجود فراگیر شدن تلویزیون، ماهواره و فضای مجازی هنوز هم جذابیت خود را داراست، زیرا در هر موقعیتی می‌توان آن را شنید. برای مثال اگر پشت فرمان در حال رانندگی باشیم تنها وسیله‌ای که قادر است سرگرمی ایجاد کند رادیوست.

در پی برشمردن خوبی‌های این رسانه فراگیر و قدیمی نیستیم، چون بارها گفته شده و بازگویی آن تکرار مکررات است، ولی می‌خواهیم به موضوعی بپردازیم که کمتر نکته‌ای درباره آن خوانده‌ایم. دو یا سه سالی است که شبکه‌ای در رادیو شروع به کار کرده که ما آن را با نام رادیو صبا می‌شناسیم. این کانال رادیویی سعی دارد با زبان طنز مخاطبان را جذب خود کند اتفاقی که خوشبختانه رخ داده و مشابه آن را در شبکه نسیم سیما، شاهدش هستیم.

موفقیت شبکه‌ رادیویی صبا یک نکته را بار دیگر به ما اثبات می‌کند، آن هم این‌که مردم زبان طنز را بهتر پذیرا هستند، اما باز هم در این مطلب ما در پی پرداختن صرف به این شبکه نیستیم، بلکه می‌خواهیم به نوعی مضمونی را مد نظر قرار دهیم که ریشه آن در ارزش‌های دینی ما جا دارد. رادیو صبا با رویکردی طنز به نوعی اخلاقیات را مد نظر قرار می‌دهد؛ اخلاقیاتی که ریشه بسیاری از آنها در آیات قرآن است. نکته جالب این‌که این برنامه توانسته با همین روش مخاطبان بسیاری را جذب خود کند، بدون این‌که بخواهد با شعار همانند بسیاری از برنامه‌های رادیو و تلویزیون، تماشاگران را از خود فراری دهد.

با توجه به توضیحات فوق می‌خواهیم در این مطلب از نظر چند هنرمند در این گزارش بهره ببریم تا بتوانیم ارزیابی بهتری از موضوع داشته باشیم. رضا آشتیانی، بازیگر سینما و تلویزیون در پاسخ به این سوال که تا چه حد رادیو صبا را می‌شناسد، گفت: چند ماه پیش به طور اتفاقی با این شبکه رادیویی (صبا) آشنا شدم و از آن زمان همیشه در ماشین، این شبکه رادیویی را گوش می‌دهم.

وی در جواب به این سوال که از این شبکه تا چه حد نکات دینی می‌آموزد، بیان کرد: به نکته‌ای اشاره کردید که می‌خواستم آن را بیان کنم. بسیاری از پیام‌های این شبکه، ریشه در اخلاقیات اسلامی دارد، اما به شکلی این موضوعات مد نظر قرار می‌گیرد که شنونده آن را می‌پذیرد و به اصطلاح پس نمی‌زند، چون حس می‌کند به وی از بالا نگاه نمی‌شود.

دیگر هنرمندی که از نظرش در این گفت‌وگو استفاده شد یک فیلمساز جوان است که اخیراً در جشنواره فیلم کودک تمامی جوایز را با فیلم خوب «اسکی باز» به خود اختصاص داد. وی درباره این شبکه رادیویی گفت: صبح‌ها وقتی می‌خواهم به سر کار روم، شبکه‌ای که آن را گوش می‌دهم رادیو صباست. دلیل این نیز این نیست که رادیو صبا تنها در پی خنداندن است، بلکه این شبکه رادیویی نکاتی را آموزش می‌دهد که در جامعه ما وجودش به شدت احساس می‌شود.

وی با بیان اینکه برای بیان مفاهیم دینی حتما نباید با روش‌های رایج، پیام‌رسانی کرد چنین توضیح داد: برنامه‌ای که صبح‌ها ساعت ۶:۱۰ از رادیو پخش می‌شود با نام قند پارسی در این برنامه هم فرهنگ ما مد نظر قرار می‌گیرم هم در آن ارزش‌های اسلامی فراموش نمی‌شود. نکته جالب اینجاست که این خواسته نیز از طریق حکایت‌های بیان می‌شود که توسط بزرگان این سرزمین بیان شده است.

هیلا اکرانی، یکی از بازیگران سینما و تلویزیون نیز درباره موضوع مد نظر این گفت‌و‌گو تاکید کرد: رادیو، رسانه‌ای است که هیچگاه ارزشش در بین مردم از بین نخواهد رفت آن رادیو همیشه در کنار مردم است‌. من به شخصه بسیار از ساعات خود را در زمان رانندگی گوش دادن به رادیو سپری می‌کنم. در میان شبکه‌های رادیویی نیز شبکه صبا، برنامه‌های دلخواه من را پخش می‌کند برای همین همیشه مخاطب آن هستم.

وی درباره توجهات دینی در این برنامه تصریح کرد: شاید نکاتی که در پس برنامه‌های طنز این شبکه رادیویی به مردم آموخته می‌شود از بسیاری از برنامه‌های دینی تاثیرگذار است. این اتفاق برای من رخ داده و فکر می‌کنم برای دیگران نیز چنین باشد، زیرا این شبکه رادیویی توانسته سرگرمی را به درستی در کنار آموزش قرار دهد.

جدا از دیدگاه هنرمندان مردم نیز در اظهارنظرهای خود به روی این نکته صحه گذاشته‌اند که در میان شبکه‌های رادیویی با شبکه صبا ارتباط بیشتری برقرار کرده‌اند، حتی بسیاری از آنها تاکید کرده‌اند که نکاتی اخلاقی و دینی که از برنامه‌های این شبکه می‌آموزند بسیار بیشتر از برنامه‌های پرخرج تلویزیون است، زیرا آنها احساس می‌کنند در رادیو صبا، آنها جزیی از شبکه هستند و نظراتشان دارای اهمیت است.

نتیجه این‌که، زبان طنز بسیار پرقدرت است و می‌تواند محل خوبی برای تبلیغ ارزش‌ها باشد به شرطی که این توانایی با لودگی اشتباه گرفته نشود، اتفاقی که متاسفانه در بسیاری از برنامه‌های طنز ما رخ می‌دهد و انگار هیچگاه قرار نیست، این ضعف از بین رود.
captcha