ریحانه حقانی، معاون پژوهشی جدید جامعه الزهراء(س) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به برنامههای پیش روی این معاونت اشاره کرد و گفت: مهمترین اهداف پژوهشی ما در کلان برنامهریزی، کشف استعدادها، جذب محققان و تعمیق بنیه علمی و مهارتی طلاب است.
وی با اشاره به سیاست مجموعه معاونت پژوهشی اظهار کرد: مبنای فعالیتهای پژوهشی در جامعة الزهراء(س) بر محوریت فعالیتهای پژوهشی قرآنی و در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینههای مختلف است.
معاون پژوهش جامعة الزهراء(س) عنوان کرد: تسهیل در فعالیتهای پژوهشی استادان و محققان و ایجاد فضای تخصصی کردن کارهای پژوهشی نیز از جمله اهدافی است که در برنامهریزیهای پژوهشی ما مورد نظر بوده و بیش از این نیز مد نظر قرار خواهد گرفت.
این استاد و پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه مخاطبان ما به چند گروه از جمله طلاب شاغل و فارغالتحصیل و استادان و محققان تقسیم میشوند، عنوان کرد: برنامههای معاونت در سه شاخه علمی، مهارتی و ابزاری و در دو قالب کلان و جزئی اجرا میشود.
معاون پژوهشی جامعة الزهراء(س) با اشاره به برنامههای کلان در مجموعه معاونت پژوهش جامعة الزهراء(س) تصریح کرد: تدوین نظام جامع پژوهشی از جمله مهمترین کارهایی است که در این مجموعه با جدیت دنبال خواهد شد؛ زیرا تا نظام جامع و هدفمندی در این زمینه تدوین نشود، نقشه راه برای رسیدن به اهداف نیز روشن نخواهد بود.
حقانی بیان کرد: براین اساس، برنامههای کلان پژوهشی در بازههای زمانی بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت پیگیری و دنبال میشود و در بخش برنامههای خرد نیز پژوهشها با اولویتهای تعیین شده در حال پیگیری است.
استاد و محقق جامعة الزهراء(س) و کارشناس مذهبی در رسانههای مختلف ادامه داد: تعیین اولویتهای پژوهشی بر اساس نیازهای جامعه، نظام و مقام معظم رهبری از کارهای اصلی است که در این مجموعه پیگیری و دنبال میشود.
حقانی، شناسایی پژوهشگران مستعد و کشف استعدادهای پژوهشی همچنین جهتدهی به فعالیتهای آنان و پژوهشهای الزهراء(س) و آموزش و ساماندهی پژوهشگران و تربیت پژوهشگر برای رشتههای مختلف علمی را از دیگر برنامههای این معاونت برای سال جاری و سالهای آتی برشمرد.
معاون پژوهش جامعة الزهراء(س) با بیان اینکه یکی از نیازهای اصلی در جامعة الزهراء(س) تربیت پژوهشگر و محقق توانمند در موضوعات مختلف دینی است عنوان کرد: در وضعیت فعلی نمیتوانیم اتکای چندانی به محققان موجود داشته باشیم؛ لذا باید بحث تربیت محقق به صورت جدی دنبال شود.
حقانی با بیان اینکه تعداد پژوهشگران ما که دارای غنا و توانمندی لازم باشند، اندک است اظهار کرد: طرح تربیت پژوهشگر و محقق در ترم جدید تحصیلی با رفع این نقیصه به طور جدی پیگیری خواهد شد و این افراد خواهند توانست با فراگیری آموزشهای لازم، اجرای کارهای علمی و پژوهشی را برعهده بگیرند.
معاون پژوهشی جامعة الزهراء(س) ادامه داد: زمینهسازی و گسترش حضور طلاب و محققان این نهاد علمی در مجامع داخلی و بینالمللی حوزوی و غیرحوزوی و استفاده از ظرفیت آنان برای ارائه مباحث دینی از دیگر اهدافی است که در روند این طرح دنبال میشود و در این راستا نیز تفاهمنامههایی با مجامع مختلف امضاء شده است.
وی رایزنی با نشریات و چاپ مقالات علمی و تخصصی طلاب و محققان الزهراء(س) را از دیگر اهداف طرح تربیت محقق و پژوهشگر برشمرد و بیان کرد: در این راستا نیز رایزنیهایی با برخی نشریات صورت گرفته است و قرار است مقالات برجسته محققان چاپ شود و تعدادی نیز چاپ شده است.
معاون پژوهش جامعة الزهراء(س) برپایی نشستهای تخصصی با حضور پژوهشگران را از دیگر اهداف این طرح برشمرد و عنوان کرد: جهتدهی و توسعه نشستهای علمی، کرسیهای آزاداندیشی، نقد و مناظره و در نهایت ورود به بحث کرسیهای نظریهپردازی از دیگر اهداف درازمدت طرح تربیت پژوهشگر است.
وی با تاکید بر جهتدهی به نشستها و کرسیهای مختلف نقد و مناظره و نظریهپردازی تصریح کرد: مجوز برپایی کرسی از نیمه دوم سال گذشته اخذ شده است و تاکنون 5 کرسی ترویجی نیز برگزار کردهایم و جامعة الزهراء(س) در میان مراکز دیگر، در این عرصه پیشگام بوده است.
حقانی در پاسخ به این سؤال که برای برپایی کرسیهای نظریهپردازی چه برنامهای دارید و یا اساسا ظرفیت این کار وجود دارد یا خیر بیان کرد: در حال حاضر به دنبال رصد و برنامهریزی در این زمینه هستیم تا کرسیهای نظریهپردازی شکل بگیرد، البته این ظرفیت در حد محدود وجود دارد.
وی تاکید کرد: طی 13 سال گذشته، تنها 13 نظریه حوزوی و دانشگاهی در سراسر کشور مورد تأیید شورای مربوطه قرار گرفته است، از این جهت در این زمینه نباید منتظر اقدامات زودهنگام و تعجیلی باشیم.
حقانی تقویت اسناد علمی و کتابخانه الزهراء(س) را از دیگر کارهای خود در این بخش برشمرد و تصریح کرد: تقویت رویکرد تخصصی کتب و تقویت بانک اطلاعاتی همچنین نرمافزارها و مقالات و بهروزرسانی آنها هدف مهمی است که در حال تعقیب آن هستیم.